hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為什麼城巴會淪落到被批評為經營不善
開啟左側

[問題] 為什麼城巴會淪落到被批評為經營不善

DM17 發表於 2017-9-26 22:14 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2017-9-26 21:22
簡單一句,
根本呢間野做得最錯既就係公關...

咁老老實實
城巴一路以黎除左flyer同電車真係冇乜搞過d公關野出黎

史上空前最強大戰!
brianso198 發表於 2017-9-27 04:00 來自手機 | 顯示全部樓層
brianlhm 發表於 2017-9-26 21:53
我係講緊表定班次
講實際班次有邊間公司開得足

實際班次開唔足係成日都發生緊,
講就廿二實際可以兩三班短棍先開到班灣仔車。

講表列新城好多好美好,
咁實際呢?
一日半日開唔足無所謂但2A下繁西行個case開唔足車問題好嚴重。反而東行都仲還好但正線同短棍都唔夾班次。

Mueller 發表於 2017-9-27 08:35 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2017-9-26 19:12
單憑呢一點咪證明新城資源錯配晒囉!

要玩點對點的話,駛咩靠新城App?我裝個好似Citymapper之類嘅Third ...

聞說新城點對點搜尋將會同ETA有關聯, 人哋當初準備擴展ETA時, 已經有計劃重新整過個點對點, 預備將來同ETA結合, 唔係無啦啦搞搞下呢樣又搞嗰樣
第時有ETA, 點對點搜尋應該會再更新, 喺未有ETA前只能夠以過往行車數據提供搜尋結果
但係如果依家新城唔搞好個基於行車時間ge點對點搜尋 (尤其是分支路線) ge話, 將來同ETA結合可能會非常困難同花上更多時間, 到時又俾人話落後其他國家/第三方app

至於   閣下所提到ge第三方app, 係有第三方app整ge點對點功能做到類似新城app咁俾人輸入出發日期時間

不過如果將來巴士公司唔將實時數據交俾第三方app, 似乎呢啲第三方app點對點搜尋結果只可以基於過往行車數據

睇個勢似乎結合ETA同點對點搜尋只能夠依靠巴士公司

Mueller 發表於 2017-9-27 08:48 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2017-9-27 04:00
實際班次開唔足係成日都發生緊,
講就廿二實際可以兩三班短棍先開到班灣仔車。

brianlhm版友係講緊如果將所有分支路線拆做獨立路線, 時間表就會顯得班次疏落

就好似路線14咁, 由嘉亨灣去赤柱市集, Moovit個時間表係show唔哂所有分支ge開出時間, 只係show咗路線14之2號行車路線開出時間

其實重有06:40同07:40呢兩班 (3號行車路線), 都可以去赤柱市集, 只係額外繞經監獄, 不過Moovit好似當係另一條路線, 冇show呢兩班出嚟

咁咪比人錯覺, 以為去赤柱市集個班次可以疏到30分鐘甚至40分鐘一班

moovit.png nwfb14.png
ctb234 發表於 2017-9-27 09:11 | 顯示全部樓層
點會經營不善?
從來都無管理.
brianso198 發表於 2017-9-27 09:31 來自手機 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2017-9-27 08:48
brianlhm版友係講緊如果將所有分支路線拆做獨立路線, 時間表就會顯得班次疏落

就好似路線14咁, 由嘉亨灣 ...

問題係佢拎2A嚟做例子。

但2A講緊嘅程度係連14果種表列班次都做唔到。
14果隻佢定線多但衰極都仲識寫出嚟話畀大家聽邊班車點行,而呢條線啲班次都算係準時。
2A果隻只係話架車只去銅鑼灣,官方只係講最疏22分鐘一班,(豬紙根本只係寫咗某個時段去銅鑼灣)
實際條線可以成30分鐘(甚至30分鐘以上)都無車出灣仔。

咁點解唔直接寫出嚟話畀人知?
獨立拆出嚟14嚟講我唔係覺得最有必要,反而9號假日班次獨立拆出嚟必要性隨時仲高過14。

PB602 發表於 2017-9-27 09:43 來自手機 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2017-9-27 08:35
聞說新城點對點搜尋將會同ETA有關聯, 人哋當初準備擴展ETA時, 已經有計劃重新整過個點對點, 預備將來同ET ...

