hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何瑞典雞不能開拓香港專營巴士市場? ...
開啟左側

[其他] 為何瑞典雞不能開拓香港專營巴士市場?

szeto993 發表於 2017-11-12 07:39 來自手機 | 顯示全部樓層

bnr34 發表於 2017-11-11 13:11
未必係"不能", 可能只係"不為", 相比起成個重型貨車同旅遊巴市場, 做專利巴士公司既生意大極有限, 何需"調 ...

有ASU嗰期啱啱食正換車潮開始唔係無得做,咩原因連九巴都係少量入就唔知,但始終不及旅遊巴同貨車好搵
lwb701 發表於 2017-11-12 07:43 來自手機 | 顯示全部樓層
咩ASU,ASB/C避震硬到咁,專心做返貨車好啦
ATR83 發表於 2017-11-12 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層
車價同零件貴,已經令巴士公司卻步
680X 發表於 2017-11-12 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層

要做右軚三軸雙層既星洲,杜拜,澳洲都夠,駛做你已經比ADL龍斷又咁細既城市香港咩
HV9990 發表於 2017-11-12 18:30 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2017-11-11 13:11
未必係"不能", 可能只係"不為", 相比起成個重型貨車同旅遊巴市場, 做專利巴士公司既生意大極有限, 何需"調 ...

咁近年雞乸啲巴士係咩質素都有目共睹既,又車震又硬避震又chok
聽講就算係外國啲N系一樣係爛避震

咁以乘客角度真係寧願佢唔買好過買囉

KCRC . Keep Moving
mckhgc 發表於 2017-11-12 19:31 | 顯示全部樓層
搭單一問:有樣野想問好耐,點解香港既專營巴士公司買車(至少最大既九巴係咁,城新唔太熟,但都應該相差不遠),
只有Volvo(或其前身Leyland)同Dennis係長買長有,其他既就總係曇花一現,買最多一百幾十部之後就冇影?

例如Benz、MCW(呢個係摺左就冇計啦)、三菱、MAN、Scania 、Neoplan .....(仲有冇?)

又話時話,自從九巴ME退役後,賤民們想坐Benz,除左白車同持武車,仲有乜計?唉真係好想專營巴士再入Benz 巴士
最差配套 狗也不D
KJ1502 發表於 2017-11-12 19:43 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2017-11-12 19:31
搭單一問:有樣野想問好耐,點解香港既專營巴士公司買車(至少最大既九巴係咁,城新唔太熟,但都應該相差不 ...

Benz就因為佢唔出三軸巴士所以冇咗個市場

其他好似Neoplan咁巴士公司見過鬼都旬怕黑啦,
車價唔平、易壞、維修成本高,唔適合香港市場,自然趕客

另外如果你想喺香港搭Benz,可以周未去大嶼山坐冠忠支援車,
又或者九龍機鐵Shuttle(頭盔:可能要符合有關資格)
但個人覺得冠忠批Benz行車表現冇MAN同Scania咁好

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
mckhgc + 1 + 5 多謝分享

查看全部評分

柴廠瞭望台
3ASV174 發表於 2017-11-13 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-11-12 07:43
咩ASU,ASB/C避震硬到咁,專心做返貨車好啦

此言差矣,ADL 何嘗唔係無避震?
ASU 就真係差嘅,但 ASB ASC 避震一定好過 ATSE ATENU。

不過佢近年巴士真係唔知咩事,
但客車係好唔錯,環島批 Scania 仲好坐過 Benz
低地台AD 發表於 2017-11-13 00:16 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-11-13 00:00
此言差矣,ADL 何嘗唔係無避震?
ASU 就真係差嘅,但 ASB ASC 避震一定好過 ATSE ATENU。

但又唔見兩軸統治者,歐三ATR避震差?
HV9990 發表於 2017-11-13 01:21 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2017-11-12 19:31
搭單一問:有樣野想問好耐,點解香港既專營巴士公司買車(至少最大既九巴係咁,城新唔太熟,但都應該相差不 ...

應該同代理取態有好大關係,你睇AMC1當初無代理搞麻煩幾多
以前三菱、Neoplan都係有代理幫手做先有咁既數目

KCRC . Keep Moving