hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員要求九巴70K分拆
開啟左側

北區區議員要求九巴70K分拆

ryandroid 發表於 2017-11-8 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2017-11-8 17:45
你甘樣改273D咪又搞到粉南無左特快線去上水, 而且273A同273D路線重疊更多,多謝你繼續帝化清河
至於70K甘 ...

273A 都經上水火車站,隔條橋係咪爭咁遠?等273D 不如上273A 仲密

我都唔想清河大哂
咁273D 兜清河
273A 直去彩園會唔會大家都happy?

70k 去龍豐得清河同聯和墟客,清河有273B
聯和墟嘅話,我講咗可以用270改路經雞嶺迴旋處兜天平總站去聯和墟
ryandroid 發表於 2017-11-8 23:58 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2017-11-8 17:45
你甘樣改273D咪又搞到粉南無左特快線去上水, 而且273A同273D路線重疊更多,多謝你繼續帝化清河
至於70K甘 ...

不過如果改到273B雙向經北區醫院就可以唔改273D了
273A/D 改唔改就只係睇粉南想有密車不經清河直去彩園定係保留疏車直達上水廣場
JF1261 發表於 2017-11-9 01:30 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-11-8 23:48
273A 都經上水火車站,隔條橋係咪爭咁遠?等273D 不如上273A 仲密

我都唔想清河大哂

273D 係回應粉嶺南居民想要石湖墟巴士線而設

273A 其實都無得郁架喇
好多人都係上水站上車 祥龍圍 (北區醫院),清河落

270 好似你咁改就死得啦
上水站點去天平翠麗 ? 下下靠261 277E?
仲有雞嶺迴旋處繁忙時間真係塞到訓著
你仲要拉270 上去

我覺得70K 作為大流水其實無咩問題
最多係清河去聯和墟真係太慢
但拆左線其實都改變唔到呢個問題
仲有70K 其實大部分時間都係15分鐘一班

反建議 276B 改太平做總站
78K 改彩園做總站
經太平 清河
彩園-聯和墟 雙向分段 4.3

JF1261 發表於 2017-11-9 01:40 | 顯示全部樓層

SSBT 發表於 2017-11-8 16:26
同 273A 重組,一條順時針,一條逆時針啦
70K 改線後,
嘉福再無直車去天平翠麗,

嘉福求其送個 273D 轉270 算啦
或者諗下拉273D 入翠麗
反正不嬲都係有去程無回程

去聯和墟應該爭取埋279X 雙向分段

利申 : 住嘉福

jocosben 發表於 2017-11-9 01:49 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-11-8 23:48

我都唔想清河大哂

點會淨係站位問題甘簡單阿,上面都講左特快同特慢既分別,273D非繁由上廣開出到康明樓時間約12-15分鐘,華明就15-18分鐘,273A就25分鐘至30分鐘喇
273D係上水同273A總站不同,無得叫兩飛,但穩定地係有班人專登等佢
你反建議係273A唔經清河,我好歡迎架,回復番清河邨未落成既走線,但可能性係零囉
第一,273D班次少甘多,藍偉良甘識計數都會肯接受?第二273D不經碧湖牽情間,不能完全代替273A
paul2357paul 發表於 2017-11-9 08:09 來自手機 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2017-11-9 01:30

......270 好似你咁改就死得啦
上水站點去天平翠麗 ? 下下靠261 277E?
仲有雞嶺迴旋處繁忙時間真係塞到訓著
你仲要拉270 上去......

上水站來往天平翠麗既問題可以揾73K行少段寶石湖路同埋唔穿過石湖墟並改成半條270既走線頂左佢
ryandroid 發表於 2017-11-9 09:06 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2017-11-9 01:49
點會淨係站位問題甘簡單阿,上面都講左特快同特慢既分別,273D非繁由上廣開出到康明樓時間約12-15分鐘, ...

咁如果講到藍生咁大枝嘢,其實乜都唔使諗㗎喎,佢要拆70k, 咪拋啲反建議出嚟,咁先有得拗

佢咁把炮,只係ban 佢個方案的結果咪同以前一樣就哂清河囉
jocosben 發表於 2017-11-9 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-11-9 09:06
咁如果講到藍生咁大枝嘢,其實乜都唔使諗㗎喎,佢要拆70k, 咪拋啲反建議出嚟,咁先有得拗

佢咁把炮,只 ...

係香港呢個地區諮詢制度下,就係會產生山頭主義既問題,否則89D單野點會搞甘多年
要對付山頭主義者,你可以唔比新服務佢,但絕不可以抽走佢本身享有既服務,佢一定唔會放過你
比反建議唔係唔得,但你既建議解決左一的問題,又製造左新既問題
除非你話改動可以照顧哂所有需要,人人都開心心,咩都唔好變係最穩妥既方法
ryandroid 發表於 2017-11-9 19:56 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2017-11-9 14:30
係香港呢個地區諮詢制度下,就係會產生山頭主義既問題,否則89D單野點會搞甘多年
要對付山頭主義者,你可 ...

如果喺呢度一切不變、堅持反對係work 嘅, 藍生就唔會R 到咁到綫
北區巴士規劃死症或者在於山頭主義+保守主義

我喺度講反建議
你喺度講反對
同樣係喺現實起不了任何作用
那為何還要考慮咁多現實政治問題
何不只就著客源、路線規劃去討論下
區域性巴士重組就係要每小區都整體去為全區去諗
既得利益者需要妥協去成就其他區
等每小區的利益都可以均等公平合理
下下都幫既得利益者諗
其實自己都肯定同強化咗山頭主義及霸權

喺討論區都要如此消極只講反對
咁可以end 哂所有可能性
End 哂大部分改線嘅討論

所以抵港鐵有大量北區保鐵客
SSBT 發表於 2017-11-9 23:09 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2017-11-9 08:09
上水站來往天平翠麗既問題可以揾73K行少段寶石湖路同埋唔穿過石湖墟並改成半條270既走線頂左佢 ...

73K 同 270 班次差太遠
點頂?
=0=