hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議試辦259P(樂富->龍門居)
開啟左側

建議試辦259P(樂富->龍門居)

Haydn 發表於 2017-10-26 19:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

首先鳴謝AlphaNonsense兄啟發(原帖:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1039255-1-1.html

背景:
1. 雖然乘搭鐵路出入九龍塘(特別是又一城、CityU)遠較巴士方便,但當區兩所大學部分地點與鐵路有相當距離,例如BU浸會大學道校園、CityU AC2/CMC等。
2. 來往該兩所大學及新界西北地區較不便,鐵路乘客需要轉車,巴士乘客需步行一定距離或轉乘才可到達巴士站。
3. 於繁忙時間,西鐵線列車相當擠逼,部分乘客需要等候多於一至兩班車才可登車,乘車環境不理想。預計沙中線通車後,因應乘客量增加,相信此情況仍會維持。

建議內容:
路線:259P 樂富->龍門居(經:又一城、屯門公路轉車站,屬259D之特別班次)

停站:
1. 樂富
2. 橫頭磡邨宏富樓
3. 香港浸會大學
4. 根德道
5. 又一城(定時點)
6. 香港城市大學(達之路CityU外停車灣,近CityU AC1)
7. 石硤尾公園(近CityU AC3)
8. 則仁中心(近CityU CMC)
9. 屯門公路轉車站
10. 屯門泳池
11. 湖景邨湖翠樓
12. 兆禧苑
13. 美樂花園
14. 蝴蝶站
15. 新屯門中心
16. 龍門居

全程收費:$13.9
分段收費:
屯門公路轉車站起:$8.4
屯門泳池起:$4.3
設有屯門公路轉車站轉乘優惠、學生即日回程半價優惠(259D)

服務時間:
星期一至五(星期六、日、CityU及BU Sem Break及公眾假期除外)
17:40、18:40
又一城定時點:18:00、19:00

好處:
1. 方便沿線兩所大學學生,以及又一城商廈及附近機構員工下班下課回家(即使居住地區偏遠同學容易成功reg hall,但相信仍有不少同學沒有宿位)
2. 為西鐵線分流少部分客量
3. 設固定班次及定時點,方便乘客因應時間候車
4. 往屯門之巴士路線競爭力較往元朗/天水圍的大,而本線屯門服務範圍遠離西鐵線,進一步加強競爭力及分流鐵路效果
壞處/限制:
1. 如不能增加資源,需於259D或其他同類路線抽車,影響主線班次,甚至令該等路線擠逼情況惡化。
2. 本路線客源主要局限於CityU及BU,而且現時沿線潛在乘客較多倚靠鐵路服務,巴士公司需投放較多資源進行宣傳工作,以增加知名度。
3. 本線建議班次非常疏落,影響吸引力。
4. 本線全程收費為$13.9而非主線之$16.6,巴士公司開線意欲可能較低

備註:
1. 本路線以試辦形式運作,建議試辦期為一個學期至一個學年,即8月底/9月至12月 及/或 1月至5月底,若反應良好,可改為永久運作,增加班次。
2. 本線開車時間之設定需於CityU(主要為17:50/18:50)及BU(主要為18:20)下課時間之間取得平衡,以兼顧兩校學生,擴大客源。
3. 本線不設上繁去程服務,因為難以在開車時間或定線上同時遷就兩校學生 (BU首節上課時間為08:30,CityU則為09:00)。
4. 本線全程收費定價旨在拉近車費上與鐵路之差距(學生乘搭鐵路單程車費為$10.1),吸引學生乘搭。(學生是本線最主要客源)

歡迎討論,先謝各位意見

26/10 21:31
修正typo
AlphaNonsense 發表於 2017-10-26 20:18 | 顯示全部樓層
唔使多謝我

不過259P需要大量宣傳,先自有客源保證,如果可能嘅話,可以嚐試舉行試搭日,喺cityu/bu學生做起個名先
ky927 發表於 2017-10-26 22:02 | 顯示全部樓層
試辦一兩班係可以接受的。但我建議拉長由鑽石山開,做一做黃大仙上唔到車班客
10598C 發表於 2017-10-27 00:27 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2017-10-26 22:02
試辦一兩班係可以接受的。但我建議拉長由鑽石山開,做一做黃大仙上唔到車班客
...

講真, 係黃大仙上唔到車嘅話, 搭290+M線仲好...
 樓主| Haydn 發表於 2017-10-27 09:25 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2017-10-26 22:02
...