新城好叻叻,一早推出個可以配合到ETA嘅點對點搜尋,但就無ETA用。

如果管理層真係咁諗,就真係管理不善,因為資源分配錯、緩急次序錯,對乘客嘅服務需求瞭解錯。路上每一位(係每一位!)巴士乘客都想知道下班車幾點嚟,但只有少數乘客需要用路線搜尋。

再者新城啲嘢真係算把啦,你試吓Search北角新光戲院去中環置地廣場呢個咁普通嘅車程,個App嘅建議路線順序係619、690、18P、A11、最後就係10、2、18X,個目的咪又係坤你坐貴價線唔鼓勵乘客坐流水線囉,A11排得仲前過10!(不過18X排最尾係咪算好厚到?)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

tridents 發表於 2017-9-27 10:02 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2017-9-25 20:28
唔準你地話城巴個ETA,人地研究多年,用衛星定位再計埋路程,係全香港最準確嘅ETA,你九巴嗰啲流嘢就唔好拎出嚟同新城比。仲有仲有,如果以路線為單位的話,新城出現ETA不準確嘅路線,數目上係遠比九巴為低。九巴認命把啦,講ETA你唔夠新城玩㗎啦!

師兄吾好意思有感而發抽下水。

唔準你地話城巴個 Service,人地辛苦經營多年,用人唯才高層貼地資源分配準確無誤,係全香港營運最佳巴士公司,你九巴得一個 9A 就吾好拎出嚟同新城比。仲有仲有,如果以乘車困難為單位的話,新城出現服務不足既路線 (班次及路線 Cut 得就 Cut),數目上係遠比九巴低。九巴認命把啦,講 Service 你唔夠新城玩㗎啦!

講開公關,今次意外算係咁有個高層出黎講下野,以往班高層有事走佬理得你死。

如理解老闆係咩人,就吾難解釋公關及客戶服務咁差,老闆咩都吾肯比錢,高層又要攞奬出 Bonus 咩都 Cut 哂你佢自己食哂,仲有幾多 Resource 比後防?  家陣聽電話仲係香港聽算係咁,遲 d 可能吾知邊個貼地高層諗個 Project 將 CS 外判兼搬上大陸轉 24 小時每年慳幾多百萬,到時你班公關或 CS Cut 多大半人啦.
nwfb23 發表於 2017-9-27 10:34 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2017-9-27 09:43
新城好叻叻,一早推出個可以配合到ETA嘅點對點搜尋,但就無ETA用。

如果管理層真係咁諗,就真係管理不善 ...

搜尋係可以set時間,以出發時間同行車時間決定result 0既次序
我都過search 到1st option用18X,又試過690,仲有創意性既77+722

可以見到站友提過既搜尋+ETA 係有跡可尋,不過閣下言之有理
Apps default 係出最快路線,無諗過咁多生客鍾意坐慢車慢流,下個version 應該加返可選擇價錢優先同時間優先
ETA上馬後,應該慢慢會有足夠data 去analysis
nwfb23
PB602 發表於 2017-9-27 11:01 來自手機 | 顯示全部樓層

nwfb23 發表於 2017-9-27 10:34
搜尋係可以set時間,以出發時間同行車時間決定result 0既次序
我都過search 到1st option用18X,又試過69 ...

其實好多坊間App都做到「最快到達」(計算埋班次同車程)、「最短步行距離」、「最平車費」。只要Database整好咗,技術上唔難做Sorting。

但始終對於普羅大眾嚟講,顯示下班車幾時到先係最重要嘅資訊。用番我個例子,就算我無App,我喺新光戲院行去個巴士站搵吓乳豬紙,起碼大約都會知道咩車去到中環。但乳豬紙唔會話俾你知下班車幾時到,因為新坊個班次表係得嗒笑。

再進一步睇,而家無ETA,明知去巴士站係等運到,根本一早去咗搭鐵啦。

另外就算新城個App點對點幾完善都好,問題係只睇到新城啲線,而新城覆蓋又有限。好似如果我喺新光戲院想去安達邨,新城個App根本就連安達邨呢個選擇都無,因此第三方平台做點對點係有優勢,而新城應該專注做ETA。