hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九記為耀安人搞到今朝全馬鞍山陪兜?
開啟左側

[突發!] 九記為耀安人搞到今朝全馬鞍山陪兜?

clivetock 發表於 2017-10-9 22:18 | 顯示全部樓層

上次荃灣青山公路豪輝出面爆水管咪又係咁,43X同埋49X轉唔到上綠楊,結果要行到昌榮路掉頭沿路返荃灣地鐵站再上綠楊,講真你49X咁兜完返到荃灣地鐵站48X都上到城隧
JA5674 發表於 2017-10-9 22:19 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2017-10-9 21:45
咩叫好難...最後咪成堆陸陸續續搭馬鐵law..
拎著D咁既邏輯諗野, 唔怪得連個幾隻進步字樣都要被消失.....
...

咁呢個係乘客既選擇姐..
巴士公司有責任要維持仍可提供服務既路段喎...
九廣鐵路100周年
hkbw 發表於 2017-10-9 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層
講一大堆唔make sense既野去維護一些不思進取,浪費全世界時間的不當行為,迷巴士公司去到一個不可理喻的地步。還是那句,咁都得,真係人無恥,便無敵
neoplan720p 發表於 2017-10-9 23:12 | 顯示全部樓層

一直新城都係識變通點架,老九一直都係俾人鬧死板、固執。

只係估唔到當膠層思維係幾年前開始掉轉,老九由以往的保守變成稍為進取,而新城由進取變成保守的時候,下面堆督察,應變力依然係無變過。

成件事係要strike a balance。
耀安係大站,無人質疑過。
但要全馬鞍山人,因為呢一個站,而花多半個鐘甚至更多,又值唔值?
難道全馬鞍山的乘客比例,都唔夠一個耀安多?

可以有好多應變方法。
唔少板友都講過,例如臨時開耀安特、又或者派督察落去指人去馬市搭車等等等等。

全部都好過要架車花半個鐘去兜落去耀安。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
RyanPun 發表於 2017-10-9 23:24 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2017-10-9 21:14
突發改道要令受影響嘅站盡量減少,有咩問題?上次復活節前石硤尾爆水管,6D夠因為要停返窩仔街個站而兜上白 ...

係耀謙等巴士唔通個個客都住耀謙樓咩,唔通有人住恆海恆峰錦鞍苑叫佢地走去新港城搭車?恆安錦鞍果邊行得嚟我搭馬鐵都差唔多到大圍,唔好同我講去欣安等,果邊咁少線經,除非係順路返工,都係行出耀謙或者保鐵仲實際。
完全認同突發改道要減低影響,但耀謙樓大站依個問題其實一路都有,除咗今朝曾壁山龍運城巴撞車既兩線轉左嘅設計失誤之外(想講返,呢個位最初最初係得最左邊一線轉左,唔知邊個智障係重新set過成組交通燈之後就變成兩線轉左,同埋最左邊一線轉左係點都要偷位過先過到[以兩線轉左角度嚟講就係,一線轉左根本冇呢個概念,加上本身呢個路口係設計為一線轉左而唔係兩線]),成條恆康街幾乎係出入馬鞍山重要路段嚟,但又唔可以貿貿然放棄恆耀安。每次恆康街一有意外,恆安總站就係唯一既救星,而入恆安總站得三種:
1. 經曾壁山入恆安再返轉頭經西沙路走
2. 經警署入恆安總站再經西沙路走
3. 經警署入完恆安經正常路線離開

以今朝早為例,明顯地1./3.都行唔通,係減低受影響車站既情況之下,係新港城出發只有兜大圈經警署入恆安耀安,而且當時耀安迴旋處TA同曾壁山TA發生時間都有距離,有部分班次咁行係唔出奇,而當時都冇人預知到耀安迴圈處TA咁快發生,只能講成個馬鞍山今朝真係禍不單行。之前好似試有架86C炒車炒正入耀謙堆站既過馬路口,結果所有線都要skip耀謙樓,當時係入恆安經西沙路走

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
RyanPun 發表於 2017-10-9 23:35 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2017-10-9 23:12
一直新城都係識變通點架,老九一直都係俾人鬧死板、固執。

只係估唔到當膠層思維係幾年前開始掉轉,老九由 ...

