hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 72 調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 72 調整班次

S3BL100 發表於 2017-10-12 23:36 來自手機 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-10-10 15:15
但係本身係平左一大截車費WOR~
有D野...等價交換JE, 你86唔係疏到阿媽都唔認得, 其實又唔會咁多人肯過底 ...

咪玩啦,出九龍就話差幾蚊,入沙田呢?

爭七毫子,但慢成倍,86 都叫做合理替代?

都係果句,大埔要全日西九特快,殺 72A 換 272E 全日都易過改 72
S3BL100 發表於 2017-10-12 23:50 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2017-10-12 15:35
首先而家現存 271X 272E 272P 272X 要四選一全日先
其實當初我自己幾睇好 272P

其實四條線當中,272E 客量未必最好,但全日的話應該吸到最多新客,吸到最多鐵路客回流

因為 72 雖然唔係好慢,但觀感問題最大,而且深水埗站位對唔少人唔係好吸引

反而好似 272P,葵涌客本身已經搭緊巴士

不過 272E 全日的話,我覺得大埔要改路,減少同 72 重疊

太和後跟類似 307A 行法,富亨那打素轉個圈,南運路直出廣福,做晒 72 唔就腳既位;上繁入大埔、下繁出九龍加經科學園

咁應該大半條線都係新客

而且日後想 272X 全日都唔影響,服務範圍分別夠大
stevechau 發表於 2017-10-13 10:28 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-10-12 23:36
咪玩啦,出九龍就話差幾蚊,入沙田呢?

爭七毫子,但慢成倍,86 都叫做合理替代?

正路唔會搞72啦...而家好地地~ 話慢又唔係慢到接受唔到, 只係無乜行公路觀感差JE~
272E呢條青沙線要全日, 一係就好似286X玩循環靠自己, 至多博佢多位有空間比人上青沙轉車當做客量...
一係就要係九龍做多D位做大個餅...單靠LCK, 諗住行青沙駁特快直線真係無得玩~
但如果272E做得好既話;(即係唔好玩到30MINS先一班咁);其實九龍呢邊&大埔一整個大區係有可能供得起呢條線既~
Oliver_ME16 發表於 2017-10-13 10:28 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-12 23:25
除左九龍塘同火車軌以西既亞皆老街外
仲有咩地方272X係cover唔到原本72X班客?
...

講係咁講,但要頭站變尾站已經過唔倒班區佬喇
我...
stevechau 發表於 2017-10-13 10:37 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-10-12 23:50
其實四條線當中,272E 客量未必最好,但全日的話應該吸到最多新客,吸到最多鐵路客回流

因為 72 雖然唔 ...

你果個行法OK WOR...真係叫做緊完全唔同既野, 唔使點同72重疊~
如果下繁會入科學園, 其實有全日既話上繁都可以入去做下上班客~
其實兜入去科學園要用多幾多時間?? 唔多既話可以全日入丫~
Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-13 12:05 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2017-10-13 10:28
講係咁講,但要頭站變尾站已經過唔倒班區佬喇

其實旺角係頭站定尾站真係要分得咁仔細?

同埋其實當年72X>272X唔係好大反對
係老九自己變左做試行
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HG6729 發表於 2017-10-13 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層

272P 好想全日 不過九巴不嬲對荃葵青線都hea 你睇30X 33A 35A 36B 37 40 73X 278X 934開D乜先 問心成個荃葵青線以L廠做線得38 42A 42C 47X 48X 49X 290/290A 加埋條勉強41A 之外冇乜好線

238X 發表於 2017-10-13 14:22 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2017-10-13 13:50
272P 好想全日 不過九巴不嬲對葵青線都hea 你睇30X 33A 35 36B 40 69M 934開D乜先

36B 喺廿幾年前我已經聽過人話蝕錢,30X 亦明顯搣唔甩塞車路段累事 (其實呢排連 238X 都好容易甩班甩到九彩)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
tony2671 發表於 2017-10-14 01:15 | 顯示全部樓層
大家有無發現近這幾晚72 都大減班,班次由20-25分鐘, 變左35分鐘
夜晚長沙灣開變左,2235, 2310, 2345, 0020
原本應為 2240, 2305, 2330, 2355, 0020, 有班車離奇消失左?
CRH5 發表於 2017-10-14 01:16 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-10-13 10:28
正路唔會搞72啦...而家好地地~ 話慢又唔係慢到接受唔到, 只係無乜行公路觀感差JE~
272E呢條青沙線要全日, ...

坦白講,如果 272E 要全日,應該做埋南昌站、太子、美孚依D 現有大埔綫做唔到既位,開拓下新客源都好或者乾脆做大 272P,順便處理埋 73X 城隧轉車站留後問題
單靠做而家 72 既位,應該唔夠做全日