hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴你無心做就交牌啦
開啟左側

九巴你無心做就交牌啦

樓主| miklcct 發表於 2017-10-13 12:08 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2017-10-13 09:45
咁應該叫後面班 63X 係屯轉停返 15 分鐘先好開

係呀,當然應該要咁做

第一階段應該要強制所有路線尾班車整轉車站定時點及規定次序,防止轉車站走尾班車。如成效良好就推行到所有班次。
進智公交
FBI2 發表於 2017-10-13 12:27 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2017-10-13 10:03
港珠澳條過境穿梭巴士批咗畀中旅團啦!

對外交通就龍運同城記專利貳包辦!

b線未公佈邊間中標
過橋車就中旅老冠信德合資中標,據聞會買廣通雙層

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Tummy 發表於 2017-10-13 12:27 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-10-13 12:08
係呀,當然應該要咁做

第一階段應該要強制所有路線尾班車整轉車站定時點及規定次序,防止轉車站走尾班車 ...

班班都有定時點 啲車等埋站倒塞翻出屯公都似 同埋如果早咗到 係咪要班客喺車上面等足咁耐 ??
定係叫班客當屯轉係自己屋企 飲個水交個水費買啲嘢飲吹陣風食陣塵等夠鐘先翻上車 ?? ;P
你估上大陸嗰啲旅遊巴 行行下要喺服務站停一陣咩 ;P

Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
 樓主| miklcct 發表於 2017-10-13 13:22 | 顯示全部樓層

Tummy 發表於 2017-10-13 12:27
班班都有定時點 啲車等埋站倒塞翻出屯公都似 同埋如果早咗到 係咪要班客喺車上面等足咁耐 ??
定係 ...

屯門公路轉車站直達旺角條63X成半個鐘先一班,重要由總站開到過來咁多個站,唔整定時點叫人點預時間轉車?如果部63X唔準時,咁轉車出旺角嘅咪要隨時等超過半個鐘?!
進智公交
Tummy 發表於 2017-10-13 13:39 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-10-13 13:22
屯門公路轉車站直達旺角條63X成半個鐘先一班,重要由總站開到過來咁多個站,唔整定時點叫人點預時間轉車 ...

你估個個人都好似你咁得閒
自己條邨有 X 出旺角 仲要特登上屯轉死等快唔知幾多嘅 63X 出旺角咩

同埋 63X 班客係咪車上面等足咁耐 ??
定係叫班客當屯轉係自己屋企 飲個水交個水費買啲嘢飲吹陣風等夠鐘先翻上車 ??

呀仲有仲有 ... 個定時點 set 喺開車後幾耐好呢 ??
個個時段都唔同鐘數到屯轉架喎 一個唔覺意 set 遲咗咪要等夠鐘開車 ?? ;P

加個定時點留唔知有幾多個轉車客 最後盞倒走 63X 自己啲客 ;P

樓主| miklcct 發表於 2017-10-13 15:24 | 顯示全部樓層

RE: 九巴你無心做就交牌啦

Tummy 發表於 2017-10-13 13:39
個個時段都唔同鐘數到屯轉架喎

63X由洪水橋總站開車得一條路線去屯轉喎
進智公交
ate214 發表於 2017-10-13 15:26 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-10-13 15:24

我想問68A係咩?

呀唔係,反正閣下對腳都絕左版,又點會搭68A再行過去呢。
Tummy 發表於 2017-10-13 15:36 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-10-13 15:24

咁你喺洪水橋會唔會坐 63X 上屯轉 再轉 63X 出旺角 ?(呀唔係喎 唔記得咗你會架添 )
GD1570 發表於 2017-10-13 16:57 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-10-13 13:22
屯門公路轉車站直達旺角條63X成半個鐘先一班,重要由總站開到過來咁多個站,唔整定時點叫人點預時間轉車 ...

睇嚟有人無視咗63X已經有12分鐘時段好耐了這個事實囉!
你有你可愛,我有我好笑。
m_rd08 發表於 2017-10-13 17:00 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2017-10-13 16:57
睇嚟有人無視咗63X已經有12分鐘時段好耐了這個事實囉!

下?以前人地連63X/268X「繁忙時間」30分鐘一班都講得出啦