hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長遠龍運A/E線應否分家
開啟左側

[問題] 長遠龍運A/E線應否分家

bennyho1004 發表於 2017-10-12 00:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

而家龍運主要都會開A線增加收入而非E線,但隨東涌已經不斷發展,慢慢已經成為一個新獨立社區,係咪都應該要當係屯門/天水圍看待?
E線除左東涌客仲有就係返工客,而A線就以坐飛機外出客為主。
長遠係咪應該所有E車拆除行李架,谷哂所有坐飛機客用A線?
E線主要做後勤區/東涌用。
但同時都公平少少俾機場員工優惠用E線價坐A車
而E車就全部撒出GTC改為直落博覽館。
當然呢樣野要實行A車路線都要有相應改動如加開A線覆概所有原E車途徑地點

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
毒蛇 + 3 精闢見解

查看全部評分

E21A 發表於 2017-10-12 00:14 | 顯示全部樓層
只要E線同A線車資(無論係機場員工或普通乘客)有超過一蚊既差距,基本上是不可能
dogdog002 發表於 2017-10-12 00:35 | 顯示全部樓層
市民唔會諗你A車定E車

只係會知車費由13.9加到27.7

咁點會通過到

龍運而家可以做既咪做大量賤格野囉

拉長E綫,減E車,推S64轉A綫優惠都唔加車,開空氣A綫都唔加車落E綫

E43都可以環遊上水行青沙再環遊青衣

A,E角色衝突晒,你話分家既

當初就應該龍運城巴互做對家既E綫就真

neoplan720p 發表於 2017-10-12 00:47 | 顯示全部樓層

樓主的概念未必錯,
但有d野實行左,就無得返轉頭。

所以要E線撤出機場,已經成為impossible mission。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
brian 發表於 2017-10-12 00:54 | 顯示全部樓層
如果係針對東涌人口增加,應該增加唔入機場島嘅E線。
而家得2條半全日線,點打得贏地鐵東涌綫月票。

HE7921 發表於 2017-10-12 01:35 來自手機 | 顯示全部樓層

長遠應該將所有機場A線改為旅遊客車行走(A35已經係)
如未能應付需求可考慮向冠忠/陽光借調旅遊客車
Neutroginger 發表於 2017-10-12 01:50 | 顯示全部樓層

HE7921 發表於 2017-10-12 01:35
長遠應該將所有機場A線改為旅遊客車行走(A35已經係)
如未能應付需求可考慮向冠忠/陽光借調旅遊客車
...

知唔知一條A43 有幾多人坐?
要幾多部單層既旅遊巴先夠做?
kitarolo 發表於 2017-10-12 06:00 | 顯示全部樓層

喺唔影響現有路線
嘅原則之下,真的應
設計到東涌居民同機場
員工搭A/E線都係E線價。

而唔該真旅客,就唔好再拗
「搶到廉價機票都係數百元」
「點解去旅行要奉旨被掠水」
無視個收費表,不是常搭E線嘅
都收夠$27.7之時,咪一樣可以
話部分區域有E無A。根本問題
係要俾誘因令巴士公司改善服務。
拉低A線嘅收費又到巴士公司唔制,
要機管局補助會係其中一個辦法。

例如我間中先去嶼南
郊遊,我都贊成密到每周
一次都好,係向收取遊客
比居民/返工客較貴嚟補貼,
遊客數量唔穩定,巴士公司難
預計適當班次(或者無人無車)
嶼南當然唔適合用即日來回制,
呢個亦只係例子。

接/送機客可用即日
回程的規則提供A線折扣
與真旅客分辨出嚟,E線車
不設行李架會有問題,因為
空勤員要帶喼且離港時不在
GTC落車,機場員工可能要行
通宵更,空勤員很可能不會即日
回程,建議用個人八達通辨識。

東涌居民可兩制
取其一(即日來回或
個人八達通)在青馬
轉A線只收E線價,而唔係
經S64/X轉乘搭倒頭車。

E43我建議用279X與
E31/E32/E42青華苑轉乘
合共收$18.8,一來唔洗限住
得幾班,二來行車時間長對
車長而言太辛苦。要過天橋
轉乘且兜遠咗,理論上已排除
旅客咁樣轉車而捨棄A43,而
合共收取$18.8都好過E43格硬
停青衣都只達上限嘅17蚊,善用
現有路線也不涉及抽車或新資源。

欖隧轉乘扣減不在考慮
之列,E34系咁滿咪盞喺
欖隧轉車站食風而上唔到。
E43故意在東涌北止步,就係
唔想旅客咁易轉到便宜車去
GTC(嚴格嚟講仲有S56)
kitarolo 發表於 2017-10-12 06:29 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2017-10-12 01:50
知唔知一條A43 有幾多人坐?
要幾多部單層既旅遊巴先夠做?

用12.8米都間中有
特班上水站起載往機場……
有車做A43P又唔夾下班次
可以兩條線相隔少於5分鐘
或20分鐘以上都得……

正如#4所言定線
有時難以回頭,有意見
認為A43維持現線、A43P
做機場<>新田<>上水站(在
上水廣場的戶外部分泊車就
可以,約半小時一班唔會太多
車,夠鐘就出上水站載客)一樣
會要求粉嶺至新田嘅補償……
A線唔應該用嚟做流水嘛……
 樓主| bennyho1004 發表於 2017-10-12 07:20 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2017-10-12 06:00
喺唔影響現有路線
嘅原則之下,真的應
設計到東涌居民同機場

E43 的確唔應該經青衣因為本身有279x /荃灣轉278x. 呢條線行青沙都無計因為大欖的確貴,除非條線全日後發現原來有一定需求。不過走線上其實要經東涌北後再入後勤區,總站放博覽館。如果怕食到a43可以盡量避左同站位如做下上水圍/彩園村一帶,果到都有唔少紀律部隊宿舍。但話事話點解條線仲未開??