hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 提問275R延長烏蛟騰一事
開啟左側

[問題] 提問275R延長烏蛟騰一事

castanopsis 發表於 2017-10-29 11:52 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2017-10-29 11:48
鹿頸出沙頭角都行到,我租dart都行過兩次以上

咁又真係要寫個服字俾你
不過我有預感如果兩架巴士對頭會好麻煩

話雖如此,撇開行車限制,上面都講咗,去大埔點都吸引過去粉嶺

CRH5 發表於 2017-10-29 12:03 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-10-29 11:37
大埔做接駁點,點都好過粉嶺

尤其大埔堆巴士做得咁好

好似75P甘兜去廣福邨站停一停咪得
castanopsis 發表於 2017-10-29 12:14 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2017-10-29 12:03
好似75P甘兜去廣福邨站停一停咪得

最節省資源應該係咁做
但停寶鄉街仲有其他原因
一般行山人士/行山隊,行完山之後會喺最接近既新市鎮食下午茶或者晚飯
由於大埔墟站真係無嘢好食,九成都會去返廣福道附近
275R如果停近廣福道舊區,吸引力會大好多

或者可以咁
往烏蛟騰/鹿頸方向,兜廣福邨一圈返回原線
往大埔墟站方向,1200打後開出的班次繞頸寶鄉街

kmb71k 發表於 2017-10-29 12:50 | 顯示全部樓層

SMP 發表於 2017-10-27 03:18
275R真的可以拉一半班次入鹿頸, 實夠客. 小巴隨時要等5/6架才上到.

鹿頸無位俾巴士調頭

停車場唔夠位俾巴士拗
https://www.google.com.hk/maps/@ ... 312!8i6656?hl=zh-TW

56K總站位, 行人路邊泊小巴, 另一邊就係餐廳用咗
https://www.google.com.hk/maps/@ ... 312!8i6656?hl=zh-TW

以上回應,是否可行?是否合適?
GR1473 發表於 2017-10-29 14:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2017-10-29 14:49 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-10-29 12:50
鹿頸無位俾巴士調頭

停車場唔夠位俾巴士拗

現275R主要是ASC
派車(AAU機會不大)
如改用ASB有無機會
夠經停車場調頭?以
現車隊數目應不影響
14S吧……?
hadboy5 發表於 2017-10-29 14:54 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2017-10-29 14:49
現275R主要是ASC
派車(AAU機會不大)
如改用ASB有無機會

但係ASC都唔夠載喎,因少失大會不會可惜先,雖然唔清楚新娘潭的客係邊度出來
castanopsis 發表於 2017-10-29 17:10 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-10-29 12:50
鹿頸無位俾巴士調頭

停車場唔夠位俾巴士拗

有心做一定無問題
稍為改一改個停車場設計,已經調到頭
以該段新娘潭路既車流,你用三四手軚慢慢調都唔會點影響交通

反而需要擔心既係,條275R拉到咁長,會唔會滿載都回唔到本?
尤其條線本身已經有一邊要吉車走
TuNg''=) 發表於 2017-10-29 17:34 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-10-29 17:10
有心做一定無問題
稍為改一改個停車場設計,已經調到頭
以該段新娘潭路既車流,你用三四手軚慢慢調都唔會 ...

咁講96R都好長
其實點解275R唔會用短雙而會用ASC?

又講烏蛟騰入荔枝窩,三椏村等行山徑起點/終點都係村內,同新娘潭路有一段距離。就算拉入鹿頸都要入烏蛟騰村圈頭,唔係唔會有人特登行出黎

唔解決泊車位令巴士可以係入邊圈頭
一樣食少一堆客
大家要知道進智掛住做20C都唔得閒做20R既時候
275R係烏蛟騰既優勢好大

同埋275R好應該兜兜廣福邨,
九巴自己係大埔區對外既巴士線走線咁靚仔
廣福仲要一站上公路
冇理由白白送哂班客上鐵

castanopsis 發表於 2017-10-29 18:18 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2017-10-29 17:34
咁講96R都好長
咁講96R都好長

又講烏蛟騰入荔枝窩,三椏村等行山徑起點/終點都係村內,同新娘潭路有一段距離。就算拉入鹿頸都要入烏蛟騰村圈頭,唔係唔會有人特登行出黎7 N5 _' p; g" \9 i
3 {% ~+ q4 W1 |* J  {8 i
唔解決泊車位令巴士可以係入邊圈頭0 B- D# @0 [6 x: D: N, R3 d
一樣食少一堆客# B8 h# O; p' _5 i* }
大家要知道進智掛住做20C都唔得閒做20R既時候( a) z2 O: l3 r
275R係烏蛟騰既優勢好大

同埋275R好應該兜兜廣福邨,
九巴自己係大埔區對外既巴士線走線咁靚仔* t  b; p$ N: t9 h" Z
廣福仲要一站上公路
冇理由白白送哂班客上鐵

之前都有好幾個帖探討點解275R唔用雙層,但好似都無一致定案
我感覺上275R其實路況係容許行雙層
可能係修樹太麻煩,而且客量唔標青所以一直無搞

96R聽聞盤數都係唔靚
以275R個case,延長後一單要成粒鐘先行完,仲要吉車出返來
每小時每座位收得$5.3,其實非常唔好做,用單層就更加

如果條線入鹿頸,我會建議加個雙向分段
鹿頸<>大埔墟收$14,烏蛟騰打後先$10.6,再用短雙
咁就真係有機會有得賺

烏蛟騰問題
同意烏蛟騰入村is a must,就算拉落鹿頸都一定要入去兜個圈
根本我行得出新娘潭路,都已經行到落新娘潭
停新娘潭路、擺烈士碑園,絕對唔會吸到烏蛟騰行山客
如果入唔到村,275R點延長都唔會食到新客

最後廣福邨
如上,同意入烏蛟騰方向拉入去兜個圈
但往大埔方向應該喺廣福道附近放客
一班人行完山,真係好少會直接出市區,一般點都會食少少嘢整理下行裝先走