hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 45X 穗禾苑 (循環) 石籬梨貝街
返回列表 發新帖
開啟左側

45X 穗禾苑 (循環) 石籬梨貝街

樓主| S3V1742C 發表於 2017-10-18 15:41 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
dcyw 發表於 2017-10-18 23:17 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2017-10-18 15:41
梨貝街主要係回應居民需要根據葵青友facebook  https://www.facebook.com/KwaiTsingLocals/梨貝街總站早 ...

其實我也曾是(現在間中是)相裡人龍的一分子……
現在因應工作關係改為多半都會大約0630-0640左右乘車,而這時段出行的人雖然沒
那麼多,但提供服務的小巴亦沒那麼多(多半司機是在這段時間取車開工),只是連
同其他交通工具都未有那麼多候乘客才不致有相裡的候車情況出現。

從概念上來說,你的建議在繁忙時間來說是可以的,但在非繁忙時間只途經各屋邨卻
會出現客量偏少的情況(以建議內的20分鐘一班作估算),故才有改經和宜合道工業
區的修改建議從而讓客量有所保障。

而途經梨貝街的問題,主要是用車限制,其實以現時的情況來說,全日不經梨貝街是
可以考慮的,若依舊希望為梨貝街提供直達服務,可改為在繁忙時間部分班次繞經梨
貝街,提升用車方面的靈活性,亦減低梨貝街公共運輸交匯處的負荷(其實繁忙時間
不論人與車都可說是容納不了)。

最後,或可算是少許題外話,與你的建議可行與否沒大直接關係,純粹有感而發:
乘客可使用建議中的45X改在大圍站轉乘港鐵東鐵線及馬鞍山線,這個想法絕對正確及
可行,但現實裡在今天403/403P/403X發生的卻是另一回事。

403X分拆出來已經十一年半,在往新界東的時候卻在這十一年半裡依舊出現以下情況
的乘客,而數目上亦不可說是少:
- 乘403X到大圍站不能轉乘東鐵線,只能乘403到沙田市中心再步往沙田站轉乘
〔多年來都會碰見這類乘客對到站的403X毫不理會,但又經常會一同乘403到沙田站轉乘東鐵線北上〕
- 乘403X到大圍站不能轉乘馬鞍山線,只能乘403到沙角邨再步往沙田圍站轉乘,而且並不是因為在大圍站轉乘馬鞍山線較昂貴

更甚的是(這個其實我覺得有點離譜,比403X的來得更不合情理,但數目也不算少):
403P亦已經分拆出來接近九個月,到今天不論是往沙田還是從沙田回來,依然有乘客覺
得只能選乘403,縱然403P的路線牌縱然已顯示為往石籬或是往沙田市中心也是如此。
(至於沒理會403P不往沙角邨而照樣登車然後在沙田市中心被迫下車並轉車的一群已經
屬於很「小兒科」,不值一提了)

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
S3V1742C + 10 多謝你理性建議同睇法

查看全部評分

GW4866 發表於 2017-10-19 00:12 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2017-10-18 12:39
上葵甘兜係想食居民客 工商廈唔係全日位做到有客大不了可以改40P回程甘兜   去程入象山可以比43X做和宜 ...

例如兜入梨貝街執得幾多客...呢到班友都慣咗lift塔落去搭車啦
工商廈對面堆私樓你無視哂?假若40P全日我都要佢改經

象山你識咁諗最好,但去程(入沙田方向)搵48X比較順路
免兜圈過去,回程(返荃灣)先搵43X兜

和宜合道(梨木樹段)怕乜重疊...去美田/火炭踢佢地上轉車站轉?

大窩口有無人搭係一回事,如果你整循環線緊係德士古道直插落青公去飛橋上返黎
同埋咁玩法唔係完全無大窩口人搭,城隧特快直落喎

同樣道理...兩個地方一個南一個北駁唔埋囉
火炭未來會有公屋居屋落成,加上本身駿景園一帶,有一定需要
其實要玩兩者中我一定揀火炭,一黎果頭完全無城隧線(唔計未來48P)
二黎去四美實質獨市位唔多,單單最出既美林已經可以搭返46X
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-10-19 01:11 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2017-10-18 15:41
梨貝街總站早繁時間疏導唔到上403系人流

梨貝街問題
當開咗條新線儘管唔入梨貝街,一樣可以分流到
d人見到仲係咁多人唔識搭lift塔落去石排街搭車?
無謂自己兜埋入去搵蟲捉,仲未計智X公交有機會反對

同埋個總站都無位同時比你擺多條線啦
前面話當有45X就開走部31M,咁如果個站當時有兩部31M呢?
好影響31M本身個運作,有人仲話改31M做循環線...

