hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 尖東站啟用13年以來首次列車入錯月台? ...
開啟左側

尖東站啟用13年以來首次列車入錯月台?

ArnoldC 發表於 2017-11-3 00:42 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2017-11-1 07:34
呢樣野好多年前,地鐵只有3條線既年代,我已經留意到。

唔知點解,荃灣綫同其它綫交匯時,「往荃灣」永 ...

從港九線三個跨月台轉車站,睇得出當年編月台號碼嘅原則(重要性遞減):
  • 上行單數、下行雙數。
  • 同層號碼相連。
  • 各層大細同邊。
  • 1號月台不變。
  • 相鄰車站嘅1號月台,同線同向。

DIH 發表於 2017-11-3 10:25 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2017-10-31 17:59
長文注意

其實真係唔明,次次講九龍塘站同美孚站既月台問題,梗係有一班磚家仆出黎話轉月台編號幾麻煩幾大 ...

九龍塘同美孚係兩間公司各自建造,除了有轉乘通道之外,機電之類我諗全部都係分開運作,甚至唔知會唔會訊號系統default一定要由1號月台開先,唔可以只有3/4號月台(例如美孚西鐵月台改稱3/4,則西鐵電腦系統只會見到美孚3/4而不會見到地鐵1/2,可能系統不容許這種情況,我唔知,亂估)。南昌站係同期一齊起所以可以共構,鑽石山係合併後由港鐵負責施工都可以歸一(好似模擬圖係沙中線用3/4)。
groom1002 發表於 2017-11-3 17:09 | 顯示全部樓層
除咗荃灣線,迪士尼線將來唔會有延長/縮短計劃,其次是南港島線(東段)
mckhgc 發表於 2017-11-3 19:31 | 顯示全部樓層

ArnoldC 發表於 2017-11-3 00:42
從港九線三個跨月台轉車站,睇得出當年編月台號碼嘅原則(重要性遞減):
  • 同層 ...

• 除左1之外(馬鞍山線除外),其他既,唔覺真係有實行
    最差配套 狗也不D
    mckhgc 發表於 2017-11-3 20:01 | 顯示全部樓層
    DIH 發表於 2017-11-3 10:25
    九龍塘同美孚係兩間公司各自建造,除了有轉乘通道之外,機電之類我諗全部都係分開運作,甚至唔知會唔會訊 ...

我都係唸會唔會係咁,不過 c hing表達得比我清晰十倍。

不過合併票務系統同閘區、將原九鐵路線統一歸青衣控制中心管理,應該比呢個小問題複雜萬倍,但一樣做到,所以呢個小問題有心既應該一早fix到吧,從南昌站所見,即使兩鐵分治,但東涌線一樣可以o係冇1/2號月台既情況下,直接由3/4號開始。

就算真係系統改唔到,可唔可以做到只限內部系統仍保留各自1/2,對客部份就其中一邊展示3/4 呢?

都係o個句,可能龜鐵眼中,呢D只係小沙石,無心理會,就正如當年九廣東鐵南邊總站改稱紅磡,但各站指示牌仍然「往九龍」一樣,甚至我記得興建馬鐵時,大圍站東鐵部份完成翻新擴建,新指示牌都仲係「往九龍」(直到尖東站啟用至改「往尖東」),唔通又關電腦關訊號系統事?又有得解咩?

最差配套 狗也不D
    hokachung 發表於 2017-11-4 00:39 | 顯示全部樓層
    ArnoldC 發表於 2017-11-3 00:42
  • 同層 ...

• 唔係幾同意,因為太子站、旺角站、金鐘站係同期產物,但係完全睇唔出係同一套邏輯
    同期嘅油麻地站觀塘綫月台更加係「錯」足30年
    hokachung 發表於 2017-11-4 00:49 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2017-11-3 10:25
    九龍塘同美孚係兩間公司各自建造,除了有轉乘通道之外,機電之類我諗全部都係分開運作,甚至唔知會唔會訊 ...

西鐵綫、馬鞍山綫都係用同一套訊號系統,喺馬鞍山綫個訊號系統上大圍站一樣都係無1、2號月台,所以無理由西鐵綫一定要由1號月台數起
    西鐵綫紅磡站亦唔係由1號月台開始數起

ArnoldC 發表於 2017-11-4 02:40 | 顯示全部樓層
    hokachung 發表於 2017-11-4 00:39
    唔係幾同意,因為太子站、旺角站、金鐘站係同期產物,但係完全睇唔出係同一套邏輯
    同期嘅油麻地站觀塘綫 ...

