hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 粉嶺區議員建議開辦粉南來往屯門巴士線 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 粉嶺區議員建議開辦粉南來往屯門巴士線

士刁拔尼.奧 發表於 2017-11-19 14:05 | 顯示全部樓層

chamberlain 發表於 2017-11-14 09:36
sorry,用電話禁錯
之前唔係分左去新西既線全部喺上水嗰邊咩
而家又撈返亂

又係一句囉議會配合重組嘅,要咩有咩咩都攪住晒嘅,一切意見已經備悉留待日後參考

咩立場呀咁,冇架喇
CZ_6686還錢!
3ASV174 發表於 2017-11-19 14:34 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2017-11-14 00:27
261P 如果兆康之後上公路再落一落洪福, 走線都仲有一定吸引力, 但261P始終要行番青公藍地一帶, 如果以我最 ...

你要記住如果條線有能力同既得利益小巴競爭,
就永遠唔會開得成。
如要討論,請先自貼差餉單一次
kevinszeto 發表於 2017-11-19 15:09 來自手機 | 顯示全部樓層
261p對北區居民最好總站係屯門站,停藍地之後行返屯門公路時間最理想,同小巴重疊又最小
LN9267 發表於 2017-11-20 14:05 | 顯示全部樓層

聽了有關議程錄音,北區議員要求祥華有關服務,劉主席希望新線沿百和路去屯門市中心。

不過,區議員有區議員說,馬生會不會反對又是一個疑問。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
kingprowm 發表於 2017-11-20 14:22 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2017-11-13 00:03
要講幾多次,279X除左假日由青衣過境客主導,平日北區客係較多

有冇實質證據證明, 我諗唔明北區去邊度有需要靠 279X 去轉車
jocosben 發表於 2017-11-20 14:28 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2017-11-20 14:22
有冇實質證據證明, 我諗唔明北區去邊度有需要靠 279X 去轉車

好多北區人係大欖轉車去荃葵同九龍,否則就唔會加車開埋279A喇
erio 發表於 2018-1-27 19:16 | 顯示全部樓層

大埔而家都冇屯門線,粉嶺人可搭261,真係北區大哂?!
arfung 發表於 2018-1-27 19:23 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2017-11-14 00:50
http://www.districtcouncils.gov.hk/tm/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_doc/ttc/11833/ttc_2017_0 ...

要挑戰安友VlP區,取得既有資源,難中之難。
全條261得安友和44小巴重叠,都無得傾。

好佩服城巴年開B3,繞行置樂都不入安友。
香港黃毛小子 發表於 2018-1-27 22:41 | 顯示全部樓層
粉嶺居民可以搭70k丶273系等區內線,轉乘261前往屯門部分地區。

轉乘已經足以應付需求,請善用轉乘服務。

好心某班區議員,唔好乜野巴士線,不論有冇需求都要求一餐。

搞到轉車好似要死咁,咁大個上水轉車站都唔識用?

倒不如喺你樓下開哂所有路線,行宏十八區所有街道,咁好未吖?

仲有,唔好打261主意,佢嘅主要客源集中喺上火。

拉261去粉嶺盞令上火班客難預時間搭車,更可能俾九巴乘機加價。

就算當初261係俾班小巴佬嘈先收到咁貴,但依家已經同綠小44系慢慢拉開差價。

261只要幾年內唔好加價,已經可以變返做合理價錢。

但如果拉去粉嶺就唔係咁講。

香港黃毛小子 發表於 2018-1-27 23:04 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-1-27 19:23
要挑戰安友VlP區,取得既有資源,難中之難。
全條261得安友和44小巴重叠,都無得傾。

關乜嘢事吖,第一個建議連九巴都唔係好支持。

因為如果拉261去屯轉嘅話,就要加車同埋燒更多油。

但如果261真係要改行置樂嘅話,

我會建議等屯赤路通車,E33拉左去富泰之後先再搞。因為安友區可以利用E33免費轉乘261作為替代服務。

就算運輸署真係改261行置樂都係合情合理丶天經地義嘅事,只要有足夠嘅替代服務補贘。

人地置樂一帶連一條上水線都冇,每次只可以行十分鐘路到安友區搭小巴44/九巴261,

你安友一個地區霸佔兩條線,令到有需要嘅地區得唔到合理嘅資源,咁樣對人地公平咩?

到時運輸署大可以以公平分配社會資源為由,強制改線。

你安友區班區議員又可以做D乜?