hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 72 調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 72 調整班次

stevechau 發表於 2017-10-9 17:55 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2017-10-8 13:39
長遠要做係72A入沙市同埋86要改特快令72可以飛走沙田係埔公直出九龍,班次最好非繁全部20,繁時12,假日15.
...

86改唔改特快已經係後話....唔該加左班清到72班西九先再講...
特快但30MINS一班....搵鬼坐咩~
 樓主| HT408 發表於 2017-10-9 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-10-9 17:55
86改唔改特快已經係後話....唔該加左班清到72班西九先再講...
特快但30MINS一班....搵鬼坐咩~
...

86 都唔要求佢加班,只希望佢唔好脱班
stevechau 發表於 2017-10-9 17:59 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2017-10-9 17:58
86 都唔要求佢加班,只希望佢唔好脱班

加班同不脫班...淨係做好呢兩樣已經非繁坐滿無難度了...
fatpear 發表於 2017-10-9 19:01 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-10-8 16:30
當你由長沙灣搭返大埔尤其繁忙時間, 咁就知道點解成日想72變快
例如尋日星期六, 我長沙灣1740開車, 返到太 ...

不能同意更多!
我自己耐唔耐都要喺下繁由長沙灣總站返大埔中心,
如果搭72, 75分鐘係最低消費, 有時慢起上嚟要90分鐘亦非少見
更甚嘅係明明總站已經上到坐滿哂, 而青沙入口就喺5分鐘車程內
而且全車起碼7成客都係番大埔, 喺沙田落車通常只佔全車2-3成客
但就要慢遊全條青山道﹑馬騮山﹑大圍﹑沙田﹑埔公, 成個鐘都未必見得到個廣福

青沙線係下繁荔枝角客等咗好耐嘅嘢
話272E $12.2搶錢? 好多客(包括我)已經寧願俾$13搭NR53迫3+2村巴
人哋長荔街開一轉出去就上青沙, 30分鐘番到大元村落車,
下繁開5班, 頭班一定上唔哂有人留後, 頭3班都必定坐滿, 係7點打後兩班先會有空位剩
而且近乎全車落車都係行番去大埔中心嘅
我就算當272E無村巴開得咁快, 慢10分鐘好未? 但都比72快最少一倍番到大埔
仲serve到廣福同大埔墟呢d村巴唔到嘅位, 根本係九巴反應慢先咁遲開下繁番大埔嘅青沙線

我同意72非繁嘅客量的而且確令要求全日大埔飛起沙田往來長深荔變得唔太現實
而且非繁深水埗客真係多過荔枝角客好多, 行青沙對深水埗客根本唔會快咗
但下繁272E嘅出現係絕對有實際需要

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +9 收起 理由
CRH5 + 1 + 8 Agree
hon_son_wilson + 1 精闢見解

查看全部評分

Snowbb 發表於 2017-10-9 22:08 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2017-10-7 19:25
快之後不行是什麼玩法?你知不知道72快86好多?如果改72前請先要解決沙田區聲音 ...

我當然知道 72 係快過 86
我只係認為大埔道有 81 一條線已經夠,72 應該改行較平坦既青沙公路

Snowbb 發表於 2017-10-9 22:16 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-10-9 17:59
加班同不脫班...淨係做好呢兩樣已經非繁坐滿無難度了...

同意
86 係沙田既覆蓋範圍都唔細,東行區內分段仲平過 80K
同埋如果搞到定點班次客量收入應該唔會差得去邊
Snowbb 發表於 2017-10-9 22:33 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-10-9 16:54
客量上...而家86&72都已經處於陰盡左既班次...
淨低既只係得返CUT定唔CUT...
但現實上而家堆客陰到咁都仲 ...

成日會有意見認為 240X 係取代到 86
但兩條線做緊既野根本係大不相同,結果有D位無故被迫轉車

86 客量話佢差又真係唔係
至少假日不時都見到佢坐滿

paulkung 發表於 2017-10-10 01:25 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2017-10-8 14:43
白田去美孚應該市區線去做, 有2B/2F/6D/214等等都唔夠既話, 一係加轉乘, 一係2F或214搬埋去美孚; 至於白 ...

其實87B 獅隧轉89快很多到沙中
bennyho1004 發表於 2017-10-10 06:16 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-10-9 22:08
我當然知道 72 係快過 86
我只係認為大埔道有 81 一條線已經夠,72 應該改行較平坦既青沙公路

72要改無問題,但不過沙田果到要72A入沙市補位,另外86要改行青沙變286.白田果到就要請80M延長去白田做循環幫手。咁72就可以順利離開沙田,行唔行青沙都無所謂但埔公一定要照經。
S3BL100 發表於 2017-10-10 08:14 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-10-8 16:30
當你由長沙灣搭返大埔尤其繁忙時間, 咁就知道點解成日想72變快
例如尋日星期六, 我長沙灣1740開車, 返到太 ...

我無講過話唔俾開大埔西九特快

留意我上面講緊,就算 272E 落深水步可能慢過 72,單係站位已經係比 72 優勝的地方

我只係話,如果要死一條線去換 272E 全日,死果條點睇唔會係 72。
72 食 72A(或者 74A 食 72A)再放車俾 272E 全日,形勢上都實際過 72 換 272E 全日

一方面係 72 收費問題,沙田貴價特快、大埔出九龍平價選擇,
但另一方面,如果 72 執笠,86 都要拖埋落水重組,
用多左的資源,分分鐘唔殺 72、唔改 86,淨係搞 72A,都夠 272E 全日或有限度全日

fb.com/scientisthk2usa/