寫呢份建議既時候我有諗過由黃大仙開執多少少客。
如果真係拉既,不如拉去四美街起載,執多批新蒲崗客幫補客量仲好,只係要諗經富美街定係直接經竹園道去BU(本身揀樂富開都只係搵位開車)

但係咁做會有2個潛在問題:
1. 影響班次穩定性。下繁龍翔道西行經常慢車,又要排隊入大站,行車時間會相當唔穩定,較難吸引九龍塘客(本線主要對象)
2. 車費誘因。拉去新蒲崗起載既話,收$16.6就難免,當然可以係樂富/BU加$13.9分段,但係巴士公司有無誘因咁做會係問題;但另一方面,如果無$13.9分段既話,本線與鐵路既學生車費差距較大,影響本線對學生既吸引力
s_mopiko 發表於 2017-10-31 01:30 | 顯示全部樓層
如根據樓主所想, 想疏導該兩所大學及新界西北地區, 我覺得以受惠人數較多既屯門市核心會好一點

倒不如改開辦61P  樂富->屯門站(經:又一城、屯門公路轉車站,屬61X之特別班次). 到時服務對象更廣, 更方便學生轉車回屯門各區
KC3555 發表於 2017-10-31 17:49 | 顯示全部樓層

s_mopiko 發表於 2017-10-31 01:30
如根據樓主所想, 想疏導該兩所大學及新界西北地區, 我覺得以受惠人數較多既屯門市核心會好一點

倒不如改開 ...

反而呢條61P可以更大膽定位,
屯門往新蒲崗一直都有大興、友愛及安定呢D老牌屋邨邨巴線,途經樂富、東頭村道去爵祿街。
樂富同新蒲崗西部都唔少人落車。
我建議上下午繁忙時間61X同61P分工。
上午
61X改為6:50-8:10時段20分鐘一班,
61P開6:40-8:00各20分鐘一班。
61P經歌和老街,聯合道,太子道西,太子道東,彩虹道(以彩虹邨為總站)
下午
61X改為5:00, 5:25, 5:50, 6:15, 6:35, 7:00
九龍城碼頭61P開5:12, 5:37, 6:02, 6:25, 6:48
61P跟61X到逹黃大仙警署後,改行蒲崗村道,龍翔道,鳳舞街,富美街,聯合道,歌和老街,又一城,歌和老街上呈祥道。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
lsc04d11 發表於 2017-10-31 20:12 | 顯示全部樓層
(當年)讀BU的我,都唔係好多時候1820落堂。或者1820落堂,不如食埋個飯先走。
大學職工先會「定時」走人。但1820落堂,1840走得?未必……
 樓主| Haydn 發表於 2017-10-31 23:30 | 顯示全部樓層
s_mopiko 發表於 2017-10-31 01:30

倒不如改開 ...

我呢篇建議最頂條link入面,我提出既就exactly係師兄你講既61P(只係總站照擺屯市)
咁點解果邊既61P會變左呢度既259P呢?
主要原因係想吸引d住係遠離西鐵站既同學(直接)番屋企,免卻佢地逼完西鐵再逼輕鐵既煩惱,同埋聯同259D疏導屯轉59系路線人流
當然,呢條線係屯門跟61X, 258D, 259D定跟其他路線甚至整獨立走線,總站擺邊都仲有好多空間想像同討論

你話開61P更方便學生轉車,但係開邊條都好都一樣可以利用屯轉做到呢個功能
不過如果係屯市係for學生番屯門食埋飯先番屋企既話,咁開61P既誘因就會大左la
 樓主| Haydn 發表於 2017-11-1 00:09 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2017-10-31 20:12
(當年)讀BU的我,都唔係好多時候1820落堂。或者1820落堂,不如食埋個飯先走。
大學職工先會「定時」走人。 ...

生活習慣既姐,好似作為cityu友既小弟咁頹摺毒又無hall住咪落堂之後就番屋企lo(雖然曾經有)講到呢度就side-track少少講多d呢個建議既靈感來源la,眾所周知cityu hall就係山上面既歌和老街,出入地鐵站就要行條大斜路(就算經hall area都係行斜路,不過無咁斜咁解)。小弟當時就住係距離又一城最遠果座hall,搭鐵就變左好麻煩,不過諗起hall後面既畢架山花園有40番屋企(由hall行去巴士站大約要10分鐘),咪試下搭la,結果係比搭鐵再行上去快5-10分鐘,於是就教住屯門既roommate搭61X la, 佢試過之後既feedback就係話比輕鐵+西鐵快20+分鐘,於是我就有呢個建議既靈感,不過當時只係流於ff,無concrete idea。直到原帖入面既40B出現之後就細心諗多d details(包括開上繁既可行性),之後就出現259P既idea

至於開車時間,都係果句la, 做曬2間u既話就要就番個時間開車,
最多可能延遲5-10分鐘開車,等city既朋友唔駛咁趕(1750落堂1800就有車由又一城開,不過遇到例遲落堂既長氣prof就會gg
不過咁樣對bu既朋友黎講可能有d遲