hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 沙中綫、高鐵車站命名及沙中綫路線圖顏色 ...
開啟左側

沙中綫、高鐵車站命名及沙中綫路線圖顏色

ryandroid 發表於 2017-9-24 10:54 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

沙中線路線圖曝光 土瓜灣站易名宋皇臺站

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170924/bkn-20170924003045687-0924_00822_001.html

土瓜灣站改名宋皇臺站
馬頭圍站改名土瓜灣站
沙中綫、馬鞍山綫、西鐵綫統一跟馬鞍山綫用啡色
高鐵站命名為香港西九龍站

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 有圖有真相

查看全部評分

lwb701 發表於 2017-9-24 12:05 | 顯示全部樓層
張圖睇到 九龍-西九龍-柯士甸 係以非付費區連接
唔知會唔會好似尖東-尖沙咀站咁有地下通道連自動行人道/輸送帶?

講真呢家柯士甸行入九龍站左兜右兜真係幾難頂
行柯士甸道西又要同地盤工人一齊操兵
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
dogdog002 發表於 2017-9-24 12:05 | 顯示全部樓層
我懷疑係佢地放下風收下料

好似以前香港大學Vs中文大學咁

最後都係叫番大學站就算
s3n370 發表於 2017-9-24 12:22 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-9-24 12:05
唔知會唔會好似尖東-尖沙咀站咁有地下通道連自動行人道/輸 ...

西九龍站係高鐵網絡,當然唔可能同另外兩站用付費區連接

而九龍站<->西九龍站...正路係經天橋同商場
雖然西九龍站名義上係有行人隧道連接九龍站...
不過講漏佐"巴士總站"呢"三個字"囉...
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
lwb701 發表於 2017-9-24 12:28 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-9-24 12:22
西九龍站係高鐵網絡,當然唔可能同另外兩站用付費區連接
lwb701 發表於 2017-9-24 12:05
唔知會唔會好似尖東-尖沙咀站咁有地下通道連自動行人道...

一開頭我咪講明非付費區,幾時講過佢係付費區?
更何況我重點係問有無地下通道連接三個站,唔係討論佢應該係咩區。

s3n370 發表於 2017-9-24 12:22
而九龍站<->西九龍站...正路係經天橋同商場
雖然西九龍站名義上係有行人隧道連接九龍站...
不過講漏佐"巴士總站"呢"三個字"囉...

呢家我係講柯士甸站<>九龍站,
你講果條正路經天橋同商場兜大圈其實好浪費時間同埋好易受天雨影響。
呢家經九龍站巴士總站>佐敦道>行人隧道(連接柯士甸站/佐敦道)都快過你上天橋…

如果我係九龍站想返東九龍,日後可以全程係地底行過去柯士甸入閘坐東西綫轉觀塘綫,
唔洗兜荔景/香港>中環咁轉少程車咪方便/車程更快。
所以先問會唔會有地下通道直接通過高鐵總站過到去柯士甸站
好似係尖沙咀站入口可以經K11地下過到尖東站入閘。
284 發表於 2017-9-24 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層
焗漆板一日未整,一日都仲可以改,影到焗漆板就係真喇。
s3n370 發表於 2017-9-24 13:03 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-9-24 12:28
一開頭我咪講明非付費區,幾時講過佢係付費區?
更何況我重點係問有無地下通道連接三個站,唔係討 ...

簡答:無

九龍站本身係較貼近西隧一邊,
當年無預留結構响地底通出去漾日居果邊
而西九龍站開工至今,圓方下面亦無大動作整隧道
小弟亦提過西九龍站去九龍站,正路要經天橋,
而條行人隧道,亦只係去到九龍站巴士總站外面
仲唔係否定佐九龍/柯士甸站之間有尖沙咀/尖東站之間果款行人隧道的可能性?

不過他日落成後,天氣好的話可以行地面,
完全唔需要過馬路
至於天氣唔好,都要用番現有行人天橋
想直接D,唔想兜佐敦道天橋,
就要視乎西九龍站上蓋物業嘅規劃啦
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
Hongkonger 發表於 2017-9-24 13:26 | 顯示全部樓層
284 發表於 2017-9-24 12:33
焗漆板一日未整,一日都仲可以改,影到焗漆板就係真喇。

老實講,南港島綫到最後一刻都可以改裝喺焗漆板上嘅字體,整咗都可以換,所以如果有心,站名喺通車前幾時都可以更正。

Flickr Photos: Hongkonger's Collection
lwb701 發表於 2017-9-24 13:36 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-9-24 13:03
簡答:無

九龍站本身係較貼近西隧一邊,

只能夠講呢家設計唔方便。除非本身我係近商場北邊位置,行天橋真係兜遠路。
如果係九龍站我會直接行B出口/停車場,橫過車站環回路過去九龍站巴總,再行過去西九龍總站。
現時係西九/西隧口想走去柯士甸站,選擇行車站環迴路甚至柯士甸道西會較快。
只係希望到時至少西九總站會直接連接過去柯士甸站,唔想兜佐敦道天橋

clivetock 發表於 2017-9-24 14:11 | 顯示全部樓層

Hongkonger 發表於 2017-9-24 13:26
老實講,南港島綫到最後一刻都可以改裝喺焗漆板上嘅字體,整咗都可以換,所以如果有心,站名喺通車前幾時 ...

通咗車都可以改名,又唔係未試過,所以改名呢家嘢根本係佢想點就點