hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 解決巴士安全問題建議
開啟左側

解決巴士安全問題建議

ATENU135 發表於 2017-9-25 22:15 | 顯示全部樓層

不如2萬底薪+Bonus 5000?
kitarolo 發表於 2017-9-25 22:21 | 顯示全部樓層

南港島線通車減咗一堆路線
巴士Quota假設上繳咗,但從未
聽聞大幅裁員,車長供應理論上
多咗做備用,咁係流失咗就唔再請
定係其他原因?

月薪三萬我唔敢話合理
與否,在 Office Hour 以外
上班理應薪金較優,當然也要
顧及營商上是否收支平衡和利潤。

維持現薪金但減工時
亦非全無壞處,一來僱主
始終要聘請更多員工,二來
僱員既然已用固定時間來往
住所及工作地點,都會傾向搵
較高嘅薪金,流失率都唔低。

既然城巴用緊跳飛機制
會唔會設計到僱員往返
駕車至住所係最短距離?
增加車長非值班時的在家
時間?當唔少人都要花費
大量時間通勤時,巴士公司
的確有條件從這一點著手,
用一啲非現金嘅方法嚟雙贏?
ArnoldC 發表於 2017-9-25 22:46 | 顯示全部樓層
柴灣道嗰單,個司機得57歲。
窩打老道嗰單,個司機得47歲。
硬性規定車長60歲退休,究竟效用有幾大?
點解唔檢討驗身制度?
3ASV174 發表於 2017-9-25 23:00 | 顯示全部樓層

我撐樓主喎,
以九巴 8000 車長計,每人平均加薪 $10,000 到 $30,000,一年開支都係多十億之嘛,
十億買安全,抵到爛啦,安全係無價架!!九巴上年一年賺成六億幾,貼返出黎係社會責任!

唔夠車長既話,同港鐵完全重疊既線就應該即時取消,
好似 102、112、968 呢o的毒瘤線即時停駛,即刻要幾多車長都有啦。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
JH_LE4612 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
kiwai 發表於 2017-9-25 23:05 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-9-25 19:57
人工佔成本50-60%,參考九巴,12000位職員司機約有8000人
司機加到30000,對票價影響不高於25% ...

人工佔成本的比例是流動的
當巴士公司以油價貴做理由加價時, 巴士公司話人工佔成本約五至六成左右
但當巴士公司以人工貴做理由加價時, 巴士公司話人工佔成本九成左右

所以加價四成可能係低估了添
tunghang 發表於 2017-9-25 23:26 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-9-25 21:32
30000先係社會合理價

巴士車長工作性質係司機加收銀保安

其他司機性質都唔只係司機啦
3ASV356 發表於 2017-9-25 23:30 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-9-25 21:32
30000先係社會合理價

巴士車長工作性質係司機加收銀保安

保安????要考保安牌嗎???

收銀??要找贖同埋數嗎???

人地工會都講左而家合理正常月薪價都只係萬九ONLY~~
miklcct 發表於 2017-9-26 00:01 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2017-9-25 23:30
保安????要考保安牌嗎???

收銀??要找贖同埋數嗎???

司機?要考車牌嗎?
進智公交
AV385 發表於 2017-9-26 01:19 | 顯示全部樓層
好囉,終於有d建設性討論
我又講下我意見,既然工會講左一個數,咁我地跟返佢既意願已經足夠,但向行政同管理上好多野都可以細執,變得更有人性

例如上面講到既開收工安排,確保車長可以用最少時間回家休息

又例如年齡,我認為45歲以上兩年驗身一次,55歲以上每年驗,65歲以上退休但可賣血,每日最高工時為5小時,駕駛工時4小時,一星期最多五日,不得OT

車長每日返最多11小時,駕駛最多8小時,任何一樣超時,補水三工,確保編更部唔會再編d冇人性更表
6日內必需要有一個足24小時既休息

另外運輸署要修改現時quota制度,改以每線班次計算,確保巴士公司更易調整巴士行車時間而又唔需要減少班次

政府應該強制巴士總站範圍及其對開方圓十米範圍內,只需地政總署署長允許,巴士公司便可搭建休息室
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
JC1464 發表於 2017-9-26 01:32 來自手機 | 顯示全部樓層

除咗訂立每日工時上限,其實都應該訂立每周工時上限。如果可以做到五天工作周,已經多好多時休息。