hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴280X新增特別班消息
開啟左側

[服務調整] 九巴280X新增特別班消息

Lawliet 發表於 2017-10-18 20:57 | 顯示全部樓層

見個POST重未沉再講下
假設282增取番應有轉乘福利下
不如將281M換一條較密大圍區內線會唔會比青沙線更實際

"立"過下隔離黃泥頭POST
見到個建議其實唔差
用281M + 82B + 82K 換
美林<>新田圍循環線
+
新田圍<>馬安山線
(定線可以考慮82K 聖羅撒書院後 入威爾斯跟86上黃泥頭 > 89D)*變不經第一城 入威爾斯吸小小醫院客

將281M變特別線 留番數班早繁班次
(唔清楚281M客量 睇佢繁時班次重有15分鐘班應該有客量支持出九龍塘 所以留繁時服務)

美林<>新田圍條線應該用281M舊有車量都做得番原有班次 而家加多架82B落去 應該可以密小小?
新田圍<>馬安山線用82K + 本身89S?既車 分分鐘有車多出黎
busnrail_fans 發表於 2017-10-18 21:01 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2017-10-17 22:20
新田圍被開刀仍停不了,連BBI補償都冇,當然又有野講。
如果重建的話,真係賣地起豪宅算啦,根本呢塊地,就係唔適合興建對公交有需求既公營房屋(另一更嚴重既係81K另一總站,不過o個度住得入去都係自己揀,冇得怨),而應該起類似世界花園、顯徑後山瑞峰聚龍呢類豪宅。諷刺同荒謬既係,需求遠比新田圍少既世界花園,卻反而係「真正」「入獅隧前尾站/出獅隧後頭站」,獅隧方面對外線,比新田圍更好。

不過香港D規劃同交通呢,本末倒置,勾結權貴無視窮人,宏觀有日出康城vs逸東,微觀沙田有名城、溱岸8號、御龍山vs美田、水泉澳(ching應該係住以上某一邨,本人深感同情)、火炭最入最督新公屋..........所以都係早D訓好過啦。
火炭山,應該係指穗禾苑啦(火炭公屋落成就另計啦),穗禾苑仲有綠小811去一城威記(新田圍都有架人人退避三舍既垃圾王,唯有到新田圍就變成寶既82K既,你揀邊架?),有邨巴去中環,又有港鐵兩蚊機,呢D新田圍都冇。

因為港鐵兩蚊機,穗禾苑變相最平$2.3(綠小811 $4.3分段)就可以落山駁鐵(上山就冇計啦),新田圍駁鐵起碼$3.8,架282仲要同山腳班食兩家茶禮人share,咁又點計?

而且都係o個句,穗禾苑係居屋,仲係不用補地價可自由買賣,同私樓無異,住得入去都係自己選擇,搬入去住之前,有責任了解交通同各樣環境配套係咪滿意,唔滿意有權唔搬入去揀過第二度,搬左入去至唔滿意,亦大可賣樓換樓(租亦一樣),所以幾差都冇得怨。

但新田圍唔係,住得入去未必係自己選擇,尤其係80年代已搬入去既一群,當年未係差得咁緊要。

再講啦

之但喺根據新出爐嘅屍正報告,嚟緊火炭最入最督新公屋係會轉做綠置居屋苑,者係巴打心目中「搬入去係自己選擇,對當區配套有不滿迪話,與人無尤」嘅自置房屋
如果插「火炭最入最督新公屋交通配套差」,咁本質上同插「火炭山屋苑交通配套差」有咩分別呢?

利申:
住喺新界東某個又係畀九巴唔想服務,兼且針對性既歧視欺壓嘅小區
而九巴又係喺畀當區駁腳線合理BBI一事上,亦都採取「寧死不屈」嘅態度

而呢個小區亦都係「搬入去係自己選擇,對當區配套有不滿迪話,與人無尤」嘅自置資助房屋嚟
之但係屋企當初決定搬入去,都係一半自願、一半為勢所迫......
流星☆雨 發表於 2017-10-19 19:13 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2017-10-17 22:20
新田圍被開刀仍停不了,連BBI補償都冇,當然又有野講。

就算谷得大一條282,都只係得282,而282本身收緊$3.8,轉乘優惠有時仲平過一程車,條線點旺丁都好難發大財九巴識搶錢一定係砌條青沙線,俾埋晒啲290級孤寒轉乘優惠

