hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 新渡輪會否購置新船?
開啟左側

新渡輪會否購置新船?

THomas20010808 發表於 2017-9-30 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

目前新渡輪慢船大多已達30年船,而新渡輪不如噴射飛航將有港珠澳大橋作替代。是不是時候想買新船呢?Austual噴射飛航設置為400多人,如果新渡輪入應該可以去到500多人,之後航程快一倍變相可以加班cover慢船客量,更可以加大籌碼加價,加上耗油量會少很多。
kay 發表於 2017-9-30 16:20 | 顯示全部樓層
樓主知唔知造一隻船幾錢?
世界很簡單 人類很複雜
IvAnEUFS 發表於 2017-9-30 17:37 | 顯示全部樓層
可唔可以話我知噴記Austal載到400人同新橙應該買500人快船嘅邏輯關系?
 樓主| THomas20010808 發表於 2017-9-30 22:34 來自手機 | 顯示全部樓層

IvAnEUFS 發表於 2017-9-30 17:37
可唔可以話我知噴記Austal載到400人同新橙應該買500人快船嘅邏輯關系?

我指Austal是一個可行的型號。噴射austal是有pantry ,改setting是可以達500多人。一部慢船1000人,一部慢船用的時間用航速計等於austal行了三個單,基本上彌補到慢船退役損失的載客量
 樓主| THomas20010808 發表於 2017-9-30 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-9-30 16:20
樓主知唔知造一隻船幾錢?

其實慢船行咁耐維護及油費也比新一代船高,好似747 vs 777,同時航速又慢,買快船如不改班次可以養少一些船
HUgo8370 發表於 2017-9-30 23:02 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2017-9-30 14:37
其實慢船行咁耐維護及油費也比新一代船高,好似747 vs 777,同時航速又慢,買快船如不改班次可以養少一些 ...

樓主你呢個logic真係唔識點講,講講下船又講到去飛機?747有4個引擎當然食油過777
BTW天星啲船都好舊,又唔見有人講話點解唔換?
服務變質  乘客第七  柴小第一   其他唔得
solomon 發表於 2017-9-30 23:12 | 顯示全部樓層

如果可行,新渡輪一接手就已經轉晒新快船,何必仲買幾隻舊慢船?
正正慢船人均成半低,船票可以低,如果快船個成半做到慢船咁低,情況就可以簡單好多,就係快船票價唔低,島民大加反對全部快船,所以今天仍然存在快慢船。
至於買新船,睇呢間公司都係等政府打救,搏資助去買,否則一條新船咁貴,個本真係有排回,仲點會增加投資吖。
dogdog002 發表於 2017-10-1 13:32 | 顯示全部樓層
最大問題你都講左出口係客量
ccicoltd 發表於 2017-10-1 13:49 | 顯示全部樓層
HUgo8370 發表於 2017-9-30 23:02
樓主你呢個logic真係唔識點講,講講下船又講到去飛機?747有4個引擎當然食油過777
BTW天星啲船都好舊,又 ...

舊船營運成本高,可以從換車頭入手。你說到天星,他們也正在測試油電混合引擎。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| THomas20010808 發表於 2017-10-1 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2017-10-1 13:32
最大問題你都講左出口係客量

大船一千人,假若chur 盡新船有機會原本一程變做可以做三程,變相加50%載客量