hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士公司正在申請12.8米之路線
開啟左側

[車型及機械] 巴士公司正在申請12.8米之路線

S3BL470@98A 發表於 2017-10-24 23:53 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
3ASV174 發表於 2017-10-24 23:55 | 顯示全部樓層
Alex7808 發表於 2017-10-24 23:45
與其申請41A,248M,倒不如申請行214,290

290 係彩明總站唔得
如要討論,請先自貼差餉單一次
s3m234 發表於 2017-10-25 00:02 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2017-10-24 23:52
1A 尖碼得唔得呀 ...

仲有中秀巴總側邊迴旋處, 秀明道右轉曉光街俾路中心交通燈頂住
YoungMan 發表於 2017-10-25 00:36 | 顯示全部樓層

新巴將軍澳線使唔使用到12.8呀?
SPkent 發表於 2017-10-25 00:40 | 顯示全部樓層
YoungMan 發表於 2017-10-25 00:36
新巴將軍澳線使唔使用到12.8呀?

KMBAVC19 發表於 2017-10-25 01:05 | 顯示全部樓層
S3BL470@98A 發表於 2017-10-24 23:53
九巴12.8米與新巴12.8米有好大的差別。因為九巴12.8米是沒有RAS,新巴12.8米有RAS,轉向有好大的分別。
由 ...

有RAS同冇RAS差別在於有RAS可以轉灣預少約半米但要發尾比冇RAS多8-10吋
冇RAS就要預多半米但發尾發少RAS 8-10吋
詳細點解就睇呢度啦,我都懶得再打第唔知幾多次
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=985519&page=6
實有人問我係咪係度亂噏,嗱有埋片㗎,除非片主咁勁抽搵到ADL高層講大話姐
https://youtu.be/tyJRJH43gu8

真心呢段我起唔同壇打咗十幾次條片柏台又Po過點解啲人仲覺得E500個RAS咁無敵

(用番你啲文筆)個人認為,最終兩間公司所申請之路線將大部分獲批

herman15hk 發表於 2017-10-25 01:42 來自手機 | 顯示全部樓層

KMBAVC19 發表於 2017-10-25 02:05
有RAS同冇RAS差別在於有RAS可以轉灣預少約半米但要發尾比冇RAS多8-10吋
冇RAS就要預多半米但發尾發少RAS 8 ...

好唔好轉唔係淨係睇轉向半徑,都要睇Swept path...
頭碌角度細咗但轉向中心移前,偷位嘅方法都唔同
Mueller 發表於 2017-10-25 04:15 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2017-10-25 01:05
冇RAS就要預多半米但發尾發少RAS 8 ...

都睇過你唔少次關於RAS評論, 你論點主要係基於開咗同冇開RAS迴旋半徑一樣, 然後推論開咗定冇開轉向能力冇咩分別

其實ADL有關RAS段片都有提到, "it increases the maneuverability", 即係話ADL都話RAS可以增加車輛靈活度

開RAS頭擔鎖47度, 冇開RAS就55度, 以維持相同迴旋半徑, 即係話, 相比於冇RAS, 有RAS軚盤扭少啲就可以過相同ge彎, 所以有啲車長話開有RAS ge車輕鬆過開冇
RAS ge車, 因為可以扭少啲軚盤, 咪覺得轉彎輕鬆d

另外, 你都識講, 開咗RAS轉向中心移前0.5米, 意味著轉彎時唔需要偷咁多位, 即係話轉彎時可以早啲扭軚, 條路或者個彎窄啲都唔緊要; 但係如果冇RAS, 個彎太窄, 又冇得早啲扭軚, 架車差唔多貼哂路邊/彎位盡頭然後先扭軚, 咪轉得辛苦啲

唔知你有冇聽人講過, 如果有開RAS, 車輪抓地好多, 尤其落雨嗰陣, 冇開RAS落雨頗推頭

我唔係想神化RAS, 不過好似你咁講到RAS只係為咗減少輪胎損耗, 對轉彎只有極少幫助ge話, 恕我未能同意

ATENU364TC196 發表於 2017-10-25 07:09 | 顯示全部樓層
Alex7808 發表於 2017-10-24 23:45
與其申請41A,248M,倒不如申請行214,290

自從41A轉特快加價後,九巴都幾重視佢,最近仲派埋紅蛋。其實呢條的乘客量亦上升咗唔少,連一至五下午繁忙時間往尖沙咀都頂閘,星期六就由朝頂到晚,你居然話41A客量唔夠用12.8
hadboy5 發表於 2017-10-25 07:15 | 顯示全部樓層

68A論客量排隊都未到佢,莫非係方便車務調動