hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦將軍澳紅隧過海線192
開啟左側

建議開辦將軍澳紅隧過海線192

alan2011super3 發表於 2017-10-26 19:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議開辦將軍澳往來中西區紅隧過海線192
昔日也曾在些網上平台建議過以192為名之將軍澳紅隧線,但今次隨時代變遷建議新修正版本
今次版本:
覆蓋690未能覆蓋之將軍澳地區,使全市鎮也有前往灣仔區及中西區服務
另讓坑口可以不經寶琳直出九展、紅磡站/尖東及由紅磡站/尖東、歐化、九展不經寶琳直入坑口
而由紅隧口往來西營盤、石塘咀也有更快服務

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
3ASV174 發表於 2017-10-26 22:14 | 顯示全部樓層

如果係想主打紅隧特快去西區,
何苦o係將軍澳不斷 loop 到車長頭暈先出去?

呢個行法架車 9 個字都未必上到將軍澳隧道,都未計繁忙時間隧道東九龍走廊紅隧都塞車。
康城站開非繁忙時間計要 9 個字先出將軍澳,呢個時間幾乎夠開得快既 690 行完一單康盛花園到中環總站,你真係覺得有人會唔搭地鐵搭呢條線?
如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2017-10-26 23:01 | 顯示全部樓層
如果你係想好似樓上咁,整紅隧至西區特快,咁要全日嗰條叫做101X
但係其實呢條線主要嘅將軍澳對象就只係坑口特快來往九龍灣(但係竟然係去最偏僻嘅嗰個站),仲要收13.4,我諗啲人寧願搭297嘥多10分鐘兜寶琳,都唔想比多3蚊但係只係快10分鐘車程,仲要行多15分鐘入去

紅隧塞車就出左名,基本上冇一個時段唔塞車,而九龍灣塞車情況呢幾年都越嚟越嚴重,即使非繁都可以塞,我係將軍澳搭地鐵分分鐘去到中環,你架192仲未過海,呢個只係講緊非繁忙嗰陣,如果繁忙時間,分分鐘你架192可能未落觀塘繞道...
 樓主| alan2011super3 發表於 2017-10-27 02:10 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-10-26 14:01
如果你係想好似樓上咁,整紅隧至西區特快,咁要全日嗰條叫做101X
但係其實呢條線主要嘅將軍澳對象就只係坑 ...

"但係其實呢條線主要嘅將軍澳對象就只係坑口特快來往九龍灣(但係竟然係去最偏僻嘅嗰個站),仲要收13.4,我諗啲人寧願搭297嘥多10分鐘兜寶琳,都唔想比多3蚊但係只係快10分鐘車程,仲要行多15分鐘入去"
唔係297係98D
唔駛行寶琳,直出紅隧收費廣場方便去尖東(相反方向也是)
歐化也唔駛行寶琳直達坑口
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
10598C 發表於 2017-10-27 07:37 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2017-10-27 02:10
"但係其實呢條線主要嘅將軍澳對象就只係坑口特快來往九龍灣(但係竟然係去最偏僻嘅嗰個站),仲要收13.4, ...

其實你知唔知98D朝早有特班坑口直出唔經寶琳...
bennyho1004 發表於 2017-10-27 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層
我明白東隧其實都係塞,所以一係就早繁行東隧,下繁就行紅隧。九龍灣直頭唔好停
kmb71k 發表於 2017-10-27 19:15 | 顯示全部樓層

無謂再搞將軍澳過海線, 已經係雞肋+死症
以上回應,是否可行?是否合適?
SE7378 發表於 2017-10-27 19:55 | 顯示全部樓層

692 系的例子已經說明左任何將軍澳出中西區嘅過海線係唔 work,
690 做寶林康翠亦只得繁時叫做好些少,其他時段簡直慘不忍睹,何苦仲要泥足深陷?

98D 將北客量盤話就話幾大,但坑口尖咀特快只見得繁時好做,非繁咁做只係浪費資源,
仲要用 15/20/30 分鐘一班嘅 192 去做?嫌 98D 繁時 6-10 分鐘車海班次仲未夠?

而且,閣下條 192 嘅走線對將軍澳客吸引力甚微,
區內兜盡康城、將南、調景嶺、尚德、坑口之餘,仲要走去行東九廊紅隧,
要將軍澳嘅空氣同埋車長陪塞 20-30 分鐘嗎?

紅隧口西區特快,做大條 101X 點都好過無啦啦整多粒大毒瘤囉。
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
castanopsis 發表於 2017-10-29 12:06 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2017-10-27 19:55
692 系的例子已經說明左任何將軍澳出中西區嘅過海線係唔 work,
690 做寶林康翠亦只得繁時叫做好些少,其他 ...

樓主個建議我唔浪費時間講

但藍隧+跨灣連接路+中環灣仔繞道通咗之後
將軍澳出中西區唔係完全無得玩
一條 坑口北>厚德>銀澳路>清半>日出康城>藍隧東隧>灣北/中環 既線
應該至少夠客開幾班早繁
康城去灣仔港鐵淨行車時間都要28分鐘,巴士行藍隧絕對快過佢
遠離康城站既幾個樓盤仲要行10分鐘先到康城站,巴士如果食正返工客應該養幾班車唔係問題