hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員要求九巴70K分拆
開啟左側

北區區議員要求九巴70K分拆

238X 發表於 2017-11-9 23:16 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2017-11-9 19:56
如果喺呢度一切不變、堅持反對係work 嘅, 藍生就唔會R 到咁到綫
北區巴士規劃死症或者在於山頭主義+保守 ...

人哋港鐵喺北區有過百年歷史 (粉嶺係一開始就有站,上水都唔差得幾年),成個市鎮由頭到尾就係圍住港鐵站發展,如果唔係過境客霸位、過唔到海同埋落觀塘唔方便,又真係諗唔幾到巴士有咩理由贏

同埋你都要諗下自己咩理據。上水出九龍個月台喺彩園另一邊,273A 去到落車,隔住嗰條橋係要上落,而且橋位係咪方便上車?呢啲全部都要諗。

記住你要面對嘅係人,唔係電子遊戲入面啲公仔。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ryandroid 發表於 2017-11-11 09:03 來自手機 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-11-9 23:16
人哋港鐵喺北區有過百年歷史 (粉嶺係一開始就有站,上水都唔差得幾年),成個市鎮由頭到尾就係圍住港鐵站發 ...

273A 兜清河又嫌嘥時間
直去彩園又嫌過橋麻煩
果然係堅持維持不變兼鬧隔離區搶綫就最完美
偉文 發表於 2017-11-11 10:14 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2017-11-9 01:30
273D 係回應粉嶺南居民想要石湖墟巴士線而設

273A 其實都無得郁架喇

利申: 清河邨居民

1) 清河邨算方便, 但是主要的問題目前70K去聯和墟要成30-35分鐘車程, (清河上277E已呢個時間起碼到九龍灣(不塞車計)) 來回成個鐘有多,仲要聯和墟都算是北區主要地方之一. 如果直接清河<->聯和墟, 10分鐘就到.

2) 而家有啲醒啲的客行出去上水官立中學搭78K, 78K快好多, 15分鐘就到, 是70K的一半, 但非繁忙時段才有服務, 未計價錢.

3) 明白70K而家做緊好多流水客, 一髪動全身, 不值得如藍議員建議, 因影響其他流水客.

4) 反而, 贊同上文所講, 最簡單, 而付出最少額外資源又達到最佳效果的就是將78K改做彩園總站, 全日經清河, 北區醫院. 而家78K非常在呉屋邨(清河旁)落車的人數分分數多過上水總站, 可見需求.
276B倒不如放太平, 同276A一齊, 踢車都方便.

70K不變
而往彩園方向的273A不用入太平.  

整體最簡單
5) 補充, 有板友建273D全日不入清河, 或者我先提供統計數字給大家:

早上七點至七點半由上水開經清河的班次:
上水上的人數: 大約10-20人
清河上的人數: 大約70-90人(可頂閘)

我在九記角度, 我當然放一班未滿的273D入清河, 唔係咪又要加273A, 用的資源更多? (273A該鐘數已差不多三班就有一班特車只去華明, 之後做華明開的277X), 3-5分鐘一班273A班班都坐滿或要企. 所以, 清河<->華明的上學需求大的.

KC3555 發表於 2017-11-11 12:11 | 顯示全部樓層

偉文 發表於 2017-11-11 10:14
利申: 清河邨居民

1) 清河邨算方便, 但是主要的問題目前70K去聯和墟要成30-35分鐘車程, (清河上277E已呢 ...

清河唔使講真係方便到暈,行5分鐘就到欣翠同華慧園。而且我都係呢區居民。
我明白清河去華明返學放學時間都好多人,273A喺上水站已經上爆,清河邨就3-4分鐘一班都上唔到,
正如上面嘅回應,嘉福至天平及翠麗,由以前有70K同70X,宜家係完全沒有服務。問題係傾斜咗去華明同清河。
朝早翠麗同天平返學嘅居民,客量仲得人驚,但要好早出門口,一個天平總站分分鐘70人等一班7-8分鐘嘅270,50幾人等70K去清河。單層車都頂住咁走,翠麗花園就成日投訴上唔到車。

運輸署同巴士公司講過70K係要重組,但未有方向;78K盡可能唔會再多班次去清河(雞嶺宜家情況更加唔應該去彩園);
所以如果藍議員講到咁偉大要平衡北區交通,發佢嘅70K夢無所謂,但將273D唔經清河拉入天平,翠麗,石湖墟街市可以真正平衡到各區需求同埋真正將273D成為粉嶺南往上水特快服務嘅初衷。
273A咪加返御景峰特車,反正273A同273D,欣翠花園站嘅乘客真係妄想可以上到車去火車站,宜家只係死等279X(遇雞嶺塞車就簡直係孤島),等到上到車時,行路都到粉嶺站。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ryandroid 發表於 2017-11-11 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層
要改不如改盡啲啦,273B 加車改太平總站來往聯和墟總站經清河、上火、龍琛路、馬會道、馬適路,273D加車加班改華明來往翠麗經百和路、上火、龍琛路、天平路不經清河,兩線可以免費轉乘。粉南有車去翠麗、清河有車去聯和墟,今次打和啦,super! 加埋278k 延長去華明,70K就可以改為華明來往祥華經百和路、彩園路、寶石湖路、馬會道、馬適路、上水宣道小學、沙頭角公路返回馬會道往祥華,咁差唔多成個北區新市鎮都可以搭70K 去北區醫院流水線啦,嘉福有埋直車去聯和墟,咁夠唔夠服務哂咁多區嘅人?
kay 發表於 2017-11-12 08:53 | 顯示全部樓層
當日北區重組一次過抽乾晒鄉郊線,上水北同粉嶺北既頹線
去開978/270B

又將70K改成一條北區大流水,大家齊齊兜

依家點重組?是但改少少都會有人反對

區域重組一步到位,好多野返唔到轉頭
世界很簡單 人類很複雜
chamberlain 發表於 2017-11-12 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層

如果要郁就唔可以淨係郁70k喇,索性將北區區內線一次過重組啦