hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港巴士公司什麼時候開通微信支付/支付寶? ...
開啟左側

香港巴士公司什麼時候開通微信支付/支付寶?

kei_hk 發表於 2017-10-31 17:42 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2017-10-31 17:19
個人覺得支援手機支付係一個大方向,但唔能夠完全取代八達通。

實行上來,我覺得上面所提及要按金額及密碼 ...

手機支付(包括支付竇﹐apple pay, google pay﹐OePay.......﹐但不包括八達通sim) 及 八達通實體卡﹐根本係互相有不同市場。

前者係交易時間慢﹐但普及容易。
後者交易時間快﹐但要硬件配合。

交易的手續費﹐唔係重點。打江山開拓市場﹐大可唔收/收極低﹐去到市場穩定﹐人人習慣使用便可以慢慢收取。

用於交易時間要求快﹐八達通實體卡﹐絕對無得輸。
正所謂自己唔怕慢﹐都怕比後面的人xyz啦。

使用例子: 鐵路出入閘機﹐公共巴士﹐公共小巴........

但係交易時間唔需要快的情況下﹐手機支付有優勢。
由於硬件差不多係不需投資﹐又做到效果﹐只係速度唔夠快﹐可以視為八達通實體卡的附助品。

使用例子 : 機埸快線﹐直通巴﹐的士﹐網店交收時付款﹐小型食店.......

至於保安﹐都係速度﹐更用方便程度之間作出取捨。
例如apple pay要預先解鎖才可交易﹐android pay只需開mon便可交易﹐不一定要解鎖。

至於apple pay/android pay要連結信用卡﹐T&G 幫到你(唔係TNG)﹐任何年齡都可申請﹐當然交易額係有不同限制的(詳看入面 1.2)。
而這張信用卡﹐係可以用於apple pay / android pay的。

eternalflame 發表於 2017-10-31 18:55 來自手機 | 顯示全部樓層
Apple Pay不需要預先解鎖,在收費器前付款界面會自動顯示,配合Touch ID或Face ID即時認證到。另外Suica合併入Wallet後,係可以開啟快速交通卡功能,無須認證也可以通過閘機
matchnacu 發表於 2017-10-31 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-10-31 12:56
我就從來都唔會講八達通卡唔好﹐只係會講在不同情況會有不同的選擇。

例如google pay vs 八達通

同意, 八仔以宜家黎講係最user friendly,  易用同所有人都識用, 當然唔應該只滿足於現在, 但佢絕對唔係落後, 同日本icoca比, 八達通好用好多, 單係識負數呢個function 已經方便過日本嘅ic卡
matchnacu 發表於 2017-10-31 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層

仲有就個人而言, 電子支付最大問題係唔經唔覺會用多咗錢, 對於我呢種財政紀律較差嘅人而言, 有時現金會較好
clivetock 發表於 2017-10-31 19:59 | 顯示全部樓層
Apple Pay/Android Pay/Samsung Pay等等要用信用卡登記,仲要唔係間間銀行嘅信用卡都用得,始終唔係人人有信用卡,亦都唔係人人願意攞張信用卡出嚟做電子支付

喺交通方面,正如其他版友所講,八達通實體卡嘅優勢係其他手機支付方式難以動搖,除咗交易時間短之外,目前冇任何其他支付方式係去地鐵站俾50蚊買張卡再增值就用得,其他電子支付都要去開個account,手續方面會有人覺得繁複

至於其他消費,八達通都係有極大優勢,八達通已經推出20年,喺市民心目中已經根深蒂固,市民未必再有興趣學過另一樣支付方式,而且經過20年發展八達通嘅普及程度亦都已經非常高,其他支付方式要進入市場唔容易,亦都難以做到八達通嘅規模

所以回返正題,香港巴士公司短期內引入微信支付/支付寶應該不大,小巴同樣,港鐵作為八達通大股東就可能性更加低,至於的士,除非的士佬肯報稅,否則唔可能普及電子支付
 樓主| PB602 發表於 2017-10-31 20:50 來自手機 | 顯示全部樓層
支付寶只需要用手機掃碼即可付款,快捷方便,而且不收手續費,可以為巴士公司節省開支。
kiwai 發表於 2017-10-31 21:02 | 顯示全部樓層

好奇一問, 內地有冇接受支付寶的公交?
kei_hk 發表於 2017-10-31 22:04 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2017-10-31 19:59
Apple Pay/Android Pay/Samsung Pay等等要用信用卡登記,仲要唔係間間銀行嘅信用卡都用得,始終唔係人人有 ...
至於其他消費,八達通都係有極大優勢,八達通已經推出20年,喺市民心目中已經根深蒂固,市民未必再有興趣學過另一樣支付方式,而且經過20年發展八達通嘅普及程度亦都已經非常高,其他支付方式要進入市場唔容易,亦都難以做到八達通嘅規模6 F1 _! d& O& b2 R
0 M6 P) ~1 x7 E6 v/ b9 ~4 W1 x0 v
所以回返正題,香港巴士公司短期內引入微信支付/支付寶應該不大,小巴同樣,港鐵作為八達通大股東就可能性更加低,至於的士,除非的士佬肯報稅,否則唔可能普及電子支付

暫時來講﹐八達通在非交通層面的確仲有優勢﹐但開始被動搖。
老一輩未必會同你試新的支付方法﹐但係年青人便不同了﹐只要有優惠便會去嘗試﹐最緊要取了優惠﹐之後用唔用都無所謂。

如果這些公司(eg. 支付寶﹐T&G......)﹐初期唔大貪﹐預幾年時間係低盈利﹐大可以商戶不收/超低交易費﹐同時又提供優惠給消費者﹐吸引2邊用家繼續用﹐八達通便會受到威脅。
反正﹐個個入定一舊錢﹐累積起來一點都唔細﹐用這舊錢去投資都有回報。

不過八達通又唔係真係涯打﹐已經一步一步出手﹐如果唔係又點會出個OePay﹐成個玩法咪同支付寶﹐T&G 一樣﹐分別只係存錢及提錢的方法及方便程度。

要綁信用卡亦不是大問題﹐反正唔少人有多張信用卡﹐一張唔得咪另一張囉。
甚至用我上面的推介﹐未夠18歲都用到android/apple pay﹐三叔pay我就唔知啦。

最後的士佬會唔用? (或者講所有現金收入﹐唔會主動報稅的人/行業)
無人話一定要開個商用戶口嘛﹐全部都係「個體戶」﹐收錢都可以用私人戶口
check鬼到呀。
只要相關的系統越通行﹐戶口的錢就可以日常消費便用﹐要check就更難check。
唔好睇到稅局真係咁得閒去搵這些人去查。

ccicoltd 發表於 2017-10-31 23:51 | 顯示全部樓層
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ccicoltd 發表於 2017-11-1 00:11 | 顯示全部樓層

lokwah2a 發表於 2017-10-31 16:03
支付寶不用裝終端機
貼一張 Bar Code 俾人用手機掃就得啦
更重要的是

貼 / 用固定屏幕顯示 QR code 然後用手機掃瞄,巴士公司無法確保乘客有付款。
除非在司機位另裝一終端 (需要聯網) 實時顯示付款情況,但交易速度肯定比八達通的 0.3 秒慢 N 倍,而且「不用裝終端機」的假設不成立,更要付上網費。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2