hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 港島紅色小巴減價搶客
開啟左側

港島紅色小巴減價搶客

wingho_cwh 發表於 2017-11-12 18:33 | 顯示全部樓層

NU5921 發表於 2017-11-12 12:53
我有在新巴城巴乘客聯絡小組問為何沒有西環通宵巴。他們告訴我由於日間路線尾班車客量太少,開通宵巴士線要 ...

呢個係近年柴小唔想撈既敷衍答案,以前問呢條問題,個原因點都係會返返去噪音 (薄扶林近發達花園) 同埋紅頂 (電車路) 度

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
VA52-HN6509 發表於 2017-11-12 19:48 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-11-12 08:19
咁當年都係怕左紅小5B先唔開N車

其實我唔明點解新城要怕紅小囉
照開線搶佢客有咩問題?

我認為 N8X 只要肯拉入堅尼地城
相信大把乘客會轉投坐巴士
但為何一畢業才知 一世我也要考試
053h4 發表於 2017-11-12 20:47 來自手機 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-11-12 22:12 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2017-11-11 21:12
對於一些比較熱門的紅小線 (如官荃, 柴官, 潮聯旺角線), 這些路線能否改為交由巴士公司, 用公共運輸策略 ...

我諗莫講話小巴商會,乘客都唔會接受

連朕都會喺 238X 走車嗰陣寧願落車行海皮去搭紅小,
根本巴士規範化帶嚟好多唔方便,豈可無紅小補位?

用大啲嘅車 (例如而家嘅 19 座) 可以,
但應該准許紅小商會維持現有經營模式,
反正佢哋某啲執雞線 (筲旺?) 兜客兜到慢過巴士,
乘客自然識得揀
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
leochill 發表於 2017-11-13 09:37 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-11-12 22:12
我諗莫講話小巴商會,乘客都唔會接受

連朕都會喺 238X 走車嗰陣寧願落車行海皮去搭紅小,

同意, 一下子將賺錢紅小線轉晒做大巴或中巴,
一來路面唔知適唔適合 (中巴入宜安街?),
二來行車又慢左, 結果係趕左客

撇除政治/ 黑幕因素, 我覺得個邏輯係,
紅小路線嘅存在不應該影響開辦大/中巴路線,
例如灣荃線唔應該影響930拉去灣仔,
觀荃線唔應該令到40無得更直接,
原因係, 專利巴士點都無可能喺停站少同車速快兩方面同紅小鬥,
呢兩點先至係紅小嘅價值,
但當條線客多起來, 自然客有唔同嘅要求,
大巴小巴各有各做好自然
053h4 發表於 2017-11-13 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-11-13 12:32 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-11-13 12:07
紅小咁好,就唔洗近十年基本上紅小客量都係跌

乘客係鐘意有數得計的營運商,唔係鐘意班次無定向票價又高 ...

生意嘅嘢你情我願,就算紅小而家生意唔好亦唔代表無需求,
而呢個需求亦唔一定非要九巴自己做番不可。
正所謂百貨搭百客,人哋有人幫襯咪由得佢囉,
佢哋自己識調節架喇,你又何必迫人事必要接受一種?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ma212223 發表於 2017-11-13 12:33 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-11-13 12:07
紅小咁好,就唔洗近十年基本上紅小客量都係跌

乘客係鐘意有數得計的營運商,唔係鐘意班次無定向票價又高 ...
而家紅小主要係九龍新界先有市場,主因就係九巴好多線重衰過柴小,焗上小巴jar
港島區有幾多遠離地鐵又唔係紅小禁區嘅地方先

為咗抽九巴水無所不用其極
連960A搬去林士街都講得出(但同總站嘅X962又唔見佢話搬喎)
好心咁得閒就跟進吓幾時有ETA或者最起碼定點班次好過
一出RDP   要去鵝頸橋?
053h4 發表於 2017-11-13 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
DGCNYO 發表於 2017-11-13 22:55 | 顯示全部樓層

紅小做得既線,一係無對手做,一係比對手快/point to point

你覺得對手會係咩多?係鐵囉,你覺得咁易開到專線/村巴咩.....

你真係當紅小黎壇野既存在好正常咁