hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士公司正在申請12.8米之路線
開啟左側

[車型及機械] 巴士公司正在申請12.8米之路線

s3n370 發表於 2017-10-26 19:04 來自手機 | 顯示全部樓層

harumi7890 發表於 2017-10-26 07:11
困唔困難係在於隧道公司有無投放資源去訓練去攪。
一切都係講錢。

樓上質疑佐你兜圈迴避問題,不重複

隧道公司要應付嘅,唔止係專營巴士。
係全港以至內地落黎,更長更重,五花八門嘅商用車輛。
隧道公司根本唔可能做你所謂嘅車型測試

另外你對隧道嘅講法有兩個問題:
好多人講過嘅,批路線同出超長許證係唔同部門

而隧道公司都分兩種,一種係專營權未過,真正管條隧道嘅隧道公司。
政府有乜額外要求要同隧道公司磋商,甚至另訂補充協議。
另一種係政府外判營運嘅隧道公司,實際係由運輸署管理。
城隧屬後者。如果真係有問題,其他同類型隧道都有同一問題先啱數。唔可能只有一條出事。
Mueller 發表於 2017-10-26 19:13 | 顯示全部樓層
leeallen 發表於 2017-10-26 03:55
想知道開RAS轉某尐彎, 為咗防止發尾, 會唔會要扭完軚,
轉一半要回軚, 之後再扭多次軚, 再回軚至完成?
對車 ...

有RAS或冇RAS各有利弊, RAS缺點無可否認係發尾發多過冇RAS, 車長要特別留意
事實上有另一版友都講過, 轉向能力唔係只睇迴旋半徑, 重要睇swept path

有版友不斷重覆講有RAS迴旋半徑同冇RAS ge差唔多, 然後推斷RAS改善轉向能力極為有限

我之前回覆只係就住佢呢個論點回應, 並無意說服任何人一定要裝RAS或者裝咗RAS就天下無敵

s3n370 發表於 2017-10-26 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層
leeallen 發表於 2017-10-26 04:27
睇拖車設計, 以前紅隧拖車係用叉, 普通巴士主陣被叉托起冇問題,
無大樑底盤係以鋼管互相連接以平均受力, ...

呢個講法响以前《車主》見過

叉式拖車係咪支叉有對仲縮臂,可以延長托住車輪果款?
如果係托住車輪,點解會傷陣呢?

如果唔係有仲縮臂,而係叉車果款扁叉。
每條陣設計都唔同,支叉唔可能扣住條陣。
支叉有無機會托到上文所講嘅designated jack point?
咁支叉托起條陣後,點確保架車唔滑番出黎呢?
capricorn 發表於 2017-10-29 22:07 | 顯示全部樓層

我覺得係葵芳巴總入坑位太窄
GK3258 發表於 2017-10-30 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層
harumi7890 發表於 2017-10-26 07:11
困唔困難係在於隧道公司有無投放資源去訓練去攪。
一切都係講錢。

個分別就係,老九係等運吉做野,而對面海就係迫運吉做野,所以買車策略先咁唔同。呢邊等有線用得先買,嗰邊買哂番黎之後同你講你夠膽唔批我就車都收。
又或者應該講係對面海同運吉關係本身好啲,過檔車已經係好好例子。
3ASV174 發表於 2017-10-30 00:42 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-10-30 00:30
個分別就係,老九係等運吉做野,而對面海就係迫運吉做野,所以買車策略先咁唔同。呢邊等有線用得先買,嗰 ...

單係近期兩單車長休息室事件,
已經顯示老九絕對唔係小綿羊。

根本老九就年年都要換車,無必要急住一次過買大批 12.8 米,
同對面海換車已經換到水尾情況唔一樣,再者前排部分路段解禁 12.8 米,兩邊都會一齊解禁,就算新城逼宮,老九都會漁人得利。
如要討論,請先自貼差餉單一次