hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 北區區內重組建議
開啟左側

北區區內重組建議

KC3555 發表於 2017-9-25 21:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

鑑於北區區議會及運輸署均有意重組70K路線,故建議以下方案,加強北區地方聯繫:
縮短及修改70K路線(清河至聯和墟(循環線))
清河開改經:清曉路,保健路,百和路,彩園路,寶石湖路,馬會道,馬適路,粉嶺樓路,沙頭角公路,聯安街,聯和墟總站,和泰街,和睦路,粉嶺樓路,馬適路,天平路,天平總站,天平路,馬會道,寶石湖路,彩園路,百和路,保健路,清曉路。
因循環線行車里數減至少於12公里,收費減至$4.30。
服務時間:5:30 - 24:30  班次:20分鐘   減4部單層
聯和墟總站每日增設特別車:5:35

新增78A路線(聯和墟(逸峰)至上水(循環線))
聯和墟開經:沙頭角公路,馬適路,和泰街,聯安街,沙頭角公路,新運路,粉嶺車站路,新運路,龍琛路,馬會道,沙頭角公路,新運路,粉嶺車站路,沙頭角公路。
收費$4.30,待皇后山區發展完成後,路線會延長至皇后山。
服務時間:5:30 - 24:30  班次:20分鐘   3部單層

延長273D路線為(雍盛苑至翠麗花園(循環線))
雍盛苑開經:暉明路(街邊),華明路,雷鳴路,華明總站,雷鳴路,偉明街,百和路,置福圍,百和路,掃管埔路,新運路,龍琛路,馬會路,迴旋處,馬會道,掃管埔路,百和路,華明路,暉明路。
收費及班次不變,取消清河總站特別班次。用車不變。

延長73至聯和墟,所有班次經那打素醫院,大埔中心班次總站改往那打素醫院。
增設聯和墟來往和興村八達通分段:$ 4.30
增加一部雙層巴士,視乎往大埔客量可能再加一至二部巴士,班次加至15-20分鐘一班

建議好處:
1. 聯和墟往上水有特快車
2. 粉嶺南有車前往天平,翠麗及石湖墟街市
3. 78A可以輔助78K及278K龐大客量
4. 將來皇后山無須只依賴難以登車的各線交通
5. 聯和墟重新增設大埔及拿打素醫院服務

建議壞處:
1. 70K大站龍琛路乘客需改乘78A或273D。或改於上水圍及北區運動場上落。
2. 華明及聯和墟之間需使用半小時一班73,及善用小巴501A及501K。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
kmb71k 發表於 2017-9-25 22:00 | 顯示全部樓層
延長273D路線為(雍盛苑至翠麗花園(循環線))

273D咁改, 已經廢咗270一半武功

延長73至聯和墟,所有班次經那打素醫院,大埔中心班次總站改往那打素醫院。

改往? 即係唔再入大埔中心?
大埔中心班次係有人喺大埔中心搭o架喎
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| KC3555 發表於 2017-9-25 22:54 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-9-25 22:00
273D咁改, 已經廢咗270一半武功

1. 其實現在270天平客比翠麗客多一大截,就算現在261去天平收到同270咁平,270都無乜點死,
仲有成20分鐘一班,都唔見得會郁到270甚麼。

2. 唔係唔經大埔中心總站,而係延長至那打素醫院。講得唔係太好。
jocosben 發表於 2017-9-27 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層

70K呢條線無錯係好冗長,但睇番北區現實情況,甘既走線係有佢既必要性,起碼現階段改動可能性較少對比鐵路軌以南既273A/D, 主要服務北面既70K因爲有小巴競爭,可以比巴士公司爭取既客量明顯少好多
70K既一線走天涯雖然唔好睇,但佢靠執多段流水客,東拼西湊先至令條線客量不至於太難睇,如果拆開黎做未別夠客
要拆線的話,起碼你本身客源要夠,甘先拆得有價值、有效率,但樓主提議個兩條新線,新70K由清河經上水北到聯和墟,住宅區去住宅區,觀乎九巴同類路線有邊條係做得掂,真係比30分鐘一班都嫌多喇;78A特快由聯和墟至上水,本身有小巴做緊,車費又平的,有幾多人會轉投先,以我觀察,現時搭70K來往上水同聯和墟,非繁10個8個,繁時20個左右,你覺得條線生存到?
仲有73/73A縮短後客量理想,全因粉南開出,班次穩定,而且73同73A做緊聯合班次,兩條現時運作良好,根本無理想要73延長番
 樓主| KC3555 發表於 2017-9-29 12:44 來自手機 | 顯示全部樓層

