hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 93K路線分拆建議
開啟左側

93K路線分拆建議

樓主| 10598C 發表於 2017-10-1 12:10 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2017-10-1 11:56
如果個實情係繁時每班93K都係得20-30個東九龍-上路既客,我會好好奇仲洗唔洗專登開條線畀呢個market,叫漢 ...

你東九龍係指寶達定係邊到先... 唔知點解我成日都見到93K繁時係寶達識上到頂閘,當中土瓜灣可以落半車人囉
~誰@359~ 發表於 2017-10-1 12:30 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-10-1 12:10
你東九龍係指寶達定係邊到先... 唔知點解我成日都見到93K繁時係寶達識上到頂閘,當中土瓜灣可以落半車人 ...

我只係坐左好多次93K秀茂坪上到頂閘,之後apm同創紀落左半車,九龍灣再落多四分一車…

土瓜灣落到半車,可能都係因為觀塘道執左雞
入左九龍灣商貿區之後東九龍來往上路既客量只會更難睇
字大只顯得人自大
 樓主| 10598C 發表於 2017-10-1 12:53 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2017-10-1 12:30
我只係坐左好多次93K秀茂坪上到頂閘,之後apm同創紀落左半車,九龍灣再落多四分一車…

土瓜灣落到半車, ...

唔知你所指嘅時段係邊段啦,小弟我通常見到七點幾嗰三兩班車都有唔少學生同家長係寶達上車,相反觀塘道接近冇人上車。觀塘道落四分一,一半去土瓜灣,所以我係建議中拆線時段比較早,主要就返學生
~誰@359~ 發表於 2017-10-1 13:09 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-10-1 12:53
唔知你所指嘅時段係邊段啦,小弟我通常見到七點幾嗰三兩班車都有唔少學生同家長係寶達上車,相反觀塘道接 ...

既然係學生就開兩三班車返學就夠啦,甚至直頭改93M去到藍田站之後上繞道去土瓜灣就算,又或者係睇下朝早17 D車海有冇一D可以改上寶達開落山
都唔需要搞93K再六至八甚至全日咁樣拆

字大只顯得人自大
 樓主| 10598C 發表於 2017-10-1 13:22 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2017-10-1 13:09
既然係學生就開兩三班車返學就夠啦,甚至直頭改93M去到藍田站之後上繞道去土瓜灣就算,又或者係睇下朝早17 ...

所以其實後嚟我都開始諗緊93K一係第一階段好似690咁,朝早返學時間維持原線,0730之後就入九商,不過長遠93K都應該要轉型

93M有唔少藍田學生返將軍澳,唔改得

至於17,其實又真係諗得過喎,簡單啲可以考慮部分班次寶達開,又或者順便整條217P出嚟,寶達開落去觀塘,之後行啟福道機隧直去土瓜灣,再經新山道、土瓜灣道、馬頭角道、炮仗街、馬坑涌道、天光道後返回原路去愛民
https://goo.gl/maps/RSD6HvYtXAP2
S3BL100 發表於 2017-10-1 23:28 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-10-1 01:35
93D九龍灣段走線我會留意返

不過93K其實依我所見係寶達秀暉真係可以由坐位一半上到頂閘,當中半車人去土 ...

上路同下路的分別就算吧啦,真係要行遠左的都係一個站咁大把,
重點係依然有車去土瓜灣呢個大區

我自己都會投鼠忌器,因為要人地同意重組先有機會落實,
但我覺得你投鼠忌器去到一個過份的地步,直頭連自己最需要照顧的地區都唔理,
將半條線縮短,送半條線資源俾人,但其實就算由自己區開車,都可以做到隔離區

呢個係好大的原則問題

上路旺角有好多方法做,我揀 5D 做係因為
可以順便做到晴朗往返佐敦油麻地,佢地會支持,
又同改路後 93K 分別比較少。
而因為收費問題
加上 6F 好大機會過幾年收檔,改 5D 我相信會易過 6F

