hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 由巴膠升級做專業巴膠
開啟左側

[問題] 由巴膠升級做專業巴膠

ME9661 發表於 2017-10-25 23:15 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2017-10-24 01:33
有幾賤格呀,咪又係工一份?
永遠都係屁股決定腦袋(坐乜位,就用果個位置的思維處事)

咁運輸署內咩位走得人多?
wuhoman2 發表於 2017-10-25 23:34 | 顯示全部樓層
ME9661 發表於 2017-10-25 23:15
咁運輸署內咩位走得人多?

TO 前幾年走既人多D
s3n370 發表於 2017-10-26 00:43 | 顯示全部樓層
wuhoman2 發表於 2017-10-25 23:01
運輸署當然無能力夠呼風喚雨但亦絕對唔係你講到咁0影響力
事實上 影響力都唔細
亦都唔一定做巴士策劃既運 ...

阿sir細味下小弟講乜先啦
TD點有影響力都好,頂多咪係影響下游個結果。
至於上游點樣對上、下、裏、外落手落腳拆掂件事、
死個結果出黎的過程,先係過癮的地方呀。
TD响呢個層次影響到0既就真係極有限啦。

另外同意興趣不能override專業判斷,
收錢打份工唔係聽juicy gossip野,
同太膠會陣亡 --- 興趣行先想日日俾阿頭丙獲金咩

之不過兩者無必然矛盾。
响度齋吹水0既,可能係憑感覺喜好甚至過往案例齋up
本身對行業無興趣0既,可能當係冷冰冰0既專業判斷
有興趣0既咪從中得到樂趣囉
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
superbus 發表於 2017-10-26 01:02 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2017-10-19 13:47
路線規劃位唔多係事實。
其實眼光擴闊D,唔限於香港,其實係有得做。
最明顯係港鐵,呢期成村人去佐澳門同 ...

與其做 TD 同巴士公司, 倒不如做區議員
尤其係民賤聯, 一方面可以指住 TD 同巴士公司黎鬧
又可以諗埋D天馬行空、不切實際既路線建議
見到你民賤聯個朵, TD 班最高層又會烚熟狗頭多謝你
之後又可以貼張成功爭取海報出黎攞彩威威
最緊要份糧高過 TD 同巴士公司多多聲

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Charon1999 + 10 啱啊我同意

查看全部評分

wuhoman2 發表於 2017-10-26 21:54 | 顯示全部樓層
superbus 發表於 2017-10-26 01:02
與其做 TD 同巴士公司, 倒不如做區議員
尤其係民賤聯, 一方面可以指住 TD 同巴士公司黎鬧
又可以諗埋D天馬 ...

做區議員份糧就唔係好多錢
你咁講唔知你係咪指緊其他收入來源啦

同埋你估某政黨D路線就一定批架咩
如果TD 同巴士公司跟曬呢做
神早比人問候
wuhoman2 發表於 2017-10-26 22:01 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-10-26 00:43
阿sir細味下小弟講乜先啦
TD點有影響力都好,頂多咪係影響下游個結果。
至於上游點樣對上、下、裏、外落 ...

做咩位都好 TD好 區議員好  巴士公司策劃部都好就要明白要言念既野好多好多
並唔係巴迷 或姐叫巴膠咁求其講D野咁簡單
(當然又唔少有建設性既建議 但更多既係不切實際既幻想)

同埋我都唔係D咩阿sir
普通料一個姐
我估我都叫資深巴膠既 專唔專業就唔咁亂講喇
上中下遊無想像中咁割裂
如果上游整係做上遊
下遊又剩係管下游
對於前面發生既事情 一無所知 完全唔參與
咁就無可能成事
每個單位有唔同角色
唔覺得有邊一個超然過邊一個
亦唔覺得邊一個係特別無趣 又或姐當中有佢獨特既樂趣其他位置係比唔到你架呢

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
AV381_@_KSC + 1 精闢見解

查看全部評分