hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 72 調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 72 調整班次

CRH5 發表於 2017-10-5 20:27 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-10-5 16:55
72早繁滿載好似唔多關沙田事喎
早繁大埔已經滿載出沙田啦

坦白講,搭 72 大中/廣福道出沙田唔慢,沙田出深水歩都唔慢,搭依兩段都係差不多半個鐘車程
係大埔出深水歩好慢,非繁要成粒鐘先到
係搭火車時間快少少,但要多次轉車,倒不如漫遊 72......
hon_son_wilson 發表於 2017-10-5 20:36 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2017-10-5 18:08
但就算比你 240X 全日埋,240X 280X  286X 落深水埗都係唔吸引

當然,272E 收 $12.2 / $13.2 都未免太獅 ...

272E里數同車程都同73X,74X,272X差不多,
點解釋272E ($12.2) 比 271 ($11.1) 仲要收得貴呢?

除咗類似286X的「青沙附加費」外,
可能仲有類似286C的「深水埗區附加費」。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Snowbb + 10 英雄所見略同

查看全部評分

CRH5 發表於 2017-10-5 20:38 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-10-5 16:55
72早繁滿載好似唔多關沙田事喎
早繁大埔已經滿載出沙田啦

我係支持係 minimize 對 72 既影響下開一條新大埔青沙綫去深水歩區,甚至覆蓋埋奧運站、太子同美孚
坦白說,大埔青沙綫可以發揮到既位好多,唔好淨係因爲早繁大埔公路沙田段塞車而走去判佢死刑先得架
特快落尖沙嘴、佐敦、九龍站商住區、深水歩、長沙灣、美孚,甚至奧運站、太子、南昌站等等
但而家 72 中途流水客的確有需求,所以我認爲拆綫會係最好既選擇
除左 72 之外,其實我覺得 271X 係完成高鐵站工程之後,都能夠嘗試做大佢(而家 271 落尖嘴都要成粒鐘...... 火車又唔就腳)

kokchun 發表於 2017-10-5 21:00 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2017-10-5 20:04
我聽過33A係十大賺錢線囉

不過33A係好搵,好老實講會更有心機去做囉

無人話過 33A 有錢賺
不過係咪蝕到可以同 51 74A 一齊上十大我就真係唔信啦

當然我唔識運吉啲狗官老九啲膠層
權威人士話 33A 係十大蝕錢線咁咪十大蝕錢線囉
Timothy 2B
FBI2 發表於 2017-10-5 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層
kokchun 發表於 2017-10-5 21:00
無人話過 33A 有錢賺
不過係咪蝕到可以同 51 74A 一齊上十大我就真係唔信啦

有時真係想知33A蝕得甘,定係41蝕得咁,抑或30,45,46蝕得仲甘?

另外,而家51盤數唔算差得很。
238X 發表於 2017-10-5 22:28 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-10-5 22:25
有時真係想知33A蝕得甘,定係41蝕得咁,抑或30,45,46蝕得仲甘?

另外,而家51盤數唔算差得很。 ...

當好景綠小都做得唔好嘅時候,其實係咪應該叫港鐵孭返少少社會責任,頂哂全部荔景山大小巴線 (46X / 90P / 313 / 407 除外)?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
樂仔〞 發表於 2017-10-5 22:29 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2017-10-5 22:25

另外,而家51盤數唔算差得很。 ...

印象中係 33A 仲差過 30 41 45 46,後 4 條都好似唔係 10 大

51 就敢肯定係十大外 ...
相當年呢條線講到咁蝕,估唔到 cut 到 60 分一班後就差咁遠 ...
kokchun 發表於 2017-10-5 22:35 | 顯示全部樓層
唔想估
不如樓上直接貼晒 "印象中" 果 10 大蝕錢線出黎好無 ?
Timothy 2B
HS1588 發表於 2017-10-5 22:54 | 顯示全部樓層
唔覺得 72 會好似 33A 咁蝕法
33A 係平到維唔到皮, 而 72 一程有幾批比全費既流水客
非繁 72 比起 33A 又用少部車
埔公加大埔道維修費都未至於重皮到坐滿都蝕

以一個鐘頭行車成本要 $300 加埋維修費計, 72 應該可達到收支平衡
mckhgc 發表於 2017-10-5 22:56 | 顯示全部樓層

早幾年開始有所謂定點班次,個時間表全部係講明隔幾耐一班,而且多數係60除得盡既。

而家唔知係咪有左ETA,又hea返,D 15-20、13-15又重現
最差配套 狗也不D