hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為什麼城巴會淪落到被批評為經營不善
開啟左側

[問題] 為什麼城巴會淪落到被批評為經營不善

深圳比亚迪 發表於 2017-9-25 11:24 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

s121424 發表於 2017-9-25 12:31 | 顯示全部樓層
風水輪流轉,前幾年鬧九巴垃圾服務,九巴就進下步咁啦,新城不進步咪好似退咗步啦
1.ETA 搞咗咁多年仲喺得幾條巴士線實行 VS 九巴ETA搞點唒廣泛人民使用
2.機場巴士唔夠照開A線 VS 九巴入咗一派巴士先敢大開A線
3.巴士重組一pat屎咁 卻唔重組下觀塘區4條A線打唒交叉
4.交通意外增加,卻原來城巴管理唔好 (一轉唔夠時間揸 搞到嗰嗰變車手)

不過平下反 成個港島區有唒鐵路,呢幾年被南港岛線及西港島線打擊,cut又止唔到蝕,人哋都好難做
ksmbh 發表於 2017-9-25 13:00 來自手機 | 顯示全部樓層
管理層轉左,以前有能的離開了。
Choi 發表於 2017-9-25 14:26 來自手機 | 顯示全部樓層

其實9x年代城巴意外頻生,而且經常壞車,反而中記車舊但車手開得很安全
ATEU15 發表於 2017-9-25 14:40 來自手機 | 顯示全部樓層
東九龍4条A线真是好不店
樂仔〞 發表於 2017-9-25 14:47 | 顯示全部樓層
s121424 發表於 2017-9-25 12:31
風水輪流轉,前幾年鬧九巴垃圾服務,九巴就進下步咁啦,新城不進步咪好似退咗步啦
1.ETA 搞咗咁多年仲喺得 ...

九巴龍運其實唔好得幾多
隔離文鬧 E34A E34B 一樣鬧得好勁
九巴都有唔少線唔夠時間行,不過九巴早好多年已經減班加時

城巴我諗都應該有改時間表嘅?不過港島個交通狀況真係唔易搞,就算比九巴做都唔見得會好得幾多
更何況城巴車隊比九巴仲有限 ...
053h4 發表於 2017-9-25 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層

GK9141 發表於 2017-9-25 15:37 | 顯示全部樓層
ETA搞足十年都剩係識話研究緊研究緊,人地對面一早搞晒仲全線有齊,根本唔係研究緊而係無心搞無心經營
明明城巴當年第一個搞ETA,結果咁多年黎一直都係個幾條A線完全無進步
對面公司遲你幾年起步線又多你兩三倍,人地一搞唔洗一年就搞晒,城巴就不停搵藉口話要幾年時間研究不斷拖
人地多線過你都唔洗一年就搞掂既時候,你就聲稱研究足幾年,我就覺得唔係研究而係唔想做不斷搵藉口拖
九巴又轉紅巴又USB又WIFI,對面新城仲係乜都無,睇得出九巴近年有心經營好多,想搶走搭鐵既客
相反城巴變左幾年前既九巴,無心做不思進取加價

另外我有日搭城巴等左我45分鐘都無車,九巴就黎左三架,城巴又無ETA完全唔知幾時黎,結果第三架九巴黎既時候我上車轉地鐵算,而家城巴直頭學埋九巴幾年前咁玩脫班

而家既九巴=幾年前既城巴(減價改善服務改線)
而家既城巴=幾年前既九巴(加價脫班不思進取)
ksmbh 發表於 2017-9-25 15:58 來自手機 | 顯示全部樓層
城巴多年唔加價本來贏盡掌聲 只可惜算得太盡 成本控制得好變成應駛錢都唔駛 對比九巴車長休息設施比下去 對客ETA做極都未做到 睇唔到 A車生意增長以致未能預備 自砸招牌 如果香港人最重視只係車費 城巴聲名應不會咁差 只不過今日香港的客同時要求服務好...
053h4 發表於 2017-9-25 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層