hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) B1收車搞到頂閘,我上唔到車趕高鐵
開啟左側

[經歷分享/報告] B1收車搞到頂閘,我上唔到車趕高鐵

miklcct 發表於 2017-10-22 20:55 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我頭先由港島要去深圳福田趕高鐵(未買飛,因為我未出大陸手機無得12306訂票,之前唔得閒上深圳西買定),16:15喺灣仔峽走。由灣仔峽去福田,搭15轉968轉B1轉4號線需時估計約2小時5分鐘。紅隧當時勁塞車落山費事搭109 113(呢兩條線又勁疏)轉火車,我搭到金鐘見大欖車就上,969轉A36,17:23去到形點I轉B1。

我目的係要搭到即日去北京西嘅動臥,最後一班有位嘅係19:50深圳北開。因為之前比賽唔順利,我已經俾計劃遲咗走,打算4號線去到市民中心福田火車站(因為福田買票唔使排隊)買聯程票上去,最遲一班駁到動臥嘅高鐵19:15福田開。點知我等極B1都係爆,十分鐘以上先來一部,都唔知啲車死晒去邊,有時甚至15分鐘都無車到(其它線基本上得晒,就係B1積咗好多人)。結果等咗39分鐘,18:02先上到部水塘巨無霸企位,全條隊廿幾人逼爆埋部車。

就係因為等多咗半個鐘,加上我唔知20分鐘內唔俾買火車飛,我去到福田火車站個售票處嗰陣啱啱就係19:00(如果我喺4號線去火車站條通道跑快少少就會趕到18:55出票),無得買19:15嘅高鐵飛去深圳北,淨係買到張19:50深圳北開嘅動臥飛,要用自己嘅方法去19:45前去到深圳北嘅閘口。

今次真係俾九巴累死啦。我見到紅隧塞車唔搭隧巴轉火車,就喺元朗俾頂閘車搞咗我半個鐘,搞到連高鐵都趕唔上。

評分

參與人數 2HugeC +11 收起 理由
qazwsaedx + 1 抵死
allen_814 + 10 抵死啦哈哈

查看全部評分

3ASV356 發表於 2017-10-22 21:06 | 顯示全部樓層
香港人幾時變到咁野蠻?

評分

參與人數 4aPower +4 HugeC +30 收起 理由
ATENU135 + 1 + 10 樓主你咪搭的士囉
HB00610 + 1 樓主呢種生番,最好都係停板啦.
allen_814 + 1 + 10 自身問題賴人地,真係厚顏無恥.
ATE24 + 1 + 10 呢個人o既文章,大家陪佢癲八版做乜o者,由.

查看全部評分

cruisesnet 發表於 2017-10-22 21:08 | 顯示全部樓層
買後一班去深圳北既票再上19:15果班
Lelouch 發表於 2017-10-22 21:14 | 顯示全部樓層

金鐘搭mtr去落馬洲都係63分鐘姐
連埋15號最多咪90分鐘

要明白968沿途本身都成堆塞車位
上環, 長青, 汀九, 博愛

同埋B1果段時間不嬲都冇乜車
kingprowm 發表於 2017-10-22 21:17 | 顯示全部樓層
灣仔去福田區搭 673 到粉嶺站轉落馬洲車好過,又或者搭跑狗轉到皇崗轉的士,上大陸仲要趕時間就費事轉太多次車

轉 B1 需然慳錢但又唔係慳得多但非常浪費時間
T-LRT迷 發表於 2017-10-22 21:23 | 顯示全部樓層
窮就唔好返大陸;
路面會塞車就搭鐵啦,仲要搭咁長途
時間能磨掉熱忱
rusf101001 發表於 2017-10-22 21:25 | 顯示全部樓層

等半粒鐘B1可能搭小巴75已經到左
936收皮935全日
Ricky403 發表於 2017-10-22 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層
明知B1下繁實爆嘅仲去形點轉……要比個叻你
neoplan720p 發表於 2017-10-22 21:39 | 顯示全部樓層
去中國就預左架啦

#乜又係你呀樓主
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kingprowm 發表於 2017-10-22 21:53 | 顯示全部樓層

T-LRT迷 發表於 2017-10-22 21:23
窮就唔好返大陸;
路面會塞車就搭鐵啦,仲要搭咁長途

得罪講句,我成日覺得為了慳果十元八塊車費而專登搭車去元朗轉 B1 上深圳係好智障做法,
真係既,窮就唔好返大陸