hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴280X新增特別班消息
開啟左側

[服務調整] 九巴280X新增特別班消息

mckhgc 發表於 2017-10-13 00:47 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-10-13 00:18
又想向新田圍開刀?!

新田圍無晒70、82M、82S、280P

唔係「想」,係真係!

http://www.td.gov.hk/filemanager/en/util_uarticle_cp/2016-2017%20st%20rpp.pdf

睇返2016/17 年度沙田區巴士路線計劃附錄11

最繁忙一小時內的乘客率:80M 87% 280X 53%

然後就係咁削80M,做大280X,合理??
係既,我係老九,都想穗禾去火炭、火炭去源禾沙市客,搭$8.9既280X好過搭$5.6既80M啦,係咪?

服務重組建議─80M修改服務時間、280X加強服務,大致分為3點

1.加強280X服務,增設華翠園及駿景園特車,繁時班次15/20分。

2.削減(好聽D叫修改)80M服務,改為只設上午9-4單向往九龍塘、下午4-9單向往穗禾,繁時班次15/20。

3.為了改善兩受影響小區的對外巴士網絡,新增以下BBI:81K,282 < > 240X,280X,287X。

目標實施日期:2017年第3季

而家2017年第4季了,睇下進度

1.特車部份完成了一半,繁時班次15分,比建議中既15/20分,超額完成。

2.改兩味未做,但削班部份全日20/30分,比建議中既15/20分,超額完成。

3.依然零進度(其實根本呢堆線開既第一日就應該自動波做)。

留名等睇1,2完成晒,3依然冇。

再留名睇下280X駿景園特車又幾多個客多到要開特車咁巴閉。

最差配套 狗也不D
leo_ku 發表於 2017-10-13 01:55 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2017-10-13 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層
班駿景園特車, 點都有源禾路&沙田市中心客包底。相信中途站有D 客會特登揀駿景園 (有位坐) 特班。
 樓主| FBI2 發表於 2017-10-13 09:36 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-10-13 00:18
又想向新田圍開刀?!

新田圍無晒70、82M、82S、280P

遲下到281M
新田圍注定一條282打天下

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
leolaw 發表於 2017-10-13 09:46 來自手機 | 顯示全部樓層
另外, 80M 會唔會拆樓??? 有次見到 10.6 米單層雞仔......在沙田正街 (沙田市中心巴總對出) 往文化博物館=獅隧/青沙公路方向飄過.....唔知關唔關事。
kay 發表於 2017-10-13 09:52 | 顯示全部樓層
九巴對新田圍的虧欠一年比一年多

不過算啦,又唔係得新田圍慘

每一個區都有巴士公司唔想做既地方
但似乎有D區做得特別樣衰
世界很簡單 人類很複雜
leolaw 發表於 2017-10-13 10:13 來自手機 | 顯示全部樓層

新田圍...晚繁穩定班次嘅 87B-N01 好似唔多見。晚間新田圍開25分一班都常見咗。
fatpear 發表於 2017-10-13 10:24 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-10-13 09:36
遲下到281M
新田圍注定一條282打天下

仲有條82K去威記覆診

都唔明點解好哋哋一個280x開「一班」特別班嘅post, 討論焦點又會被拉咗去新田圍
明明頭一頁已經有板友覆過而家280x早繁係有班次到大會堂頂閘
都仲要俾人拎番差唔多成年前嘅data話最繁忙得5x%
80M有無班次企得滿都成問題, 非繁又吉到咩咁, 原來都唔減得班

成日講到新田圍被迫害咁, 又唔諗吓條村個位置, 其他線特登兜上去唔順路客又唔多,
自己村做總站嘅對外線又話兜路
歸根究底就係該處無咁多人口根本support唔到, 如果條87B真係新田圍開唔兜顯徑又夠唔夠客先?
況且最近86c先來回加停埋又唔提嘅?
獅隧公路嗰邊已經有89, 86+86c一站入隧道來回九龍東同西, 已經係好多其他地方恨都恨唔到嘅嘢......

leolaw 發表於 2017-10-13 10:33 來自手機 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2017-10-13 10:24
仲有條82K去威記覆診

都唔明點解好哋哋一個280x開「一班」特別班嘅post, 討論焦點又會被拉咗去新田圍

網民通常將焦點放在南九龍...

講真...條87B 唔塞車其實45分鐘都去到旺角, 價錢亦非常親民 (同新界西相比)
AV115 發表於 2017-10-13 11:42 | 顯示全部樓層

咦新田圍好慘,火炭山好好?睇下新田圍有咩車先:

獅隧公路:74A, 80M, 85A, 86, 86C, 89
邨內:81K, 82K, 87B, 281M, 282

唔知每小時有幾多班巴士服務呢區居民呢?

火炭山就得 80M, 81K 同 280X

大家都有 80M 同 81K

如果新田圍人咁都要葡萄火炭山居民,咁280X班次一定多過 74A, 85A, 86, 86C, 89, 82K, 87B, 281M 同 282 加埋