即使早有轉乘 亦好少人轉去搭31M中途站更加上唔到車
下繁沙田 大圍番去如是

早上去程基本上唔會轉唔到車,只要上到31M
回程就睇咩時間,怕轉唔到31M可以等返智X去梨貝街
梨貝街以外既人可以去搭新線

而唔係好似48X 263 269D甘 去沙田方向只落不上 反之亦然

你認真?(47X) 48X (49X) 263 269D 五部車都落到市中心(/火車站),分薄哂你唔覺ja
但都keep住有十幾人等(拖兩三部時除外)
yclam 發表於 2017-10-21 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主的45X方案不是不好。不過13架車真的夠做嗎?
yclam 發表於 2017-10-21 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主的45X建議出發點是好,不講也不知403系情況幾惡劣。不過十三架車恐怕不夠做。而且該線主力取46P資源,如果要開石籬安蔭城隧線,我反而建議把46X及47X二拆三。46X照舊,47X經乙沙博後上水泉澳,45X由新田圍開出,經秦石,大圍,美田上城隧,到和宜合道後上青山公路葵涌段,石排街,大白田街,以石蔭或石蔭路做總站。既分流附近的工業區(如紅A中心)一帶,減輕46X,47X的壓力,也可以減少403系重叠。火炭方面,反而建議延長48X至火炭桂地街一帶,以配合該區未來的發展。
10598C 發表於 2017-10-21 11:30 | 顯示全部樓層

yclam 發表於 2017-10-21 09:58
樓主的45X建議出發點是好,不講也不知403系情況幾惡劣。不過十三架車恐怕不夠做。而且該線主力取46P資源, ...

想問下以現時47X走線,點樣經完乙明之後延長上水泉澳?

另外,呢幾條線條條都係班次密嘅路線,假若要延長,我諗要加嘅車都幾多下
 樓主| S3V1742C 發表於 2017-10-22 01:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
10598C 發表於 2017-10-22 02:45 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2017-10-22 01:41
梨貝街班客如果識或者想轉乘31M既話 張圖就唔會甘多人死等小巴小巴繁忙時間仲要十個煲七個蓋 同埋你係邊 ...

反建議安石區走線
往石籬大隴街(循環)
https://goo.gl/maps/YPhMszBNkpz
往沙田區
https://goo.gl/maps/jGBDv5BFqRn

梨木樹→北葵街市→石蔭東→安蔭→石籬→大隴街→石籬→安蔭→石蔭東→北葵街市→梨木樹
GW4866 發表於 2017-10-22 03:10 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2017-10-22 01:41
梨貝街班客如果識或者想轉乘31M既話 張圖就唔會甘多人死等小巴小巴繁忙時間仲要十個煲七個蓋 同埋你係邊 ...

班客鐘意死等小巴既就算你部45X兜埋上去佢都唔會過檔架
最後又咪係好似82B/13S咁
小巴總站區就留返小巴自己做飽佢囉
而唔想排既知道第到有車都會行過去搭條新線
我主力做真正既大位同中途站唔好?
仲有梨貝街無位係一個事實,你無真真正正解決過
講真 依家38同42C都有食和宜合工業區   佢地咪又係行出去屏麗徑   石英徑搭
唔好講到40P全日就一定要兜和宜合
當然45X定線未必完美 亦都可以考慮加經和宜合工業區
反而番火炭方向45X入象山好過48X入
48X未到象山都已經爆 45X反而應該仲有空間
而且45X停大圍係想幫46X清下轉車站去大圍班客
如果45X去埋沙田 轉車站就已經6架車去沙田市中心係咪有必要分流呢

原來住和宜合道既就唔係人唔使服務佢地既
同埋我想講38/42C食唔哂堆工商廈囉

另外,48X(沙田方向)大部份班次係梨木樹會落一堆人,
之後係會有空間食象山得果少少客
和宜合想做既係半直通 得13架車 無必要停d轉車站都可以轉到既線
真係好笑 我住大窩口甘耐 要係城隧轉車番大窩口一定係叫三飛 48X 73X 278X

仲等登等架最少10分鐘一架45X 不了
好老實如果火炭老9有心做 一早係應該延長48X
而唔會係我建議既45X 或者佢建議既48P

去程大窩口係順路做埋炸喎,無話主攻呢到
我反駁既係你話對大窩口完全一無是處

和宜合道(梨木樹段)方面,經過緊係停埋站啦
唔停站慳得幾多時間...幫手清下客都好,同減低轉車站壓力
48P係火炭開仲要收人$13.2 仲取消埋248P
老9有冇心做火炭城隧客大家心照
火炭同四美有得全日城隧線已經有好過無 繁忙時間先分拆兩條對大家仲好
人地83X全日水泉澳咪又係要兜廣源同黃泥頭先夠客
286X全日顯徑都要兜埋美田同美林先夠客

都話問題係你一個南(四美)一個北(火炭)好難駁埋一齊囉
兩者中間駁埋都要經過一些繁忙既道路,塞車起黎對雙方都無好處

比著我玩,寧願水泉澳搭四美(經大圍)一條(47A),
火炭就獨立一條(經沙田站再直接來往火炭)唔使開咁密既