hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40A,234D開辦消息(4/12起)
開啟左側

[路線消息] 九巴40A,234D開辦消息(4/12起)

ricky 發表於 2017-10-18 23:19 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2017-10-14 14:45
師兄,唔駛緊張我唔係話你。

但anyway 講番正題, 油荃係咪話建議改七日服務?

如果九巴投到的話,就有機做足七日。
前荃葵青區居民
238X 發表於 2017-10-19 00:59 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2017-10-14 14:40
師兄,反對果個唔係我喎,38B抽38A的資源我同果位仁兄嘈到反枱咁濟,因為佢覺得38B會最終抽走238X的資源 ...

錯錯錯...

如果只係一班車,咁梗係搵車數最多嘅 238X,雖則 238X 自己都甩班甩到發癲

問題都係嗰句,你一係就成條 240X 或者三分一條 38 / 42C 拉落嚟,我俾哂三架 38A 你當開短棍都得,但總之嗰段路 keep 返現有班次,再 cut 真係唔得掂,因為嗰班客無其他選擇

悅來個站返海濱就算係夜晚十一二點都有客,甚至大窩口都好似多咗人上車,而家 FBI2 走嚟講「等批文 cut 車」開條廢線?好彩佢只係傳聲筒無份決策!
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2017-10-19 01:03 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2017-10-18 23:00
荃景圍…… 唔見得巴士公司有幾重視佢,
九巴基本上由得班居民繼續逼爆 39M,鬼叫佢真係太密,
上次開條 93 ...

其實我有啲懷疑麗城嗰兩個民建聯議員係咪有能力動員人哋去搭九巴,先令九巴係咁益嗰邊
238X 發表於 2017-10-19 01:08 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-10-18 22:48
先唔談海濱版友搞果個旺角警署重建
但你又好人好多咩??

警署嗰個唔使太認真,但而家旺角咁塞,有啲時候真係唔入好過入

至於嗰個板友... 現實生活我都見唔少嗰種年紀行為嘅人,
多佢一個唔多、少佢一個唔少,咁板務無停過佢板而停過我板,
邊個要反省都好明顯,我唔再補充了
s3n370 發表於 2017-10-19 01:57 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-10-19 01:03
其實我有啲懷疑麗城嗰兩個民建聯議員係咪有能力動員人哋去搭九巴,先令九巴係咁益嗰邊
...

咁荃景圍山頂山下都係建制派,又候住中間紅波個位,應該落力D至係喎

都係果句,西約線食多D人口,
仲有工業區,提供少少雙向客源
荃景圍得幢匯利,貼住愉城,西約線同樣食到

在商言商你話做邊邊?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
ricky 發表於 2017-10-19 09:43 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-10-14 00:44
38B 廢線一條!

而家 38A 多返客先玩埋啲咁嘅嘢?

邊個諗條38B?海濱咁多人要去石門返工?果個工廠區好細喎。
前荃葵青區居民
238X 發表於 2017-10-19 13:13 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2017-10-19 01:57
咁荃景圍山頂山下都係建制派,又候住中間紅波個位,應該落力D至係喎

都係果句,西約線食多D人口,

無錯,我都唔記得咗前兩版先計數去證明呢個 point
stevechau 發表於 2017-10-19 16:14 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-10-19 01:03
...

唔係...而係人地住得果度真係先天肯搭車多D...
係唔知點解人地比多D野佢又會多多都收得落有客上~
gu9434@24 發表於 2017-10-19 22:39 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-10-19 01:08
警署嗰個唔使太認真,但而家旺角咁塞,有啲時候真係唔入好過入

至於嗰個板友... 現實生活我都見唔少嗰種 ...

如果計埋海之戀..海濱區近幾年係多左人住 客量潛力 我覺得還好..
但現階段既38B 真係睇唔出有幾大功用(區議員唔出聲 玩成功__就沒計)..

如果巴士能夠入永德街..之後既巴士線 就算經埋海濱都未算太兜

hokachung 發表於 2017-10-20 00:14 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-10-19 09:43
邊個諗條38B?海濱咁多人要去石門返工?果個工廠區好細喎。

仲工廠區?一早已經變左商業區啦
淨係HSBC幢樓都唔少人返工啦