hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 重置新蒲崗四美街巴士站計劃
開啟左側

重置新蒲崗四美街巴士站計劃

epsilon 發表於 2017-11-5 01:48 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-11-4 19:24
我唔預29M 82X 85M會擺新站, 我相信佢幅圖話延長西行巴士站, 就係增加路線停站.

所以, 我唔認為會將「所 ...
而我所指嘅擴大彩虹道/采頤里交界, 實行後可以分兩次燈號處理車流及過路行人:

1. 彩虹道東/西行直行燈號綠燈
2. 彩虹道東/西行直行燈號紅燈的同時, 西行右轉入新站及東行右轉入采頤里燈號綠燈, 在該兩個右轉路口中間的行人過路處的燈號為綠燈, 新站出口左轉彩虹道可不設燈號, 隨時左轉, 惟可在安全考量下設立交通燈

1. 2. 1. 2. 1. 2. .......咁運行, 對交通的害處為何?

暫時諗到, 74X 268C等線西行要在過迴旋處後經中線靠右, 若果西行直行去唔切車, 入新站的路線切線會比較困難, 需要同時縮小大快活對出一向較少行人的安全島, 讓巴士有較多空間靠向右線.

以上改動可以視為2#圖中的改善彩虹道/采頤里, 及彩虹道/斧山道交界的安排.
因為巴士小巴的士喺彩虹道右線排隊等燈號轉第2步右轉入站,會完全佔據右線,第1步直去同左轉彩頤里嘅車就得返左線用會去唔切車,甚至右線車龍會打斜塞埋左線,
交通流量評估過唔到關,所以拆石壆方案就消失咗。

Lawliet 發表於 2017-11-5 01:55 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-11-4 21:30
其實個新交匯處改由龍翔道入會唔會好啲?

我都覺加個龍翔道入口重方便
起碼龍翔道堆線唔洗兜圈
重快過而家入四美街個站(而家入彩虹>四美街>鑽石山 成5個燈位)

題外話 至衰而家個位唔係大 唔係可以食埋鑽石山站(如果可以將宗教用途個位擺近彩虹道)

龍翔道
|  ^         < < < < < <        v    |
|          ------------------------        |
|  ^          < < < < < <       v    |
|          ------------------------        |
|  ^          > > > > > >       v    |
|  ^          > > > > > >       v    |
                    彩虹道

純粹概念圖 實際上幾多條坑要睇番位置
的士,小巴都係擺番係彩虹道出口方向果邊坑位 有需要既近彩虹道果邊變番直/斜坑都得

龍翔道過左大佬山隧道天橋位後
整多條慢線(巴士專線)就唔怕倒流塞番龍翔道慢線

castanopsis 發表於 2017-11-5 07:51 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2017-11-4 22:31
74A 268C 269C 鑽石山站使用率咁低,不如飛起鑽石山站,叫班人行去四美街搭車好過啦
要比東西線吸引落地 ...

我反而覺得應該擴建龍翔道鑽石山站,然後推晒四美街堆線出去算
彩虹道四支燈次次都唔順,真係好浪費時間......
固然,四美街宜家係多人用過鑽石山站,但點都唔及前面成條觀塘道多人
為咗四美街行少五分鐘路,搞到觀塘牛頭角九龍灣客全部入去搞五分鐘,其實唔合理
最多下繁加返四美街特車
ricky 發表於 2017-11-5 09:36 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-11-5 07:51
我反而覺得應該擴建龍翔道鑽石山站,然後推晒四美街堆線出去算
彩虹道四支燈次次都唔順,真係好浪費時間.. ...

搬遷後四美街新總站同龍翔道鑽石山站巴士站距離相若,直頭可以取消鑽石山站巴士站,但其他未能入新總站的路線就繼續拍龍翔道。
前荃葵青區居民
ky927 發表於 2017-11-5 12:31 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-11-4 17:20
看圖理解到入口應該好似鑽石山咁, 一條直路到盡頭, 轉右屈返入各條站坑.

對。應該仲有一個龍翔道入口。
Snoopy@FB8617 發表於 2017-11-5 12:42 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2017-11-5 12:31
對。應該仲有一個龍翔道入口。

就咁睇圖唔覺有額外入口
再覺如果加既就會瘋狂同支路出龍翔道既車流打交叉
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
DIH 發表於 2017-11-5 15:22 | 顯示全部樓層

出入口都設在彩虹道東行,又唔打開個壆,要複製四美街總站的功能,偏偏呢堆車都係由東面入,即係所有車都要入彩頤里、四美街兜個圈再入站,好似好擾民,就算同彩虹總站交換全部或部分路線都唔係太多線可以受惠。我只係諗可能會有新線上慈雲山或彩雲順利可以用,甚至搬埋綠小16系落嚟。
EX-TL 發表於 2017-11-5 17:21 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-11-5 15:22
出入口都設在彩虹道東行,又唔打開個壆,要複製四美街總站的功能,偏偏呢堆車都係由東面入,即係所有車都要 ...

除左西貢線, 54 79M 88 102B 102S都用得, 16拉長要加幾多部車, 唔識數.
EX-TL 發表於 2017-11-5 17:44 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-11-5 09:36
搬遷後四美街新總站同龍翔道鑽石山站巴士站距離相若,直頭可以取消鑽石山站巴士站,但其他未能入新總站的 ...

起初唔搬入去係冇可能, 只希望將來新大樓同行人天橋落成後, 行人用雙腳表態, 經行人天橋去龍翔道園景公園(比行去新站更近), 之後逐一檢視路線用量, 簡化行車路線, 而同沙中綫重疊的89B, 希望唔駛經檢討, 喺沙中綫通車當日直接cut左個站, 加強觀塘區上車的競爭力.
流星☆雨 發表於 2017-11-5 18:51 | 顯示全部樓層

好似74X咁行既路線真係寧願行彩虹道經鳳德返鑽石山站好過

其實四美街啲站係可以搬近少少黃大仙方向,方便近黃大仙果邊啲工廠區
Lawliet 發表於 2017-11-5 01:55
我都覺加個龍翔道入口重方便
起碼龍翔道堆線唔洗兜圈
重快過而家入四美街個站(而家入彩虹>四美街>鑽石山  ...

加入口會唔會打交叉塞住後面難講,但係加出口就一定影響到條主幹道
趕客路上 理_得你