hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港巴士公司什麼時候開通微信支付/支付寶? ...
開啟左側

香港巴士公司什麼時候開通微信支付/支付寶?

kei_hk 發表於 2017-10-31 12:08 | 顯示全部樓層

ctb234 發表於 2017-10-31 11:55
我意思係點解唔係我戶口直接攞錢?宜係要透過另一個外來戶口咁轉接?
八達通攞唔到我個人資料,而且搭車我唔 ...

你張八達通唔做任何額外功能(包括自動增值)﹐又真係好似同現金交易沒有什麼分別。
但唔代表獲授權人事無辦法搵到你個人資料﹐上門搵你。只係需要更多人力物力及時間

kei_hk 發表於 2017-10-31 12:13 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-10-31 06:03
TNG之前有篇專訪,講同某巴士公司合作緊啦(其實都知係九巴啦),但巴士做呢D俾錢真係……唔好搞咁多喇。除非 ...
TNG之前有篇專訪,講同某巴士公司合作緊啦(其實都知係九巴啦),但巴士做呢D俾錢真係……唔好搞咁多喇。除非有個更好的付款方法。(例如O係巴士站已嘟好QR Code,上車show個准許證,不過巴士站排哂隊又嘟唔到……)' X. x* t* O9 }3 `: z& h

其實我都諗緊,就算用TNG搞月票會點樣實行呢。好似港鐵巴士用全日票咁哂一哂?但又要計次數,但真係嘟QR Code得黎,唔會快囉。唔係部部手機個自動對焦都咁快手家嘛

你方向性攪錯了。

會係巴士安裝scanner﹐你手機開apps show個QRcode(或其他辨別條碼)。
用熟左之後﹐scan的時間都唔會好慢﹐最緊要係對得正個位。

反而係乘客唔生性﹐上車才慢慢開apps﹐塞住晒人流

DIH 發表於 2017-10-31 12:38 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-10-31 12:13
你方向性攪錯了。

會係巴士安裝scanner﹐你手機開apps show個QRcode(或其他辨別條碼)。

八達通好處就係:使用者無須用電、無須按掣,地鐵站衝出來、行完一日山,或者被人綁架完幾日都可以即刻用,我覺得好先進囉。

近來話八達通落後的輿論好明顯就係為支X寶大舉進攻、落實全面管治權鋪路啦。

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +4 收起 理由
JH_LE4612 + 1 + 3 Exact7ly
魔雪巴士頻道 + 1 支那寶
leochill + 1 某股勢力來勢汹汹囉

查看全部評分

eternalflame 發表於 2017-10-31 12:39 | 顯示全部樓層

話說港鐵機場快線,網上買飛的話係會出QR code俾你
不過問題就係識讀QR code嘅閘機敏感度好低
而且需要你較到個mon最光先可以有理想讀取效果
我記得我拖住行李捽左好多次都唔開閘
我好相信巴士俾用QR code俾錢,一定好多老人慢慢開app掃極又掃唔到

最理想一定係行Apple Pay綁Suica個種快速交通卡功能
kei_hk 發表於 2017-10-31 12:56 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-10-31 12:38
八達通好處就係:使用者無須用電、無須按掣,地鐵站衝出來、行完一日山,或者被人綁架完幾日都可以即刻用 ...

我就從來都唔會講八達通卡唔好﹐只係會講在不同情況會有不同的選擇。

例如google pay vs 八達通

你去便利店﹐你會優先用那一個選擇 ?  我會用後者
你去快餐店﹐自助或無人排﹐你又點選擇? 我會用前者
我去快餐台﹐明知部卡機處理快﹐即使後面多人排﹐我都係用google pay的。

以巴士收費﹐交易速度為先決﹐當然係實體卡優勝啦。
如果交易速度唔係先決的情況﹐用什麼方式交易﹐已經唔係重點﹐重點係你個戶口有無$$$$。

MCMoore 發表於 2017-10-31 12:59 | 顯示全部樓層
Another small issue is that 一日唔全線安裝,啲BBI點處理?莫講而家九巴同小巴電車地鐵都有轉乘優惠,甚至同新創建都可以有某些BBI
053h4 發表於 2017-10-31 13:09 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2017-10-31 13:42 | 顯示全部樓層

回覆 #22,24
如果係手機顯示
QR Code 出嚟做付款,
應該會引起唔少口角……

某間壽司店已經用經
類似功能儲積分,但成功
掃描好彩嘅都要試2~3秒
都唔好講手機無電/無網絡
(因為保安理由,QR Code是
定期更新的,截圖無效)

加上港鐵站已經叫做
有資源買好啲嘅掃描器
都唔太理想,更何況巴士?
因為有陽光等原因,可以預計
掃描的成功率係更加低。
kei_hk 發表於 2017-10-31 13:58 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-10-31 13:42
回覆 #22,24
如果係手機顯示

所以我上面都講﹐睇交易是否要速度先決﹐從而去選擇最合適的方法。

以機場快線為例﹐乘客量唔係太高﹐用qr code係可以方便到網購車票﹐真係方便到旅客的。
至於scanner﹐真係好多因素影響讀取時間﹐包括使用者的角度及距離﹐幸好的係人流少。

你試下非機場快線車站使用﹐你估有幾壯觀的景象

去到九巴的月票﹐又即管睇下他們內部測試時﹐會唔會有方法處理到大部份讀取時間慢的問題﹐scanner會唔會有更新一代﹐效能更佳。

eternalflame 發表於 2017-10-31 14:01 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2017-10-31 13:42
回覆 #22,24
如果係手機顯示

如果係調轉,即係巴士show一個固定的QR code等人開app去掃,成功率應該會高d
但就會出現另一問題:你要準備定大人小童同老人3個code出黎任人掃,但司機控制唔到你真係掃左邊個code
即係變相搞到輕鐵咁,逃票問題一定好嚴重

其他細節野仲要諗,例如司機又要識得個app點操作,甚至係司機有無權攞乘客電話check有無俾錢等等
所以唔係話有支_寶就乜都解決到