hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴280X新增特別班消息
開啟左側

[服務調整] 九巴280X新增特別班消息

miklcct 發表於 2017-10-13 12:05 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2017-10-13 10:24
仲有條82K去威記覆診

都唔明點解好哋哋一個280x開「一班」特別班嘅post, 討論焦點又會被拉咗去新田圍

新田圍有個獅隧公路大站,其它線根本唔需要兜入去,只係順路設站。

只要個討論涉及80M,咁自然新田圍就有份啦。
進智公交
mckhgc 發表於 2017-10-13 20:24 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-10-13 09:52
九巴對新田圍的虧欠一年比一年多

不過算啦,又唔係得新田圍慘

你說得對,新田圍或者唔係最慘(但全港三甲內應該冇走雞),問題係巴士公司o個種擺明針對性既歧視欺壓態度,仲有邊條邨有咁?

從來冇要求咩特登兜入新田圍或為新田圍開線,只係要求兩樣好簡單既野:

合理足夠既BBI

途經後山既巴士線停站

但只係咁基本、根本day one就應該自動波做,亦唔會對現有乘客構成咩野影嚮(最多十零至幾十秒停一停)既野,老九都一係拖幾年後先施捨畀你,一係拖N年都冇聲氣。

睇下水泉澳、澤安、甚至世界花園,再對比新田圍,你就會見到老九對新田圍係明顯歧視欺壓。

水泉澳可能比新田圍更唔方便,但288 BBI交足貨(263,269D,280X,287X,呢D都係282應該有BBI而一直冇,但288就一早有。更過份係,上面文件講明陰乾80M之餘,係要增設81K/282 BBI個別青沙線做補償,事實就陰乾80M就陸續有來,增設81K/282 BBI補償呢?

仲未計288用車新幾多。

澤安情況同新田圍類似,又係「豪宅地段」舊邨廢邨,人口仲要係新田圍一半都冇(2016年中期人口統計,新田圍8826 、澤安3703),但後山龍翔道畢架山花園大量巴士路線途經,仲要條條線都停。

新田圍後山呢?唔講87D、281A,更唔講非當區既72X、271,就講有人話唔提既86C。

我真係想講,根本由86C 2014年12月6日改道day one,增停新田圍根本毫無難度,但老九一直推塘,甚至寧願增停比新田圍更冇客既曾大屋都唔停新田圍,連個長期潛水既廢人區議員都睇唔過眼出聲,當區泛民廢人區議員又嘈、山腳佢個肥仔師弟又嘈、連保皇黨社區工作者都嘈,拖接近3年,先至肯做呢樣day one就應該做兼無難度既事,咁想我講乜??話咁多人嘈你做件咁簡單既事,嘈足近3年至肯做,嘩老九真係好人真係皇恩浩蕩呀!謝主隆恩請受賤民三跪九叩.............?

就算更加少人口,仲個個非富則貴,想多個巴士客都難既世界花園,冇左87A,佢識同日自動波增停87B補償(其實呢度成日話新田圍人口幾少需求幾細,所以咁既待遇係合理,如果係咁的話,世界花園直頭巴士站都唔應該有)。新田圍呢?不進反退,以前81K/81M有得BBI 87A,87A變287X後呢,個BBI就蒸發左。

新田圍既情況已經唔係交通差咁簡單,係被有針對性地歧視欺壓。

最差配套 狗也不D
HT408 發表於 2017-10-13 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2017-10-13 20:24
你說得對,新田圍或者唔係最慘(但全港三甲內應該冇走雞),問題係巴士公司o個種擺明針對性既歧視欺壓態度 ...

淨係講一句:行沙田路嘅線可以點停新田圍?
 樓主| FBI2 發表於 2017-10-13 20:57 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2017-10-13 20:24
你說得對,新田圍或者唔係最慘(但全港三甲內應該冇走雞),問題係巴士公司o個種擺明針對性既歧視欺壓態度 ...

冇計啦,區內事務,建制話事,老白鴿俾人圍係正常.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
680X 發表於 2017-10-13 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層
將80M改行沙田圍再上新田圍入獅隧,班次跟宜家81K,取消完81K堆車去新80M + 280X 可行 ?
paul2357paul 發表於 2017-10-13 21:22 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-10-13 12:05
新田圍有個獅隧公路大站,其它線根本唔需要兜入去,只係順路設站。

只要個討論涉及80M,咁自然新田圍就 ...

果個站好把鬼,南行果邊得啱啱上黎既車先至用到,跟著例如47X,80X仲要算左死草冇得行多少少入埋新田圍巴總。
kay 發表於 2017-10-13 21:54 | 顯示全部樓層

AV115 發表於 2017-10-13 11:42
咦新田圍好慘,火炭山好好?睇下新田圍有咩車先:

獅隧公路:74A, 80M, 85A, 86, 86C, 89

鬥多有咩意義?

有幾多真係對新田圍有用?

80M本身經過新田圍後面,今鋪又要減班
比人借機抽水都唔見得唔合理
世界很簡單 人類很複雜
巴士的膠 發表於 2017-10-13 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-10-13 21:54
鬥多有咩意義?

有幾多真係對新田圍有用?

咁新田圍的確人口少又交通不便,除非喺新田圍後山起多個蝗田圍,否則都好難改變人口結構
Snowbb 發表於 2017-10-13 22:03 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-10-13 09:36
遲下到281M
新田圍注定一條282打天下

281M 呢條線,除非說服到新田圍同顯徑客轉搭 87B 同埋開雙向分段
否則就算顯徑站啟用都仲可以靠區內客撐住,相比之下似乎 85B 取消都未輪到 281M

kay 發表於 2017-10-13 22:10 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-10-13 22:00
咁新田圍的確人口少又交通不便,除非喺新田圍後山起多個蝗田圍,否則都好難改變人口結構 ...

不過區議員都唔爭氣都無計

不過咁,CUT第一次都仲可以N個理由
CUT多幾次,都估到想點

所以咪見到郁親80M,都會有282 BBI

之前86C加站,其實都要讚下佢

不過又比人話N年前就要加LA,功不抵過..
世界很簡單 人類很複雜