hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40A,234D開辦消息(4/12起)
開啟左側

[路線消息] 九巴40A,234D開辦消息(4/12起)

leo_ku 發表於 2017-10-13 15:18 | 顯示全部樓層

三巴合一 發表於 2017-10-13 15:19 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| FBI2 發表於 2017-10-13 15:28 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-13 15:18
唔係話班人唔肯減38A 車去開38B 導致成條線難產咩?

38B就開啦,等批文

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
leo_ku + 1 多謝分享

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
eric278 發表於 2017-10-13 15:59 | 顯示全部樓層

234D是否如原有計劃駛入龍騰路作總站(豪景花園私家路)
還看香港公交
ricky 發表於 2017-10-13 16:33 | 顯示全部樓層
dominic023 發表於 2017-10-13 13:28
越開越多線,就越係難執
38、40、40A、40P、42C+X42C、234C+D、290+A+B+X、油荃
十年由3條變13條 ...

但實際只得38,40,42C,290,290A五條線,其他都唔係全日線
前荃葵青區居民
Haydn 發表於 2017-10-13 17:16 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-10-13 14:25
嗯...我係有少少覺得 38A 全日拉去觀塘阻力會細啲,
最多非繁時「借」幾架 42C 嚟用,行返現有班次 (20 分 ...

我今朝見話開40A都諗緊38A+40A合併可行性,但係當時只係流於ff
講真海濱要沙田線既話係應該要城隧線而唔係青沙線,因為城隧網絡覆蓋大好多,呢個就唔係度多講la

至於拉38A去觀塘呢件事,我諗可以同40A一齊搞,呢個point係有幾個原因:
1. 要提升荃葵東九服務efficiency,堆線難免要有一次大重組,咁樣所涉及既路線同資源都好多。而38A好多班次都係載空,效率唔高,如果將38A呢3架車加落去荃葵東九個pool,就可以提升路線重組既彈性
2. 38A同40A合併可以做番38A現有所有服務,包括流水客同執238X雞得番黎既客 (價錢係後話)
3. 合併後既新線可以取代40係美長既地位,令到40可以脫離美長 (當然仲有西約<>葵涌道流水要處理)

btw如果處理到40流水同埋荃威總站空間問題既話,可以考慮將佢掟上荃景圍,西約就留番比234D la
至於長遠油荃開線後38A+40A合併線既客源,因為呢條線都係塞沿線居民把口居多(好聽d就係社會責任),所以都係用20分鐘一班既定點班次吸引d唔想行出龍德街搭油荃既客同埋美長客就算

ky927 發表於 2017-10-13 17:22 | 顯示全部樓層

其實今朝見到龍翔道嘅塞法,我覺得呢堆觀塘/九龍灣快線,執一堆落新蒲崗經啟新道/啟德去九龍灣;執一堆用彩虹道/彩虹通道去觀塘道會好啲。

一來龍翔道落觀塘道,又塞又要向右邊cut幾條線先入返觀塘道;
二來龍翔道入九龍灣又係塞;

咁不如兜新蒲崗/彩虹道,分分鐘做多堆客係唔想行去鑽石山嘅客

同埋巴士用彩虹通道出keep住行左線去觀塘道,上繁係真係快少少,亦cut少左線,相對安全少少
HN745 發表於 2017-10-13 18:33 | 顯示全部樓層
其實就算油荃開左
長遠九巴真係有心重組呢組荃葵東九線咩?

Edward_Chan 發表於 2017-10-13 19:27 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2017-10-13 14:14
條數唔好都係因為九巴唔肯大執而已,
講真個句,西約條 34、你地頭條 38A 條數同 30 都係咁上下,
但係荃 ...

荔景班廢老應該死攬30 無得搞
鬼叫荔景D巴士線完全靠區外線
tunghang 發表於 2017-10-13 19:41 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2017-10-13 17:22
其實今朝見到龍翔道嘅塞法,我覺得呢堆觀塘/九龍灣快線,執一堆落新蒲崗經啟新道/啟德去九龍灣;執一堆用彩 ...

睇下油荃會唔會行啟新道,一者做到啟德新客,擴大黃大仙轉乘網絡

二者入商貿區都唔會太兜路,可以避塞車