下路黃埔去啟德以外 5D 覆蓋範圍,有成條 12A 重疊,
如果要做下路啟德,承啟道延長段通車後,拉是但一條九龍城碼頭總站線都可以

但我唔認為 213K 係一個 option,你唔單止用緊將軍澳資源做九龍巿區,
仲要直頭送半條線資源俾人

我唔認為山上將尖一定要去到呢個地步先做得成

重點係應該要九龍城資源自己搞掂,無論 5D 又好,6F 又好,其他方法都好

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 10598C 發表於 2017-10-1 23:53 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-10-1 23:28
上路同下路的分別就算吧啦,真係要行遠左的都係一個站咁大把,
重點係依然有車去土瓜灣呢個大區

冇錯我的確係比較保守,而因為我係比較擔心就係因為一個站搞到成個重組kick住

至於如果6F踢上上路,由巴士公司角度出發,只要等沙中線通車,直程可以成條取消止蝕,不知幾開心,再者改5D要加車,6F直接零補償零加車就搞掂

而晴朗來往油佐我寧願比24做,好過改5D塞紅隧口

其實我係有其他方案做將尖 由慢至快排列啦
1. 拉直同時延長95 93K用嚟做其他野
2. 93K原線去九商之後跟28入尖沙咀,再順時針循環
3. 93K原線去九商之後行五幹去尖沙咀順時針循環
4. 跟綠小111去九商,之後跟28入尖沙咀,再順時針循環
5. 跟綠小111去九商,之後行五幹去尖沙咀循環

各自有利弊嘅
1號方案好處係可以利用95順手做將尖,93K可以用嚟換其他有用嘅線,不過就係最慢

2號方案係同而家93K最相似嘅走法,反對聲音最少,不過觀感唔好同時亦都要塞觀塘

3號方案可能土瓜灣會唔滿意冇左條線,同時亦都要塞觀塘

4號方案98A可能會滿瀉,不過如果咁改減到車出嚟可以加班比98A(前提係唔好收車)

5號方案基本上係最正路嘅一條,但係爭議相信會大,或者需要改動多啲路線去令區議會放行,如果連帶11X一齊重組,某程度上可以善用11X資源,一拼做幾水客
S3BL100 發表於 2017-10-1 23:59 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-10-1 23:53
冇錯我的確係比較保守,而因為我係比較擔心就係因為一個站搞到成個重組kick住

至於如果6F踢上上路,由巴 ...

我唔認為上路 vs 下路的問題會搞到出事,我相信佢地會關心有無車去土瓜灣
多過有無車去上路

而正如我上面所講,你最大問題係為左補償人而割左成舊肉俾人,
講直接少少就係自閹,而實際上唔使自閹,唔使用到 93K 的資源
(或者至少唔使用到半條 93K 的資源)都可以補償人地

樓主| 10598C 發表於 2017-10-2 00:24 | 顯示全部樓層
最新修改:
1. 93K縮短服務時間至逢星期一至五0530-0820,維持雙向服務,當中0730前開出之所有班次保留原有行經整條觀塘道的安排

2. 開辦全新路線93D寶琳↺尖沙咀
途經寶琳路、觀塘繞道、九龍灣商貿區、尖東、佐敦
逢星期一至五
0840-0940 15分鐘一班
0940-1740 20分鐘一班
1740-1940 15分鐘一班
1940-2340 20分鐘一班
逢星期六日及假日
0540-2340 20分鐘一班

3. 11X回程改為過新山道後不停站,直達創記之城,並延長至安達,同時提供安達往返觀塘之接駁

4. 6F不加車直接改為九龍城盛德街↔麗閣,新增6C↔6F轉乘優惠
S3BL100 發表於 2017-10-3 23:40 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-10-2 00:24
最新修改:
1. 93K縮短服務時間至逢星期一至五0530-0820,維持雙向服務,當中0730前開出之所有班次保留原有 ...

93K 只保留早繁的話,做雙向意義何在?