hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 980X加班消息
開啟左側

[小道消息] 980X加班消息

AVW28 發表於 2017-11-16 10:07 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2017-11-15 14:01
同意。

現在放工都有乘客搭788/70....由灣仔落皇后像轉車。來緊加班後, 可能再多少少灣仔客咁搭。

我係其中一個會搭788落中環轉980X/981P既人,但我係柴灣出黎。因為一程682分分鐘要over個半鐘先返到馬鞍山(拍得住打風搭車既時間[兩個鐘])。

呢兩、三年東隧和老隧塞車都塞到怕,而且682既港島段本身都長,
同一班車日日到太古坊既時間都可以唔同。

我計埋788出黎個程車,最快65分鐘已經搞掂(好彩追到車、唔洗點等),
最慢都係80分鐘(唔好彩走左班車/追唔到)。所以我逢周五都會咁搭。

按:遲d出左九巴月票,我有可能會放棄682。
返工:681+606X(我出門口返工兩線都係九記時段,681搭0600或0615,606X首兩班九龍灣開既係九記[0630、0650,約10至15分鐘時間到東隧],頭班606X到柴灣既時間同頭班682差唔多)
放工:606+89D/681(P)或118+87D,再唔係就788+980X(每月搭4-5次)
(其實我用606定118都好,都會遇塞車,606+89D就塞返東隧和老隧,仲要塞埋觀塘道;118+87D就塞紅隧、加士居道、彌敦道和獅隧)
加埋周六和周日出街都係搭九巴多。
所以我對月票係1516架。
LL3850
eternalflame 發表於 2017-11-16 11:02 | 顯示全部樓層
currypig 發表於 2017-11-16 09:29
正路會有巴士 / 小巴
但應該只係接駁馬鐵站同沙田市中心
出市區未必了,到時沙中線都開張了

你忘記了有馬亞木嘅807系小巴
2萬人口朝早有一定通勤需要,而且道路設計上十四鄉都係經馬鞍山出市區
就算唔停馬鞍山區內,條路線行過都要同沙田區議會報備吧

長遠而言繁忙時間馬鞍山(連十四鄉)可以分4個部份服務
  • 十四鄉、泥涌、烏鐵,經馬鞍山繞道
  • 白石、烏鐵、馬鞍台、雅景臺,經馬鞍山路
  • 市中心、恆康街、前單車公園居屋,經馬鞍山路
  • 恆康街、聽濤、欣安、錦泰、富安,經亞公角街

巴士的膠 發表於 2017-11-16 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-11-15 18:31
依家講緊返馬鞍山,去咩愉翠...

依家講既係一幹返新界隨時快過東隧+大隧(只限巴士,紅隧有巴士線打尖)

沙田段講緊只係20分鐘左右,雖然到大圍頭站比各路隧巴轉東鐵只係慢10-15分鐘,但絕對談不上快,一般都係由亞皆老街開始慢慢塞到入隧道

只係因為東隧加大老山隧道係兜遠左兼都係塞車,先顯得182X快
kay 發表於 2017-11-16 12:41 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-11-16 12:05
沙田段講緊只係20分鐘左右,雖然到大圍頭站比各路隧巴轉東鐵只係慢10-15分鐘,但絕對談不上快,一般都係 ...

今時今日繁時唔應該避塞車?
世界很簡單 人類很複雜
HG3632 發表於 2017-11-16 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層

下繁咁搞得唔得?
980X/981P 不變
680X 取消下繁
681 部分班次延長至烏溪沙(叫681A)
680P 金鐘開2班回程
681P 縮短至金鐘
180X 2班車 金鐘開跟680到百德新街後跟N182入紅隧 唔停景隆街 新界段跟680X/980X
680X 發表於 2017-11-16 21:13 來自手機 | 顯示全部樓層
HG3632 發表於 2017-11-16 12:55
下繁咁搞得唔得?
680X 取消下繁

180X跟104入灣北得唔得 ?
AVW28 發表於 2017-11-17 07:45 | 顯示全部樓層

HG3632 發表於 2017-11-16 12:55
下繁咁搞得唔得?
680X 取消下繁

如果係要搞180X,請跟182系,或者跟104去紅隧。銅鑼灣就放棄吧!
LL3850
paul2357paul 發表於 2017-11-17 08:52 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-11-16 12:41
今時今日繁時唔應該避塞車?

九新城做唔出6字頭例如早繁南行停開,下繁北行停開,跟住開多批9字頭特車飛外告直接出入灣仔老銅。
南韓金仔 發表於 2017-11-17 09:28 | 顯示全部樓層
HG3632 發表於 2017-11-17 11:25 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2017-11-17 07:45
如果係要搞180X,請跟182系,或者跟104去紅隧。銅鑼灣就放棄吧!

我認同咁行係快啲
不過182X之所以多客係因為佢喺港島停站跟足182
啲人可以同時叫兩飛 尤其對冇ETA嘅城巴班次有用
所以如果180X唔跟680/X/1停站嘅話吸客效果會差啲 除非
i)宣傳做得好足 一般馬鞍山過海客都知有呢條線
ii)班次唔少而間距唔長 應該要同980X差唔多(182X係太疏 好難特登等佢)

至於銅鑼灣客 佢地仲有680P/681(A)揀