逐個站做畀你睇。
    金鐘:
    原則1:

荃灣線往中環

2/4
    港島線往柴灣
    1/3
    荃灣線往荃灣
    1/3
    港島線往上環
    2/4
    原則2:

方案一

荃灣線往中環
    港島線往柴灣
    荃灣線往荃灣
    港島線往上環

方案二

荃灣線往中環
    港島線往柴灣
    荃灣線往荃灣
    港島線往上環
    原則3:
    同原則2牴觸,不予實行。
    原則4:
    方案一出局。
    原則5:
    無變化。
    結果:

荃灣線往中環

港島線往柴灣
    荃灣線往荃灣
    港島線往上環
    旺角:
    原則1:

荃灣線往荃灣

1/3
    觀塘線往調景嶺
    1/3
    荃灣線往中環
    2/4
    觀塘線往黃埔
    2/4
    原則2:
    同原則1牴觸,不予實行。
    原則3:

方案一

荃灣線往荃灣
    觀塘線往調景嶺
    荃灣線往中環
    觀塘線往黃埔

方案二

荃灣線往荃灣
    觀塘線往調景嶺
    荃灣線往中環
    觀塘線往黃埔
    原則4:
    方案二出局。
    原則5:
    無變化。
    結果:

荃灣線往荃灣

觀塘線往調景嶺
    荃灣線往中環
    觀塘線往黃埔
    太子:
    原則1:

荃灣線往荃灣

1/3
    觀塘線往黃埔
    2/4
    荃灣線往中環
    2/4
    觀塘線往調景嶺
    1/3
    原則2:

方案一

荃灣線往荃灣
    觀塘線往黃埔
    荃灣線往中環
    觀塘線往調景嶺

方案二

荃灣線往荃灣
    觀塘線往黃埔
    荃灣線往中環
    觀塘線往調景嶺
    原則3:
    同原則2牴觸,不予實行。
    原則4:
    不適用。
    原則5:
    方案二出局。
    結果:

荃灣線往荃灣

觀塘線往黃埔
    荃灣線往中環
    觀塘線往調景嶺
    油麻地站下層,應該因為係總站月台,無上下行線之分,所以無跟原則1,而跟原則3。後來改為中途站,有上下行線之分,所以以原則1凌駕原則3,「撥亂反正」。
    原則4同5,可以解釋到點解荃灣線往荃灣永遠係1號月台。但係仲有其他合理解釋:因為港九線係主線,所以永遠用1號月台;因為北行係上行/地圖以上方為北,所以喺用晒其他原則之後,就西/北面嘅月台用細號碼。

ArnoldC 發表於 2017-11-4 02:59 | 顯示全部樓層
    mckhgc 發表於 2017-11-3 19:31
    除左1之外(馬鞍山線除外),其他既,唔覺真係有實行

「當年」係講緊三色線年代。1985年港島線通車之後,直到1998年先有另一個跨月台轉車站(荔景),相隔足足13年。馬鞍山線究竟係月台編號唔跟規矩,定係上下行方向與別不同?跟英式城際鐵路習慣嘅話,支線向主線為上行。
    kei_hk 發表於 2017-11-4 11:01 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2017-11-4 00:49
    西鐵綫、馬鞍山綫都係用同一套訊號系統,喺馬鞍山綫個訊號系統上大圍站一樣都係無1、2號月台,所以無理由 ...

馬鐵同東鐵根本係2套獨立野﹐在大圍站﹐1,2都已經用了﹐自然要用3,4。
    由於係獨立於舊有的東鐵﹐又係全新系統﹐用什麼編號都無問題﹐邊個係3﹐邊個係4﹐都無相干。
    甚至乎屎忽痕唔用3,4﹐用5,6或者用1,2都得。

去到西鐵延長﹐其實同馬鐵一套﹐成套野都係不同。
    同一段路軌係唔可能同時2套系統一齊運作的﹐亦代表2邊列車係唔可能進入另一條線的。

西鐵未通紅磡﹐紅磡至尖東係東鐵系統。
    當西鐵通紅磡﹐除了要新做南昌至尖東一段訊號系﹐係連尖東去紅磡一段亦係全新建立。如果這一段路唔為西鐵全新做訊號系統﹐西鐵車根本去唔到尖東及紅磡站。

尖東站及紅磡站(中間2個月台)之間﹐東鐵使用時便用東鐵的系統﹐西鐵系統便會cut off﹐反之亦然。

由於尖東及紅磡對於西鐵而言﹐根本係全新車站﹐成套野都係全新建立﹐用什麼月台編號﹐行車方向係點﹐根本無所謂﹐係唔需要跟東鐵帶落的歷史去做。
    所以﹐尖東要轉月台編號﹐配合西鐵的行車方向﹐實屬正常。
    紅磡站用什麼月台編號都無相干﹐反正都係全新系統去做設定﹐屎忽痕用 9,10號月台都得﹐只不過係用原東鐵的2,3號月台﹐又係終點站(對編號反映上行下行線沒有太大影響)﹐所以照用2,3號月台。