hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴增購12.8米巴士
開啟左側

[小道消息] 九巴增購12.8米巴士

Eddie 發表於 2017-10-11 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層

sam0904 發表於 2017-10-11 21:26
真係唔明係都有D人叫呢批車做巨無霸做乜

12.8咪12.8,而家係九龍巴士公司定係麥當勞巴士公司?

真係唔明人地叫呢批車做巨無霸又關你咩事?A380都大把人叫巨無霸唔通airbus又即係麥當勞呀?
s3n370 發表於 2017-10-11 22:22 | 顯示全部樓層
PC2625 發表於 2017-10-11 00:31
八十年代兩巴開始引入 12 米三軸車時, 九巴除了用來行走高客量及走線適合的路線時外, 原先目的是服務往來新 ...

小弟對於青山公路及大埔公路兩條替代道路不適宜行12米,
令屯元天、大埔路線不能用12米呢個說法有保留

首先講下史實

早年屯門對外路線只有11米或以下短車係事實
60M“遲”於1999年引入12米低地台車,
但當時只有小欖至黃金海岸一段青山公路,己完成擴闊工程。
其餘路段大多係舊有雙線不分隔道路
即使係咁,路況比起城巴大時大節派12米0既赤柱好好多

嘉龍村至荃灣呢段青山公路的3個擴闊工程合約,2001年中才招標同年年尾動工
行青山公路的52X,2003年己有12米行,當年工程仍未完工
2003年AP69墮橋當日,救援人員要封汀九一段青山公路救援。
當日工程亦要暫停。新聞片見到該段青山公路仍係兩線,只係展開少量工程

如果真係舊路唔適合行12米而連累屯門路線無12米車,
咁最少應該2004-05左右先“解禁”
2004-05雖然仍未完工,但條路己拉直佐好多

睇番當年新聞片,青山公路正常繁忙時間都係塞車
屯門公路有事,引巴士落去都係塞死

當然你可以話1998年己有欖隧,但實際只有E33先至會改道
其他路線一改就改去上水火車站...

仲有一點,屯門路線大多係派非水塘車
真係要載得多人,又唔派得12米,照計係派水塘車
(呢個有人話有區議員不滿太少座椅?)
或全座椅0既樣版丹尼士同都城12米先啱

至於大埔公路,呢十幾年更加係未有過大型改善工程
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2017-10-11 22:32 | 顯示全部樓層

Blank page, sorry
s3n370 發表於 2017-10-11 22:35 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-10-11 20:56
唔夠油咪安排補油,按理唔影響行唔行到

當年970尾轉成日唔夠油,我曾眼見過夜晚12點試過最多成3部車無油 ...

咁中途補油都要成本同搵車長攝

如果架11米車可以行足全日,而載客量只係低少少
其實係有著數過搵12米但要中段補油

同埋呢個唔係行唔行到,而係巴士公司公司派車決策
好睇當時管理層點睇

講咁耐,當然不能否認真係有D路線有限制
但好多時都係各說各話
會唔會係大多數派呢款唔派果款,純綷係巴士公司0既派車策略左右?
3AD170 發表於 2017-10-11 22:48 | 顯示全部樓層
yinsss 發表於 2017-10-10 19:57
買多50部E400加班就差唔多

以前用細車開密啲嘅城巴而家都唔會咁做啦,何況係九巴...
3AD170 發表於 2017-10-11 22:53 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-10-10 20:39
RAS 有或無, 無意見, 牌面有好過無, 牌底無好過有, 多一樣煩一樣, 第三軸已經無咩位仲多舊野, 錶板有燈著又 ...

其實我到而家都仲未搞清楚,究竟係本身架車有 RAS,不過之前被人鎖咗,後來再開番,定係之前被人拆咗落嚟,後來再裝番上去。
GK3258 發表於 2017-10-11 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層

3AD170 發表於 2017-10-11 22:53
其實我到而家都仲未搞清楚,究竟係本身架車有 RAS,不過之前被人鎖咗,後來再開番,定係之前被人拆咗落嚟 ...

九巴除左一部之外其他車根本無裝過。
對面海公司就係一直有,但有一排鎖左之後開番。
lokwah2a 發表於 2017-10-11 23:10 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-10-11 23:27 | 顯示全部樓層
3AD170 發表於 2017-10-11 22:53
其實我到而家都仲未搞清楚,究竟係本身架車有 RAS,不過之前被人鎖咗,後來再開番,定係之前被人拆咗落嚟 ...

買車時既 Option, 大公司得一架有, 中小企公司後期 MMC 先有加.

聽朋友講 RAS 係第三擔多一組野, 小弟有限知識問佢係咪跟軚泵而反方向轉第三擔, 朋友話吾係跟軚泵, 係有一組獨立件反方向轉, 佢都未熟運作, 而且有咩都係 Port 比代理整, 朋友做多排見多幾次 Port 車案例先可分享.

RAS 呢味野有 d 似 35 年前買珍寶, 孤寒財主間細公司肯比錢加風油軚, 大公司最緊要平嘜 Option 都無齋車一架繼續重軚, 今時今日馬後炮一定話風油軚緊要過 RAS, 咁 RAS 係咪 Must??  各自表述啦.
平田 發表於 2017-10-11 23:39 | 顯示全部樓層

其實龍運巴士都需要更換更多E線為長車12.8米巴士,不過希望可以試試其他牌子