1. 如果你平時有搭70K的話,你就知道華明一直鬧70K去石湖墟街市太耐。而聯和墟去上水小巴服務唔掂又係其中好大問題。加上清河同天平翠麗來往聯和墟係70K另外重心。只要將核心華明去石湖墟街市問題攪掂,屋邨路線去到醫院,返學嘅客可以攪掂,其實呢條70K會更樂意有人搭。2. 73縮短前,其實聯和墟捧場客比華明多好多,但只是現時逼哂一班客去華明,70K華明同聯和墟客係好多,但好多都係轉車客。再者73及73A南行班次協調雖然幾好,但北行始終都係差。其實我覺得唔應該再兩線攪聯合班次。73長遠係需要加密,73A長遠應檢討定位。
 樓主| KC3555 發表於 2017-9-29 12:45 來自手機 | 顯示全部樓層

del
SSBT 發表於 2017-9-30 00:32 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2017-9-27 19:01
70K呢條線無錯係好冗長,但睇番北區現實情況,甘既走線係有佢既必要性,起碼現階段改動可能性較少對比鐵路 ...

搭 70K 聯和墟去上水?唔好玩啦, 咁鬼耐
78A 要兜粉嶺火車站,
其實無必要, 聯和墟去粉嶺火車站,
有278K 已經夠
同埋行新運路就唔夠近石湖墟街市,
去程行馬適路出上水, 停龍豐,
回程行新運路, 咁就最順路

=0=
 樓主| KC3555 發表於 2017-9-30 09:55 | 顯示全部樓層
SSBT 發表於 2017-9-30 00:32

除非278K將來延長至皇后山,現時繁忙時間278K及52A, 54A, 56A已經相當飽和,加上龍躍頭一帶繁忙時間上78K及79K都有困難,將來東北發展聯和墟就是市中心,所以我認為聯和墟往上水及疏導粉嶺站人流的交通工具有需要的。
78A將來的目標和定位是和278K分工並輔助78K。
我考慮過78A定線,先經粉嶺泳池是考慮疏導78K乘客流,行新運路停上水站讓早繁乘客盡快往彩園一帶上學。回程經天明樓而不是停順欣一邊是考慮到石湖墟街市一帶已用新成路站,天平邨往聯和墟人數不少,但天平居民極不喜歡用順欣條隧道和東莞學校條天橋,所以用順時針方向設計。
jocosben 發表於 2017-10-4 17:10 來自手機 | 顯示全部樓層
SSBT 發表於 2017-9-30 00:32

又係呢句,係人都知70K走線觀感唔好,但一路都講緊拆條特快線夠唔夠客先得假
上水來往聯和墟,交通選擇可以係(1)55K, (2) 70K, (3) 火車轉278K/小巴, (4)紅小,(5)78K, 79K, 279X
上面4紅小班次疏落又不穩,而5亦非主流選擇,明顯地55k係較多人既選擇
你宜家見御庭軒小巴站人龍好似好長,但講緊個空間都只係keep 住20-30人排隊,巴士載客量係7,8部小巴,巴士加入埋去夠唔夠客先?
55K做緊上水至沙頭角,好多時上水開去沙頭角,聯和墟落落唔超過一半,樓主建議條新線20分鐘一班,小巴20分鐘我當黎6部,如果一半人來往上水聯和墟,呢一段路16座既小巴呢20分鐘都係載得48人,再加埋上面70K本來由上水來往聯和墟既乘客,繁忙時間20分鐘一班都唔知坐唔坐得滿一部90座雙層巴士
更何況樓主條新線開左,而家55K乘客又唔會100%轉投,條線潛在客量只會更少
除非你話現時有更多來往上水聯和墟既乘客唔係搭55K同70K, 而係用緊其他轉折既方法,開新線係吸到呢班客就唔同
jocosben 發表於 2017-10-4 17:34 來自手機 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2017-9-29 12:44
1. 如果你平時有搭70K的話,你就知道華明一直鬧70K去石湖墟街市太耐。而聯和墟去上水小巴服務唔掂又係其中 ...

70K現時清河至聯和墟一段根本係豬頭骨黎,比較多係買送客同學生,獨立出黎客量就會好難睇
73未縮短前客量公認最大舊係粉南來往大埔,你竟然會話聯和墟去大埔仲多過粉南?
事實上根據番北區巴士路線重組既數據,73當時由北區縮短左路段去大埔客量只佔全線20%(572人),而呢20%亦包埋上水同上水北,如果再減埋聯和墟既比例係少之又少
而家73縮短左對大窩西吸引力都大好多,起碼華明開出黎大窩西作為中途站者等車時間真係穩定好多

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x