hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 287x加密班次
開啟左側

[路線消息] 287x加密班次

Ricky403 發表於 2017-10-27 23:34 | 顯示全部樓層

咁287X回程大角咀特快返沙田
去程過門不入,要去到佐敦油麻地行埋半條彌敦道再由旺角入番去先到大角咀
咁班議員討論連翔道近大角咀加站,都好合理
咁就話人「立心不良」嘅,自己心地都好極有限啦

整慢?停連翔道路旁,咪又係一分鐘咁大把
新增嘅客源,夠支持每小時多開半班已經除笨有精
況且停唔停到,唔係佢地,都唔係我地話事
不過做個建議,就被人兩倍篇幅反駁都唔夠仲要有疑似人身攻擊,都幾慘

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +8 收起 理由
mrm23 + 1 + 5 給你一個like
JH_LE4612 + 1 + 3 英雄所見略同

查看全部評分

.
marcolam205 發表於 2017-10-27 23:41 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-27 23:31
81? 算把啦, 行大埔道咁慢。
我反而諗到287X 開晚上繁時特班,水泉澳開跟288 (入沙田市中心) 後上青沙跟28 ...

81行大埔道慢,我見到都真係笑咗
都唔知有幾多個case係81同280X一齊喺中郵起步,一齊到沙市
81慢,唔係慢在大埔道,係彌敦道。
我地落...落鵝頸橋打小...小人
leo_ku 發表於 2017-10-28 00:07 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-28 00:09 | 顯示全部樓層

cho142536 發表於 2017-10-28 00:26 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-28 00:07
拿, 我就唔怕對號入座既,因為我真係見到有人立心不良想整慢條線啫。

呵呵, 有人將黑白扭曲左囉,

點解無啦啦要拉埋280X,985個d黎講??
係因為287X附近有站先話係個到加站,但280X個d附近又無站,加黎做咩?
如果真係係個到加站,我真係覺得利多於弊,雖然個可能要用多2-3min,但平日上繁又可以吸引多批上班客,假日又可以吸引批去奧海城行街既人。長遠有望再加密班次。

leo_ku 發表於 2017-10-28 00:53 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-10-28 01:20 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2017-10-27 23:15
套用番前立法會主席曾鈺成一句話:唔該你講少D無用的說話。

如果因為連翔道近大角咀就要停比你, 那麼280 ...

點解要287X大角咀同彌敦道分家?
Lawliet 發表於 2017-10-28 01:27 | 顯示全部樓層
YoungMan 發表於 2017-10-27 23:03
第一城同碩門未有清沙巴士服務應該考慮

當初改287X時
應該要攬埋81C一齊重組(無記錯當年81C都講緊拆線 但後尾變左早繁281B)
而家287X定曬型 要插多條油尖旺青沙線幾尷尬(尖沙咀一帶重要有280X)

公路加站我覺無大影響
不過係有280X轉乘西隧線$16情況下
九巴願唔願意倒客比鐵..(早繁客就一定轉鐵 但全日計 非繁原本280X既西隧客會唔會去左東涌線?)
大角咀客計 本身87A/B車程都係差唔多時間 加站係BONUS 唔加都無咩值得鬧
始終唔係本身有站唔停 而係要特登整個站位出黎 九巴大條道理推走班議員

至於大角咀同旺角分家
首先 大角咀非繁唔夠做起一條線
其次 經得旺角 要上青沙 點都要出大角咀海皮一帶
停少幾個站 但同樣都係要照停燈位
提速效果未必有想象中咁高

當然我都想開多條全日青沙線
搞旺青沙轉車站
但大角咀孭條全日青沙線有難度
或者又玩循環線 大角咀落 去到旺角道跟701調頭
新線入柏景灣 踢番287X出黎
不過咁行都係HI旺角邊皮 真係純吸287X客 無新客源

道路問題上 如果新青沙線要做旺角
都應該同287X撞曬咁濟 除非係287X以外既區域(馬安山 ~ 石門一帶)
九巴未必有咁多誘因再去改線(81C? /281A/87D)
3ASV356 發表於 2017-10-28 01:45 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-28 00:07
拿, 我就唔怕對號入座既,因為我真係見到有人立心不良想整慢條線啫。

呵呵, 有人將黑白扭曲左囉,

係果個位整巴士站有保留~
咁不如學88x上下午唔同走線~~
Snowbb 發表於 2017-10-28 10:53 | 顯示全部樓層

Lawliet 發表於 2017-10-27 21:33
始終沙田圍  大圍一帶多年都欠缺一條直入旺角市中心既線
81C/87A都要行 或多或少都趕走唔少人去轉鐵
287X ...

287X 的成功同大循環模式都有一定關係

假設當初 287X 係一條雙向線既話,其實成本係會高左
因為本身 $7.1 出到佐敦都係有少少過平既價錢,除左 81 外基本上沙田所有經佐敦既車都貴過 287X
而依家個情況就係當收緊 $7.8 既 281A 都無得賺果陣
從營商角度而言大循環模式明顯更為優勝,而依家 287X 既成功亦係有目共諸