hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議2A往樂華方向繞經保安道 (蘇屋、李鄭屋) ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議2A往樂華方向繞經保安道 (蘇屋、李鄭屋)

ricky 發表於 2017-11-2 21:51 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-11-2 21:33
咁編號可以改嘅啫...

同埋我之前已經提及會延長43M,繼續服務青南↔荔景客 ...

咁43M可能要做循環線。
前荃葵青區居民
10598C 發表於 2017-11-2 21:53 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-11-2 21:51
咁43M可能要做循環線。

佢唔係一直都係循環線咩... 我只不過將佢延長為美孚↺青衣南啫
假如美孚冇位咪執到有位為止囉,再唔係將佢改做長康↺美孚,唔經涌美路囉
GW4866 發表於 2017-11-2 22:38 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-11-2 17:36
其實觀深係咪真係咁值得做?而家本身已經有觀青紅小,又有地鐵,亦都有296C,除非係想殺296C換296P延長+ ...

關於42縮葵芳既建議
首先葵芳無位,第二係葵涌道入黎葵芳站還可以,
但調返轉葵芳站出九龍方向一定要兜圈先走到
估計縮短後慳唔足兩部車
仲未計另一邊延長去中秀(亦都係無位)都要用返一兩部車

觀塘山大部份位置已經有42同214做緊去深水埗
42飛走荔景山同青衣南無著數(又係要用返咁多車黎補位,收支仲少咗)
維持現狀係最好
打開門,行出去,去遠啲!
Haydn 發表於 2017-11-2 23:03 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-11-2 21:53
佢唔係一直都係循環線咩... 我只不過將佢延長為美孚↺青衣南啫
假如美孚冇位咪執到有位為止囉,再唔係將佢 ...

擺美孚?而家都無位la
一係執走條38A先,呢條應該係成個總站最易搞果條 (仲易搞過6, 6仔成日都有人叫全日兜美孚總站,佢用果條坑而家夜晚會用黎泊車)
38A摺唔成線既情況下可以先改為循環線,停完HKU SPACE 36A站位之後直接去238X西行站再上橋就ok

10598C 發表於 2017-11-2 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-11-2 22:38
關於42縮葵芳既建議
首先葵芳無位,第二係葵涌道入黎葵芳站還可以,
但調返轉葵芳站出九龍方向一定要兜圈先 ...

維持現況嘅話中秀曉光一帶依然冇車去深水埗...
再唔係就唯有犧牲九龍城直達葵荃嘅車,將42改為中秀↔荔枝角,新增轉乘去葵荃青,同樣地43M延長到荔枝角

咁做嘅目的只係減少42同43M嘅重疊,節省資源令到中秀曉光同順天都可以有車直去深水埗
10598C 發表於 2017-11-2 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2017-11-2 23:03
擺美孚?而家都無位la
一係執走條38A先,呢條應該係成個總站最易搞果條 (仲易搞過6, 6仔成日都有人叫全日 ...

先唔講將38A改做循環,其實將6踢過去38A嗰到已經慳左一條車坑出嚟...

如果有人嫌站位遠嘅,咪將6特條坑同其他線share,6特入到美孚求其搵一條坑掉頭出嚟去站頭上客,啫係好似黃埔8A同8P嗰種咁囉
GW4866 發表於 2017-11-2 23:42 | 顯示全部樓層

HG3632 發表於 2017-11-2 10:33
觀深唔一定要經老龍 除非要取代40兜長沙灣美孚 因為老龍交通實在太唔穩定
我覺得可以跟6D沿青山道去到嘉頓 ...

我建議既6E同你諗法差唔多,不過東面係進一步同15A併合
6E由美孚開出經青山道-欽州街-長沙灣道-橋-界限街-橋-富豪東方-斷橋-啟晴德朗-麗晶/啟業-駁15A(九龍灣宏照街-偉業街-觀塘道-隧道-鯉魚門道-啟田道)
回程平田開至宏照道-啟晴德朗-太子道東-橋-大子道西-橋-荔枝角道-黃竹街-元州街-長沙灣道-美孚

雖然東九一段好似好慢,但靠中間飛橋追返時間
總時間唔會慢得過6P/舊40
平田/藍田,觀塘市中心,九龍灣商貿區,啟德一次過有深水埗線

其餘重組包括:
2A縮回蘇屋(上面回文#29講過),同時2X加至3-4個字一班
6P取消由6E替代
15A保留慈雲山至九龍灣段改名做3A,加BBI去藍田

6E拎返6D(6P)三部車,再拎15A四部車,2A一至兩部車
勉強夠車開線

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hon_son_wilson + 1 不錯

查看全部評分

GW4866 發表於 2017-11-3 00:20 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-11-2 23:06
維持現況嘅話中秀曉光一帶依然冇車去深水埗...
再唔係就唯有犧牲九龍城直達葵荃嘅車,將42改為中秀↔荔枝 ...

中秀可以上秀暉樓搭214,其實都係得曉光苑無車
42唯一可以諗既係順天,不過有位至算
同時延長咗應該都要加返一部車?

而43M唔好唔記得早兩三年蝕到想摺線,
你仲想佢加車延長?No way la...
條線宜家大多數時間都只係用得兩部車
用43M做荔景山來往青衣南收支又肯定少咗
縮42美孚慳到車比東面延長去中秀都只係打和
43M延長都要加返車,仲未計葵青區肯定反對42完全唔入葵青

呀,42仲係荔景山唯一東九線,呢到都唔會肯放走
hong28828 發表於 2017-11-3 01:11 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-11-2 21:45
6P全日其實唔大必要,只需要理順現時行車路線,同時轉型做半直通已經可以,因為而家6P死因在於太迂迴。同 ...

本人曾經試過6D去美孚轉40去觀塘
咁樣做係無轉乘優惠...
不過40時間上好吸引
下繁美孚上車去到觀塘先係半粒鐘
10598C 發表於 2017-11-3 02:14 | 顯示全部樓層

hong28828 發表於 2017-11-3 01:11
本人曾經試過6D去美孚轉40去觀塘
咁樣做係無轉乘優惠...
不過40時間上好吸引

多謝分享
咁其實都可以爭取下加設呢個逆向轉乘優惠,等啲人可以經龍翔特快落長沙灣深水埗

講開40觀美特快,我試過係美孚返將軍澳,搭40轉290(有優惠,兩程合共11蚊,相對98C要收10.5),只係貴98C五毫,但真係快好多

我諗98C未上繞道,我搭40→290都已經返到將軍澳,特別係98C要由美孚碌到九龍城先上繞道都幾惡頂...(有時候我想訓覺我都會搭98C一車過嘅)