hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長遠龍運A/E線應否分家
開啟左側

[問題] 長遠龍運A/E線應否分家

kitarolo 發表於 2017-10-12 08:02 | 顯示全部樓層

E43係三輸局面
乘客兜大圈,為湊夠
里數青衣停站,故意
後勤區同東涌站都唔到。

車長駕駛時間隨時長過
九巴前70/70X……

龍運上限收17蚊,拉勻
每公里收費都係偏低。

加上維持A線班次都要
減E車……你想E43再點減……

嗱,我唔怕瘀,又話我係載通
股東吖,E43真的弊大於利。
GK3258 發表於 2017-10-12 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-10-12 08:02
E43係三輸局面
乘客兜大圈,為湊夠
里數青衣停站,故意

條線擺明龍運都唔想開,隨時係因為城記又懶係想插入黎咁先整個垃圾建議塞住佢同班dc佬。博ban又失敗,真係自己攞黎搞。
leochill 發表於 2017-10-12 10:02 | 顯示全部樓層
咁就簡單, 參考台北嘅國光/統聯客車,
機場加開每條線直達市區兩三個站嘅快車, 收跑狗價,
用A0X 國際客運牌,
而城巴同龍運嘅A線可以繼續慢慢碌, "深入社區"
我唔明點解過深圳可以有跑狗搭, 而去機場唔可以囉
s3n370 發表於 2017-10-12 11:24 | 顯示全部樓層

龍運E線本身平過九汽相若里數長途快線
就算A線都平過城巴A線員工價

想機場員工搭龍運A線收E線價?
本身搭A車已經快佐
發下夢都得嘅

龍運唔整D乜野E33C, E41C等,
直入國泰城再去維修區,
價錢收AE線中位數
﹙註:E21C同E22C正價係A20/A29員工價﹚
再進一步陰乾現有E線咪算偷笑

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
DIH 發表於 2017-10-12 11:54 | 顯示全部樓層
leochill 發表於 2017-10-12 10:02
咁就簡單, 參考台北嘅國光/統聯客車,
機場加開每條線直達市區兩三個站嘅快車, 收跑狗價,
用A0X 國際客運 ...

而家龍運新批A線係向緊呢個方向行。可惜我住九龍,搭A車要等佢千里迢迢由將軍澳出來,返屋企就要同人爭,E車呢又慢世魔王,其實將軍澳自己(南北夾埋)都夠support一條不停九龍A線,只係城記同區會攬炒搞到一patz咁。
ATEU15 發表於 2017-10-12 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層

E43是新界東高级運输主任關翠籣胡乱聽從北区意见,胡乱强逼龍运开E线的作品, n 373都是,大家有意见请打電话投诉

運輸署的組織架構及聯絡電話
巴士及鐵路科
助理署長 /巴士及鐵路關翠蘭女士電話 : 2829 5210
傳真號碼 : 2824 0433
巴士發展部
首席運輸主任 /巴士及鐵路 1謝善怡女士電話 : 2829 5812
傳真號碼 : 2802 2679
鐵路部
首席運輸主任 /巴士及鐵路 2黃志光先生電話 : 2829 5320
傳真號碼 : 2802 2679

m_rd08 發表於 2017-10-12 12:19 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2017-10-12 11:24
龍運E線本身平過九汽相若里數長途快線
就算A線都平過城巴A線員工價

冇計架
人地E21($14)都未到車費等級表既最盡($23),所以E21C先可以收到最盡($23)
但係E41同E33/P差唔多收到車費等級表最盡($14.3),所以龍運開EXXC最多都只可以收$14.3(除非你拉夠60KM)
kitarolo 發表於 2017-10-12 13:09 | 顯示全部樓層

回覆#14

所以我#8用$18.8
嚟代替E43(九巴65
公里以下的最高收費)

至於城巴A線原價高
唔代表龍運A線就唔洗
減俾常客……呢排同日先
搭E後A次程八折目標唔係
機場員工咩,反而兩程A線都
無折先難睇嘛……

假設龍運E線用城巴
個Scale收20蚊左右,
但車長仍是不夠,仍然
會減E線去維持A線噃,
至於「真係快咗」應該
同爭車搭嘅旅客講嘅……

龍運開ExxC有得諗
可以只係做青馬來往
維修區,之後轉乘其他
龍運路線合共只收最貴
一程,再唔係用A36嚟做
(朗屏<>GTC<>維修區)仍
未夠53公里無得再收貴一級
S64(X)亦有部分地方未能覆蓋。
kitarolo 發表於 2017-10-12 13:20 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2017-10-12 12:19
冇計架
人地E21($14)都未到車費等級表既最盡($23),所以E21C先可以收到最盡($23)
但係E41同E33/P差唔多收 ...

講起E21C/E22C
都似城巴唔想開咁……

連青馬轉乘同公司A線
也不設補差價,E21C停
青衣亦莫名奇妙。
leochill 發表於 2017-10-12 17:33 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2017-10-12 11:54
而家龍運新批A線係向緊呢個方向行。可惜我住九龍,搭A車要等佢千里迢迢由將軍澳出來,返屋企就要同人爭,E ...

龍運係行緊呢個方向, 但個效果差好遠,
只有A43叫做最快到上水站, A41最快到沙中,
A31去青衣北荃灣有改善, A36無第二個行法啦,
而城記A 線喺市區嘅行法仲衰過E線, 其實個思維都幾落伍,
以為出入機場嘅人都預多好多時間慢慢碌, 只要去到門口就得,

講真, 講起A/E線, 甚至其他公交嘅議題, 每每需要一個game changer,
而家成日講親都係死局, 無新玩家/新玩法出現難以改變,
跑狗同專利巴士對客來有一個重大分別, 就係車速,
專利限速70, 而非專利係無限, 所以只有非專利先可以用盡快速公路嘅優點。
如果機場跑狗夠快, 搭飛機嘅人可以選擇搭的士去轉跑狗,
就好似而家搭的士去轉機鐵或者皇崗跑狗咁

咁我唔係話所有專利A線都唔好做, 但部份地區就難免要面對機場跑狗嘅競爭,
例如尖沙咀/ 旺角/ 灣仔/ 沙田/ 觀塘/ 上水/ 元朗
咁專利公司咪好蝕底? 咁佢地集團有非專利業務架嘛, 用個D 公司去投返跑狗來做咪得囉,
咁當然難免要預埋冠忠一份;
同埋, "深入社區" 依然係專利A線嘅優點, 讓乘客可以多個選擇