hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 111/113/671有無機會延長總站?
開啟左側

[問題] 111/113/671有無機會延長總站?

kmb71k 發表於 2017-9-27 00:15 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-9-26 23:46
彩虹道正正係111獨市位拉走佢的話,請問彩虹道坐乜?

況且111作用係分流101新蒲崗/土瓜灣至中環一帶既客量, 拉長111去另一個觀塘山頭根本無意思

以上回應,是否可行?是否合適?
TuNg''=) 發表於 2017-9-27 00:35 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-9-26 16:36
你呢個都係好建議,好似2A同2X咁,再唔夠客你呢條111A可停番彩虹邨同新蒲崗。
...

111A係要經
101A就唔洗
不過唔需要擔心唔夠客
因為無論邊隻A都係靠土紅食糊

如果要講到沙過海段通車果時
咁就根本連主線都要擔心
hokachung 發表於 2017-9-27 00:45 | 顯示全部樓層
點解成日逼慈雲山食垃圾
6516 發表於 2017-9-27 00:47 | 顯示全部樓層

除左銅鑼灣天后, 慈雲山過海點搭都快唔過地鐵, 或者巴士轉巴士
去東區, 搭3D落九龍灣觀塘轉地鐵, 去金鐘或以西就黃大仙轉地鐵
搭302其實都係貪佢一程車到, 而且得頭2班會企人, 之後2班只係坐滿
尾班302連窗口位都坐唔滿, 仲想全日?
去東區果條302A又係咁, 尾班都只係坐滿, 某程度上都唔係好得去邊

你會見到東九嘅全日過海線全部都要行好多區
302全日仲係照舊行就真係註定無客
有人話落觀塘道踩埋英皇道, 即係仲要慢D, 咁對慈雲山有咩吸引力?
而且落英皇道其實只係同116/619搶客, 有幾多地鐵客會番轉頭?
TuNg''=) 發表於 2017-9-27 00:58 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2017-9-26 18:16
的確大部分人係咁轉,亦反映喺37M喺沙田坳道條長長嘅人龍上
九巴喺慈雲山多年服務實在惡劣,可以話得3D同 ...

19M+37M轉鐵 係連出油麻地 太子都會咁搭

其實108,116個比較,睇得出慈雲山有幾依賴鐵路。
108雖然疏d,但啟德2條邨佔好重百分比
116呢,3班攞埋都1班都未必到滿座
但係呢一刻慈雲山人口多幾多倍?

你話116有慈銅(不過慈銅都唔算快)
108都有107去分咁d

其實唔解決慈雲山過渡依賴鐵路既問題
沙中通車只會更多人搭19M,
3B,5C,116既客好大機會!
到時小巴圍山只會更惡化~

現有路線既話,5X全日有冇得考慮?
238X 發表於 2017-9-27 01:03 | 顯示全部樓層
慈雲山落九龍南其實無乜直接路,一係要兜 (土瓜灣、九龍塘) 一係要塞 (彩虹道、亞皆老街),根本係先天不足 (當然 3C / 5C 呢啲唔志在總站客嘅極品走線亦都有影響)

116 更加無辜,除咗出到蒲崗村道跟 203E 行西面落彩虹道,我真係諗唔到有咩行法做到直接過佢落紅隧
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
TuNg''=) 發表於 2017-9-27 02:05 來自手機 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2017-9-27 01:03
慈雲山落九龍南其實無乜直接路,一係要兜 (土瓜灣、九龍塘) 一係要塞 (彩虹道、亞皆老街),根本係先天不足  ...

其實都係,
同埋落鑽石山黃大仙可以去既地方好多 班人可以好散

但慈雲山去主要大需求地方又唔夠快
最近果條龍翔道比你去新界東同西都好似唔夠客
無個比到好多客既大客位,一落就黃大仙又密車既

新界東,西基本兩大區
一個荃葵,一個沙田
荃葵有紅小就算

咁多年
有人諗過秀沙,現半條88
有88X實現藍沙
但從來冇人講過要慈沙
朝早一班都唔會諗
可能我咁講你都會覺得太過大膽

其實慈雲山都有7大屋邨/屋苑
未計慈南d洋樓,富山果堆

不過慈雲山永遠係總站冇秀安順咁多後盾
Support 下d客量就真既

GW4866 發表於 2017-9-27 02:12 | 顯示全部樓層
111唔可行原因上面講咗

113拉上慈雲山唔係完全諗唔過,不過一定要大執走線
窩打老道直插西隧,棄西區直達中上環,灣仔止步應該玩得過
差唔多其實即係用佢資源換條新線返黎
打開門,行出去,去遠啲!
castanopsis 發表於 2017-9-27 03:10 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-9-26 15:36
302做全日?全日線夠唔夠客?見星期六都減咗班

繁時線星期六減班,係近年例牌動作,未必代表無得做
948都有cut過部分星期六班次同早繁逆向服務,但長遠好明顯係想做全日
當然我承認宜家302客量係唔標青

之前都曾經提過302同641重組藉機全日,我既建議如下:

302 全日
改經富山落山,直行觀塘道停大站,唔飛橋但落隧道
港島走線不變,擺港碼

亦即:[慈雲山<>富山<>觀塘道<>藍田<>灣仔北<>中上環]

641 全日 或 兩味雙向
飛走觀市,九龍灣工業區飛觀繞來往東隧
港島走線行埋北角,但飛走有108既銅鑼灣
往中環方向跟619或者18P
往啟德方向跟307去灣北入境處,然後告士打道永興街落北角

亦即:[啟德啟麗<>九龍灣工業區<>北角<>灣仔北<>中上環]

咁做既好處,係302可以順便食埋觀塘道特快灣北中上環條水
呢個位做得起,其實係可以做到線皇級客量
尤其憧憬中環灣仔繞道通咗之後,港島北岸交通狀況會有改善
當然東隧點都係塞車,但至少除咗兩繁之外都叫做通,而如果未來加到巴士專線避車龍就更佳

於此同時,咁行其實對慈雲山而言,無慢到
現有302要經九工塞幾支燈先上到橋,加上觀繞落東隧車龍仲長過觀塘道落東隧,行觀繞其實唔係快直行觀塘道好多
如果改行富山落山,分分鐘仲可以比現有302快幾分鐘

另一邊廂641行觀繞,順路過行觀市好多
行觀繞節省既時間用來兜北角
一來做多一批獨市啟麗啟德客
二來唔似得中上環,北角砲台山人口多,參考606客量,兩繁去九工需求應該相當龐大,呢批客新641可以袋曬落袋
dennis28a 發表於 2017-9-27 03:45 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-9-27 03:10
繁時線星期六減班,係近年例牌動作,未必代表無得做
948都有cut過部分星期六班次同早繁逆向服務,但長遠好 ...

只係一句,你咁重組唔係問題,但有無機會就一就麗港城順手處理埋 621?

至於北角問題,其實原則上無錯,九龍灣商貿區最麻煩係行去港鐵站再轉車,就算下繁 606 唔快,都一樣可以快過轉鐵。
惡意回復是不道德的行為。