我唔質疑你講法,但無論早繁下繁,耀安耀謙兩站都係多人上落,唔少線下繁過咗耀安之後,落咗大半車人,講緊係坐滿加企人,而早繁都係一樣,班班車埋站冇乜位企都日日照等。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
hkbw 發表於 2017-10-9 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層

今朝最過份既車次,係馬鞍山足足兜左個半鐘都未離開到馬鞍山,夠離晒譜了吧
hkbw 發表於 2017-10-10 00:03 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2017-10-9 23:24
係耀謙等巴士唔通個個客都住耀謙樓咩,唔通有人住恆海恆峰錦鞍苑叫佢地走去新港城搭車?恆安錦鞍果邊行得嚟我搭馬鐵都差唔多到大圍,唔好同我講去欣安等,果邊咁少線經,除非係順路返工,都係行出耀謙或者保鐵仲實際。
完全認同突發改道要減低影響,但耀謙樓大站依個問題其實一路都有,除咗今朝曾壁山龍運城巴撞車既兩線轉左嘅設計失誤之外(想講返,呢個位最初最初係得最左邊一線轉左,唔知邊個智障係重新set過成組交通燈之後就變成兩線轉左,同埋最左邊一線轉左係點都要偷位過先過到[以兩線轉左角度嚟講就係,一線轉左根本冇呢個概念,加上本身呢個路口係設計為一線轉左而唔係兩線]),成條恆康街幾乎係出入馬鞍山重要路段嚟,但又唔可以貿貿然放棄恆耀安。每次恆康街一有意外,恆安總站就係唯一既救星,而入恆安總站得三種:
1. 經曾壁山入恆安再返轉頭經西沙路走7 b1 B9 z" q( Y7 [6 w% Q- X
2. 經警署入恆安總站再經西沙路走
3. 經警署入完恆安經正常路線離開1 D3 K; x0 ^7 ^* R4 R4 w8 [- T
  e% R9 Z3 L. A2 k% u$ S! d: s
以今朝早為例,明顯地1./3.都行唔通,係減低受影響車站既情況之下,係新港城出發只有兜大圈經警署入恆安耀安,而且當時耀安迴旋處TA同曾壁山TA發生時間都有距離,有部分班次咁行係唔出奇,而當時都冇人預知到耀安迴圈處TA咁快發生,只能講成個馬鞍山今朝真係禍不單行。之前好似試有架86C炒車炒正入耀謙堆站既過馬路口,結果所有線都要skip耀謙樓,當時係入恆安經西沙路走

仍然係不設下限, 死都要一部車兜晒D路...咪就係食古不化LAW..攬炒, 都唔係諗方法解決問題, 反而係度製造問題!

要維持大部份站有服務, 同時間要令車程時間影響得最少, SKIP站再加開中途特車先係正路...做OM既, 當有事發生一定係先ISOLATE有問題既部份, 再行處理...而家香港就調返轉, 驚原有已經脆弱既道路網係有事發生時仲未死得晒咁, 係都要攪到隊爆, 當機收場..都仲要話咁係冇辦法...食固不化到一個點...

大佬, 一個二個人來架..唔識變通的嗎? 仲衰過機械人......

恆海恆峰錦鞍苑, 去馬鐵站好過啦呢D情況...

不知變通本來已經夠大問題..仲要有人推崇備至....呢下真係....
殺雞焉用牛刀?!
fuwing 發表於 2017-10-10 00:06 | 顯示全部樓層
我今朝約8:20睇九巴app話cut曾壁山同耀謙樓經西沙路直去架喎
呃人架???
hkbw 發表於 2017-10-10 00:09 | 顯示全部樓層

fuwing 發表於 2017-10-10 00:06
我今朝約8:20睇九巴app話cut曾壁山同耀謙樓經西沙路直去架喎
呃人架???

一開始0800之前係..但後來有稽查竟然叫車長欣安/富安調頭落返恆耀 (傻的嗎!!!)....

到後來連馬鞍山路迴旋處都撞埋...就焗返晒落去西沙路....先有部份車再度直飛西沙路..

殺雞焉用牛刀?!