hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃葵青區域性重組6:過海線篇
開啟左側

荃葵青區域性重組6:過海線篇

leo_ku 發表於 2017-10-23 21:56 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-10-23 23:19 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-23 21:56
我同你講緊2點打後無X車, 然後你不斷LOOP 有930, 連人地講緊mud 你都唔知。
荃灣區議會就係全日都要有X ...

有改善就唔會非繁十幾廿個過海吧?

依家邊個話要等到城巴重組晒先可以批判?
而且現時客量不濟係事實
係城巴未做下一階段前,我地針對呢個階段去討論,根本無問題
下一階段既,到時下一階段咪重新評估

你可以set龍門,我咪同你鬥set,我一SET你就GAMEOVER啦
將個龍門搬黎搬去根本無意思

係咪講事實就唔講得?呢度唔同其他版
好多時要睇事實,而且唔可以有前設

好似,692,18X,590,無客就無客,唔通又話,過多排會有客?cut無客時段做好條數?

930X繁時有客,非繁少客
已經係根據事實客觀判斷

你唔buy我地,唯一做法係,自己mark數證明依家非繁有客,不過你睇下自己前幾篇文,自己講左d咩

"因為你同snoopy 係插930X 插得最勁那兩位。"

我回你兩句
做人,最緊要有品
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| GW4866 發表於 2017-10-23 23:37 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2017-10-23 12:44
反之,全日後經 934A 行法食多個荃富街、千色店個邊,對於佢黎黎講係尾站 + 可以半粒鐘內去到灣仔的話,又何來會吸唔到荃灣線班客坐佢。

住宅區始終都係住宅區,雖然話有個柴灣角工業區起附近,
但對於一條過海線黎講,真係冇咩理由唔搶多個地方而就咁行大涌道走佬。純住宅區玩過海,非繁我都仲係擔心客量問題。

咁934唔做千色/熊貓果邊宜家都做到愉景新城同八咪半既
勉強d都仲有荃灣廣場同灣景廣場

荃灣站搭荃灣綫都係半個鐘左右,而且頭站實有位座
去灣仔都只係企一個站
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| GW4866 發表於 2017-10-23 23:51 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2017-10-22 17:49
離題一問
沙咀道天橋近荃德同埋錦豐真係爆唔到對巴士站出黎?

錦豐園門口同對面位置有可能加到站
但呢到得單線行車會唔會太阻後面
打開門,行出去,去遠啲!
HN745 發表於 2017-10-24 00:16 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-10-23 23:51
錦豐園門口同對面位置有可能加到站
但呢到得單線行車會唔會太阻後面

塞車其實唔算太多
所以應該唔太阻不過有時門口會有的士停係到等客 可能都有啲影響
假設真係成事 相信對將來路線重組有極大幫助

leo_ku 發表於 2017-10-24 00:53 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-10-24 07:03 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2017-10-24 00:53
非繁要做到幾多個先叫有改善? 無基礎根本好難講落去。

咁我又問你,你成日舉373A但930X能複製373A的故事?
相信你都唔SURE

18X夠一開波就全日,依家日日載空又點計?

非繁有無客,你倒返轉問我,你唔係自己畫條線?
載十幾廿個,你都可以話佢有客,呢招你最叻既
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-24 10:51 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-10-23 23:37
咁934唔做千色/熊貓果邊宜家都做到愉景新城同八咪半既
勉強d都仲有荃灣廣場同灣景廣場

lee方面我覺得要睇老九進唔進取如果肯sell祁德尊行去荃灣廣場一帶既
放工時間其實可以吸到唔少客

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-24 12:22 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-23 21:56
我同你講緊2點打後無X車, 然後你不斷LOOP 有930, 連人地講緊mud 你都唔知。
荃灣區議會就係全日都要有X ...

即係其實要歌頌城巴為荃灣區帶來偉大既服務先得?

閣下鐘意可以話我係無實際數據下/未完全落實重組下
作出左一D未有實際可靠數據證明既結論
之但係如果下下都係要事後孔明先可以討論既
成個hkitalk可以摺得

我都講左好多次
將930X再拉長服務既時段
已經係客流量低人流少既時段
無論你點做該段時段都係少客
差在想唔想執多幾個運返車出港島

當初373A變978仲加埋班係一個好重要既因素
如果930X第二階段城記肯符合客流量地將非繁班次谷上12-15既
進取D既加埋南區/東區合理轉乘優惠
成件事我或者可以有唔同既睇法
但如果只係純粹拉長無客既時段實際作用真係好低

最後你講到話客量不濟對比邊條線
返返去一開始討論既時間
講緊既係既然唔少人都覺得930X服務好吸引
咁點解落得下場係咁既客量?
定係廿幾三十人已經可以滿足?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HN745 發表於 2017-10-24 19:30 | 顯示全部樓層

作為荃灣人
X線除左繁時真係見得人
其餘都...

非繁好多時20幾人過海
唔見得好多人囉...
其實X線延長左服務時間就黎3個月 點解客量仲係得20幾30人?
真係宣傳做得唔夠?