hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) B1收車搞到頂閘,我上唔到車趕高鐵
開啟左側

[經歷分享/報告] B1收車搞到頂閘,我上唔到車趕高鐵

jpoon 發表於 2017-11-20 04:42 | 顯示全部樓層

元朗站係有短棍,但係通常短棍響呢個站會打爆,響形點等車除咗on居外都唔識形容了,仲話九巴收車,真係話你onX怕你嬲
利申:間唔中會搭西鐵去元朗站再響下面轉B1返大陸
http://jpoon9394.blogspot.com/
groom1002 發表於 2017-11-20 14:28 | 顯示全部樓層
有始至終,樓主掛住用最平個方法北上,忽略時間受其他因素而影響,仲要有冇必要把兩項重要事件擺在同一日,究竟比賽重要D定北上重要D?
宜家樓主唔檢討自己,反怪責巴士累佢遲到,係咪惡意灌水?
士刁拔尼.奧 發表於 2017-11-20 23:32 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-11-19 19:00
關鬼事?!

成件事根本就係:

本身,坐96X入元朗就唔快得過坐鐵落金鐘,去尖咀,一個站,車尾出,行去尖東,落元朗,有B1上B1,有77坐77,過到去一落地底就穩陣啦
更何況,咁轉法,唔識坐灣仔全日通,去太子轉皇崗巴都識喇啩
成件事看唔到B1係determining step.

而且,用尾站嚟講人哋收車本身就係一件epic fail的事
天水圍啲交通燈,大馬路上B1的人流及車流加鳳翔路輕鐵燈位
你可以肯定第5班車係收咗車而唔係誤點?
CZ_6686還錢!
 樓主| miklcct 發表於 2017-11-20 23:42 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2017-11-20 23:32
本身,坐96X入元朗就唔快得過坐鐵落金鐘,去尖咀,一個站,車尾出,行去尖東,落元朗,有B1上B1,有77坐7 ...

咁我要搭4號線,皇崗跑狗又邊啱用?淨係上落幾次車重要等條疏到死嘅7號線都準時變遲到啦。即使喺大欖隧道俾我咁好彩上到A43P,最後一樣又係要轉返B1/75。
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2017-11-20 23:44 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2017-11-20 14:28
有始至終,樓主掛住用最平個方法北上,忽略時間受其他因素而影響,仲要有冇必要把兩項重要事件擺在同一日,究竟 ...

咁我上面個比賽24號開始,23號要報到,香港呢邊個比賽係22號下午,我想搭平啲嘅傳統火車都唔夠時間,只係動臥先得。
進智公交
cky 發表於 2017-11-21 01:53 來自手機 | 顯示全部樓層
7 號線宜家晌日頭維持 5-6 分鐘一班車,晚上除非最尾幾班開 10 分鐘外,大都8分鐘一班,又有區間車,有幾疏?
groom1002 發表於 2017-11-21 11:33 | 顯示全部樓層

北上比賽真是咁重要? 仲要賽程擺咁密,樓主一定累。如果快些到達酒店,點解唔一早搭飛機?用錢省時間。宜家北上有N個方法,但你為了省錢,偏偏用非常轉折路線北上,唔怪你節儉,但路程時間可以千變萬化,隨時賠了夫人又折兵
 樓主| miklcct 發表於 2017-11-21 12:22 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2017-11-21 11:33
北上比賽真是咁重要? 仲要賽程擺咁密,樓主一定累。如果快些到達酒店,點解唔一早搭飛機?用錢省時間。宜家北 ...

我睇過同時段飛機嘅價錢(周一早上到京),由深圳機場上機同搭動臥相比貴三百文左右,由香港上機更貴。不過我買動臥無晒上鋪,得下鋪,圍埋都重慳到近一百文。

另外,7號線幾時加密咗班次?一開始通車嗰陣又話10分鐘一班,維基都重係停留喺10分鐘一班,只話繁忙時間加開列車。
進智公交
groom1002 發表於 2017-11-21 12:40 | 顯示全部樓層
但樓主未答我北上比賽有幾咁重要?如果咁重要,點解唔用快些方法北上,仲比較邊樣平? 即屆時返工由屯市去荃灣,為了貪便宜竟搭61M,唔搭58M/67M?  問埋依次後我只做觀眾
053h4 發表於 2017-11-21 12:44 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