hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴網42個行車時間好唔準
開啟左側

九巴網42個行車時間好唔準

miklcct 發表於 2017-10-5 22:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我上九巴網查42嘅行車時間,預時間去喇沙書院,網站估計由美孚去到碧華花園要22.1分鐘。結果我今早喺美孚上車之後就變成特快線,喺荔枝角道只係停咗少量車站,轉埋入界限街之後更加連燈同站都無停過直到我打鐘落車。
喺Google Maps上面揀私家車畫同一條線,出 13 min without traffic ,但係我今日上車後12分鐘已經落到車,隨時搭的士都追唔到部巴士。咁九巴網估22分鐘實搭12分鐘呢個真係過份誇張(少咗近半時間),令到時間大失預算,但我搭其它地區嘅路線又唔覺有呢個情況。

究竟九巴網個時間係點樣計出來?同樣行荔枝角道嘅32,九巴網估計由上青山上路開始去到轉入上海街要22.9分鐘,行長沙灣道嘅36B就要27.4分鐘。咁有無人搭過32會好似今日搭42咁誇張,13分鐘就由東北葵出到旺角?咁既然行荔枝角道嘅效果已經同行西九龍走廊無乜分別,點解唔見有線會由西九龍走廊拉返落行成條荔枝角道?
進智公交
238X 發表於 2017-10-5 22:48 | 顯示全部樓層
你幾點上車?而且今日係假日,嗰邊又多工業設施,朝早邊會有人?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
樂仔〞 發表於 2017-10-5 22:49 | 顯示全部樓層
單係今日紅日無人返學,少一堆學生客已經快唔少啦
加上荔枝角道嘅燈位,係越少人上車越有利,比 ETA 快係唔出奇
GK3258 發表於 2017-10-5 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層

九巴個網一定估到你想搭邊班車,嗰班車多唔多人坐,嗰班車卡佬快唔快同交通情況,再比番個準確時間你啦。咁都可以上黎開po真係服左你。
FBI2 發表於 2017-10-5 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層
42如果車長肯踩,一向好快,試過無數次葵芳上車,四個字到彩雲村,地鐵都冇咁快。以前行熱狗年代踩得仲癲。
HS1588 發表於 2017-10-5 22:56 | 顯示全部樓層
42 多上落既可以仲慢過 214
如果荔枝角到彩雲站站停, 應該幾乎盞盞都送燈尾
ATE24 發表於 2017-10-5 22:57 | 顯示全部樓層

快又嫌快,慢又嫌慢,家陣o的鹹魚真係難服侍

評分

參與人數 8aPower +6 HugeC +27 收起 理由
ATENU135 + 1 + 7 英雄所見略同
carson911 + 1 + 10 精闢見解
EU9513 + 1 + 3 家陣o的鹹魚真係難服侍
Ricky403 + 1 快又嫌快,慢又嫌慢
kennethtsoi0715 + 1 + 2 快又嫌快,慢又嫌慢
ATSE40 + 1 + 1 家陣啲鹹魚真係難服侍
KMBAP1 + 2 對!
樂仔〞 + 1 + 1 巨-ed 幾時有好服侍嘅一刻 ...

查看全部評分

公器公用 香港早要有品
 樓主| miklcct 發表於 2017-10-5 23:01 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-10-5 22:48
你幾點上車?而且今日係假日,嗰邊又多工業設施,朝早邊會有人?

07:49上車,08:01落車
進智公交
238X 發表於 2017-10-5 23:02 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-10-5 23:01
07:49上車,08:01落車

嗰個時間閒日都快喇...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| miklcct 發表於 2017-10-5 23:02 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-10-5 22:51
九巴個網一定估到你想搭邊班車,嗰班車多唔多人坐,嗰班車卡佬快唔快同交通情況,再比番個準確時間你啦。咁 ...

咁正常同一條行車路線,唔同班次嘅差異唔應該差成半行車時間咁多
進智公交