hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 重置新蒲崗四美街巴士站計劃
開啟左側

重置新蒲崗四美街巴士站計劃

EX-TL 發表於 2017-11-4 18:39 | 顯示全部樓層

alex_yu1992 發表於 2017-11-4 18:34
其實你唔知果度啲燈位點放,
以你方法咁攪就要係彩虹道來回再加枝燈,
如果有車夾住係彩虹道觀塘方向燈與 ...

擴大, you know?

當交界位擴大左, 用現時已有的交通燈去控制多左嘅車流方向, 形同由一個T字路口變成十字路口, 對香港嚟講, 複雜左幾多?

采頤里即係將來工地, 唔好用12米唔知入唔入到嚟做理據.
alex_yu1992 發表於 2017-11-4 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-11-4 18:39
擴大, you know?

當交界位擴大左, 用現時已有的交通燈去控制多左嘅車流方向, 形同由一個T字路口變成十字 ...

除非出口果度成個路膊剷左佢咁就有機會所有現有四美街嘅巴士線搬入新站
EX-TL 發表於 2017-11-4 19:24 | 顯示全部樓層
alex_yu1992 發表於 2017-11-4 18:57
除非出口果度成個路膊剷左佢咁就有機會所有現有四美街嘅巴士線搬入新站 ...

我唔預29M 82X 85M會擺新站, 我相信佢幅圖話延長西行巴士站, 就係增加路線停站.

所以, 我唔認為會將「所有現有路線」擺新站.

而我所指嘅擴大彩虹道/采頤里交界, 實行後可以分兩次燈號處理車流及過路行人:

1. 彩虹道東/西行直行燈號綠燈
2. 彩虹道東/西行直行燈號紅燈的同時, 西行右轉入新站及東行右轉入采頤里燈號綠燈, 在該兩個右轉路口中間的行人過路處的燈號為綠燈, 新站出口左轉彩虹道可不設燈號, 隨時左轉, 惟可在安全考量下設立交通燈

1. 2. 1. 2. 1. 2. .......咁運行, 對交通的害處為何?

暫時諗到, 74X 268C等線西行要在過迴旋處後經中線靠右, 若果西行直行去唔切車, 入新站的路線切線會比較困難, 需要同時縮小大快活對出一向較少行人的安全島, 讓巴士有較多空間靠向右線.

以上改動可以視為2#圖中的改善彩虹道/采頤里, 及彩虹道/斧山道交界的安排.
kei_hk 發表於 2017-11-4 19:26 | 顯示全部樓層

dennisung 發表於 2017-11-4 17:53
多謝師兄有張更仔細的圖
但新巴士總站的入口設計
只能由彩虹道東行轉入去& W8 Z  q/ j* Q5 e9 g% S3 A
74X 268C 等路線用唔到呢個總站$ _$ h# r& m/ }1 @
佢地又唔會飛走新蒲崗2 e; b' @. Q  A8 M/ O+ P: b3 u
個新站好似得物無所用

其實係唔係好多人都想得複雜了?

四美街巴士(總)站搬新位﹐入面的一堆線連同小巴及的士﹐一齊搬新位﹐新站出入口都在彩虹道。(不包括29M,82X及85M)
只需要在彩虹道﹐新巴士(總)站出入口對出位置打通中間的分隔﹐將現時彩頤里的一組交通燈﹐組合成一個十字路口的交燈燈﹐這便完美解決問題。

至於途徑四美街的巴士線(彩虹道)﹐即係5, 9 TST方向﹐95,6D等路線﹐一律不作更改。
29M﹐82X及85M這些原本在(總)站入面﹐但路線會繼續向黃大仙一方行走的路線﹐搬到位彩虹道的位置﹐或向前一個街口與75X同站位﹐即可處理兜路問題 或 巴士(總)站出入口的燈號繁忙問題(提供空檔時間供右轉向黃大仙方向)。

行多約5分鐘﹐行得快3分鐘都得﹐係唔係真係會影響巴士客改投鐵路?
如果這班客真係會因此而改投鐵路﹐神同轉投啦﹐特別係大西北的幾條路線﹐用月票平過巴士﹐駛鬼搬站後才決定轉投鐵路。
工廠區去新站﹐識行當然係四美街路口先過彩虹道﹐這便一條直路﹐仲用彩頤里一邊兜來兜去

而家四美街出站都隨時塞燈位﹐日後隨時受惠於新燈位而加快了車程﹐抵消增加的步行時間。

註 : 這條link更清楚睇到新站的設計﹐有2層式的月台﹐合共唔只7條坑。

PS. 日後彩頤里其實有無機會更改行車方向? 而家彩頤里出口﹐一出四美街便撞正行人過路燈﹐以前四美街單向行車就無問題﹐而家就受到雙向行車﹐加了黃方格﹐令到彩頤里出車好有限制﹐會倒塞番入去。

kmb71k 發表於 2017-11-4 21:30 | 顯示全部樓層
其實個新交匯處改由龍翔道入會唔會好啲?
以上回應,是否可行?是否合適?
樂仔〞 發表於 2017-11-4 22:31 | 顯示全部樓層
alex_yu1992 發表於 2017-11-4 18:00
其實我講果幾條線丹鳳樓都係有站,
當兩邊都都站,其實唔係好遠。
其實5分鐘一班一個鐘都只係12班車,

74A 268C 269C 鑽石山站使用率咁低,不如飛起鑽石山站,叫班人行去四美街搭車好過啦
要比東西線吸引落地底嘅,唔會因為行遠咗 5 分鐘路就變咗唔搭

74B 74X 改為經鳳德,唔經志蓮淨苑,反正都無乜客上

係條 89B 難搞 D,四美街同鑽石山站都多人上 ...
kei_hk 發表於 2017-11-4 22:51 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2017-11-4 22:31
74A 268C 269C 鑽石山站使用率咁低,不如飛起鑽石山站,叫班人行去四美街搭車好過啦
要比東西線吸引落地 ...

根本又停四美街﹐又停鑽石山站﹐真係有點多餘。取消鑽石山站就取好﹐減少此站的巴士數目﹐減少塞巴士站好過。

真係四美街出站塞燈位﹐行快幾步都到鑽石山站上番同一部車。

89B就情況特別少少﹐真係2個站都有人上﹐但鑽石山會比較少人的﹐唔排除有少部份人目的地車公廟站附近﹐同89一齊等叫2飛。

hk20020062 發表於 2017-11-4 23:03 | 顯示全部樓層
74X 等線一於彩虹道西行,轉上蒲崗村道入隧道,飛 Q 埋荷里活
GW4866 發表於 2017-11-5 00:45 | 顯示全部樓層
其實重置四美街總站都唔係第一日出現,早就有講過

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-948776-1-1.html
http://www.info.gov.hk/tpb/tc/pl ... _K11_223_0_gist.pdf

我記得好似仲有份詳細d關於果個部份
打開門,行出去,去遠啲!
epsilon 發表於 2017-11-5 01:34 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-11-4 19:26
其實係唔係好多人都想得複雜了?

四美街巴士(總)站搬新位﹐入面的一堆線連同小巴及的士﹐一齊搬新位﹐新站 ...

你摷出嚟嗰個係舊設計,已經棄用。已落實用樓主貼嗰個新設計。
同埋運輸署唔同意新總站出入口位段彩虹道拆路壆,
巴士入站一係彩頤里掉頭,一係兜龍翔道蒲崗村道彩虹道大圈。