hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) B1收車搞到頂閘,我上唔到車趕高鐵
開啟左側

[經歷分享/報告] B1收車搞到頂閘,我上唔到車趕高鐵

s3n370 發表於 2017-10-22 22:38 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-10-22 22:31
回13:我唔知可以轉到101 111(因為部車落大道東,咁我自然諗起行大道東嘅109 113)

回17:我check咗23號 ...

你搭15號望見果條堅拿道天橋,快線就俾香隧直入紅隧0既車輛塞到傻,
慢線有交通燈,又間唔中俾跑馬地上橋去紅隧0既車頂住
紅隧巴士過哂呢D塞車位先上橋,仲可以去到隊尾巴士線插隊

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
 樓主| miklcct 發表於 2017-10-22 22:43 | 顯示全部樓層
我都有Google Map 睇,啡色,唔敢搏。去到金鐘唔滿意968 ETA,有969照上,轉任一元朗車(A36)代替程968。

去到元朗個B1 ETA都好核突,但恕我諗唔到有其它辦法上去。
進智公交
joeli16 發表於 2017-10-22 22:57 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-10-22 22:36
回27:B1天慈開10至12,短棍開15。

回21 24:其實咩係跑狗?我完全唔識巴士小巴火車以外可以過到關嘅交通 ...

跑狗即係直到口岸既直通巴,上大陸冇理由唔知
到福田都係要打車,算死草慳唔到之餘仲要趕頭趕命,趕唔上高鐵仲可能有損失要坐飛機
凡事唔好算到咁盡
ccicoltd 發表於 2017-10-22 23:00 | 顯示全部樓層

http://www.trans-island.com.hk/z ... .php?id=91#logo_tag
時代廣場有直巴經深圳灣往深圳北站,有沒有人知道需時多久?

Update:16:15 山頂出發,趕不及坐直巴。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
 樓主| miklcct 發表於 2017-10-22 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層
回33:我住開新界西北,平時返大陸都係B1 2 3同羅湖火車之類,基本唔識直通巴(只知可以到廣東各城市如珠海)
Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-22 23:15 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-10-22 22:43
我都有Google Map 睇,啡色,唔敢搏。去到金鐘唔滿意968 ETA,有969照上,轉任一元朗車(A36)代替程968。
...

無人叫你係尾站轉
就算你堅持要形點落車
係都早一個站係西鐵站等車
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
lokwah2a 發表於 2017-10-22 23:30 | 顯示全部樓層

EH2674 發表於 2017-10-22 23:30 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-10-22 22:01
回#4:搭109火車,金鐘全鐵,968 B1三個方法正常無塞車無收車時間相若,咁我fall back價錢做選擇

回#5:我 ...

109+MTR(金鐘)
$5.7+$41.6=47.3
109+MTR(紅磡)
$9.3+$38.1=47.4
15+969+A36+B1
7.2+21.4+11+12=51.6

說好既fall back價錢做選擇呢?

今日假期唔係有15B咩?點解要搭15落金鐘轉673,巨ed你仲唔係遊車河?

*我會揀金鐘轉978去上水轉火車
強人所難,不可一不可再
groom1002 發表於 2017-10-22 23:46 | 顯示全部樓層
之前樓主係咪曾經為貪平,寧願53兜來兜去去深圳灣?
順利村 發表於 2017-10-22 23:53 | 顯示全部樓層