hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九記為耀安人搞到今朝全馬鞍山陪兜?
開啟左側

[突發!] 九記為耀安人搞到今朝全馬鞍山陪兜?

lsc04d11 發表於 2017-10-9 19:38 | 顯示全部樓層

冇野嫁,當年屯門鄉事會路成日爆水管,安定站已經取消,但九巴都會為兆麟苑個站兜三聖總站、兆麟街。其實青公直行海皇路,右轉鄉事會路左轉皇珠路,停番豐景園咪得囉……
反正取消左一個站,唔爭在。兆麟去豐景園都唔難,但偏偏就係咁……

唔知如果A33要改路行置樂,係咪都要為兆麟苑咁兜,為個豐景園已經兜……

HY1012 發表於 2017-10-9 20:39 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2017-10-9 19:26
要攪好簡單,根本唔存在犧牲邊個既問題,反正大部份都係馬市特車,大可以每10至15分鐘踢車去恆康街起載,其 ...

咩叫大部份都係馬市特車?
284 發表於 2017-10-9 20:45 來自手機 | 顯示全部樓層
耀謙樓太多客,取消咗好難指示咁大批乘客行去第二度搭車。
lsc04d11 發表於 2017-10-9 21:08 | 顯示全部樓層

284 發表於 2017-10-9 20:45

我醒起680追車條友,佢就新港城追到耀謙樓,佢跑都得啦,叫人行係差在有冇人叫既者。
不過……耀謙樓既線又唔係新港城必有……
HT408 發表於 2017-10-9 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層
突發改道要令受影響嘅站盡量減少,有咩問題?上次復活節前石硤尾爆水管,6D夠因為要停返窩仔街個站而兜上白田啦

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
lwb701 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

hkbw 發表於 2017-10-9 21:43 | 顯示全部樓層
HY1012 發表於 2017-10-9 20:39
咩叫大部份都係馬市特車?

唔熟路仲要係度亂UP24....算吧啦你..

殺雞焉用牛刀?!
busnrail_fans 發表於 2017-10-9 21:43 | 顯示全部樓層

之前有次粉嶺華明總站出站之後轉出百和路嗰段偉明街,因為有貨車翻車而封路
為左遷就區區一個欣盛苑站,搞到所有經華明總站出市區嘅巴士線,過左華明總站之後,跟273A咁兜去雍盛對出一段華明路,再經和合石迴旋處同埋花都對出一段百和路返去欣盛苑站
本身原走線都已經夠曬兜,竟然為左一個過對面馬路已經有替代品(景盛苑站)嘅站,有更加直接嘅路(行救恩、普光出面一段華明路,去到十字路口直行返返去一鳴路),而搞到兜上加兜

無獨有偶,粉嶺欣盛同埋今次馬鞍山耀安嘅當區區議員,同樣都係禮x廉黨籍兼且係當區區議會嘅交委會主席,前者更加仲要係尊貴的立法會議員添
hkbw 發表於 2017-10-9 21:45 | 顯示全部樓層
284 發表於 2017-10-9 20:45

咩叫好難...最後咪成堆陸陸續續搭馬鐵law..
拎著D咁既邏輯諗野, 唔怪得連個幾隻進步字樣都要被消失.....
殺雞焉用牛刀?!
HY1012 發表於 2017-10-9 21:50 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2017-10-9 21:43
唔熟路仲要係度亂UP24....算吧啦你..

咁你解釋下可以嗎
JA5674 發表於 2017-10-9 22:17 | 顯示全部樓層

一向既做法都係令受影響嘅站盡量減少, 所以睇唔出有咩唔妥

改站你估真係咁易? 起碼要係取消車站 / 臨時車站貼臨時通告... 同時又要搵人指揮巴士 (可能連乘客都要指示埋..)..

一個站可能還好... 多幾個邊有人手?

唔好唔記得.. 唔止一個位要擺人指d車貼行喎..
同埋路面都未必行到車架... 職員都要時間行去喎

如果本身係TA, 仲要涉及自己公司既車, 仲要搵個人去處理喎...

你估做督察真係咁易做?
紙上談兵咁易呀?
九廣鐵路100周年