至於港鐵兩蚊機,呢個好明顯係商業考慮,正如隆亨、美田、水仔通通無機,反而美林、新翠有機,
比較之下,新田圍無機唔出奇

32同87B,都係收$6.8,後者行車時間都只係長過前者12分鐘。
象石明顯贏既,就只有由下繁做到半夜既旺角紅小,但新田圍亦有獅隧公路巴士站。
至於比較轉咩線,我唔明到底有咩好比較,最多係話荃葵鐵路線少啲站,
但東馬兩線再加觀塘線,當沙中線通車後,都可以去齊旺角、尖咀、九龍城區、東九龍、灣北、金鐘,個覆蓋面一定大過荃葵。
如果計埋獅隧公路啲線,新田圍個交通網絡覆蓋面其實都唔窄,問題係班次同定線唔吸引。

有蓋行人天橋連lift塔駁去秦石,走線上應該會有啲問題
因為兩條邨中間隔住幾間學校同成個豐盛苑……
就算無呢啲隔住,都比較長,需要多啲錢
獅隧公路果邊,可能既問題會係夠唔夠位擺lift同施工,但我同意係應該要做下

趕客路上 理_得你
Snowbb 發表於 2017-10-19 20:33 | 顯示全部樓層

tatl 發表於 2017-10-17 21:37
喺呢個post見到個幾有趣嘅提議,新田圍->大圍入城隧。早夜時間46X滿都咁漏少少客比呢條線都不為過喎,起碼 ...

自從 281M 的出現,對新田圍而言作用就係區內連接
真係要整走佢實際唔難,因為根本係同 87B 沙田段九成重疊
只係價錢之類既問題可能又會令新田圍對於 87B 取代 281M 有所保留
因為事實上 281M 都有唔少學生客

至於整條新城隧線上新田圍,就算夾埋大圍全日客量可能都唔太夠
因為下面條 47X 本身秦石客比例都十分少,新田圍未必對城隧線有太大需求
46X 基本上都做到晒整個大圍,除左美田同美松苑
所以新城隧線未必有誘因開,281M 同樣未必咁易整得走

Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-20 11:46 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-10-19 20:33
自從 281M 的出現,對新田圍而言作用就係區內連接
真係要整走佢實際唔難,因為根本係同 87B 沙田段九成重 ...

其實281M vs 87B價錢問題要處理十分簡單
加個雙向分段已經搞掂晒...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
mckhgc 發表於 2017-10-20 21:50 | 顯示全部樓層
不過以老九態度,87B雙向分段都係發夢,只會281M照殺,87B照收$6.8,使驚你唔搭咩?
最差配套 狗也不D
Snowbb 發表於 2017-10-21 19:24 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-20 11:46
其實281M vs 87B價錢問題要處理十分簡單
加個雙向分段已經搞掂晒...

不過 281M 仲有個麻煩地方係顯徑駁鐵,
顯徑站一日未啟用,281M 都仲有呢個功能係度
同埋冇 281M 果陣 87B 應該起碼要加番 15 分鐘一班
最後,取消完 281M 又應該俾咩新田圍 ?
 樓主| FBI2 發表於 2017-10-22 09:01 來自手機 | 顯示全部樓層
同日起,280X大部時間將加密至15-20分一班
EX-TL 發表於 2017-10-22 11:42 | 顯示全部樓層
小弟唔熟悉新田圍, 但睇左好多次有關於新田圍巴士服務的討論, 就會話獅隧公路搭車唔方便, 既然係咁, 現實中有冇建議過將現時連接沙田頭路同獅隧公路的樓梯+天橋, 改為以行人隧道+電梯塔形式興建, 令任何人都可以好方便出入獅隧公路的巴士站.

就算起唔到隧道橫跨公路, 起一個電梯塔連接沙田頭路同現有行人天橋都應該可以做到.

電梯塔係現代建於山上的公共屋邨必備, 不知新田圍邨有沒有考慮過興建, 以改善對外交通?
leolaw 發表於 2017-10-22 15:55 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-10-22 11:42
小弟唔熟悉新田圍, 但睇左好多次有關於新田圍巴士服務的討論, 就會話獅隧公路搭車唔方便, 既然係咁, 現實中 ...

http://www.districtcouncils.gov.hk/st/doc/2012_2015/tc/committee_meetings_doc/ttc/3922/st_ttc_2015_tc.pdf

pdf 文件 #NF74項
"橫垮獅隧公路(近豐盛苑) 就似係嘞。

文件裡另一項目
"上坡地區自動扶梯系統"

2010 年起草時
開頭有 20 項, 我唔記得 "新田圍" 相關項目有冇 on the list, 但後來由 20 項 cut 到18 項之後, 新田圍就冇 on the list.