hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴停用膠牌
開啟左側

[其他] 九巴停用膠牌

clivetock 發表於 2017-11-14 22:40 | 顯示全部樓層

HC2219 發表於 2017-11-14 22:36
據路邊社消息 有內部人襯呢個機會攞左一堆番屋企

咁樣可以紀律處分甚至報刑事架喎,不過有冇人理又係另一回事
HV9990 發表於 2017-11-14 23:47 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-11-14 19:21
早些收番,少d 落入巴敗手中。

早d 收番,有時間去篩選一些狀態好的膠牌,用個好價錢賣比巴士愛好者。

唔知早5, 6年試過拎嚟賣啦,嗰陣個價都幾離地下添,結果賣賣下就無咗回事
佢想賣就一早賣咗啦

所以有時都唔明香港啲公司,寧願掉落堆填區都唔益人
日本乜都拎出嚟賣
KCRC . Keep Moving
流星☆雨 發表於 2017-11-15 00:05 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2017-11-14 07:35
同埋開左老九低調地停用歷史攸久事物既先例。
以後大家唔可以再期望老九好似以前咁主動搞告別活動了。
...

俾早幾年熱狗退役啲巴敗嚇到唔敢搞啦

不過講真,有個別路線就算行電牌車都可能需要保留膠牌,或者有彩色告示貼車頭,
特別係來回程會行同一條街停同一個車站果啲路線,例如82K
趕客路上 理_得你
ATR83 發表於 2017-11-15 02:33 | 顯示全部樓層

咁大間公司,居然會有人會犯呢類低級錯誤            
又來關公災難,其實當所有用膠牌嘅九巴退哂
後,埋膠牌唔使咁快運去堆填區,可作後備之用,因為你唔會知d電牌幾時壞;同時可利用臘筆係無字果面寫字,幾方便
知足‧就能活得幸福
HT408 發表於 2017-11-15 10:18 來自手機 | 顯示全部樓層
今朝有人喺沙田市中心收膠牌
kei_hk 發表於 2017-11-15 10:39 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2017-11-14 23:47
唔知早5, 6年試過拎嚟賣啦,嗰陣個價都幾離地下添,結果賣賣下就無咗回事
佢想賣就一早賣咗啦

當物件仲在身邊出現的時間﹐無人會珍惜﹐無人會當係寶﹐賣唔起錢。

當物件唔會再在身邊出現﹐會多左一批無相干的人跟風﹐想去 keep 這些 "歷史" 做紀念﹐需求便會大增﹐自然好賣。

ricky619 發表於 2017-11-15 13:37 | 顯示全部樓層

其實我唔介意九巴停用膠牌 (有膠牌車的路線除外),
但起碼要每條路線整d 清楚既紙牌先可以行動,
手寫紙牌實在難以接受!

hardplastic 發表於 2017-11-16 17:30 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-11-14 02:32
有班人有時無事無幹都放膠牌係車頭到,呢個問題終於解決

乜野叫無事無幹?

因為有班車長(係乜地區大家心照, 好易觀察), 長期因為同廠其他車長(例:馬鞍狗,WC狗,KY狗)成日狗搶佢地D掛牌車
甚至收工唔停返指定位置, 先要擺塊牌俾"自己友"睇咋

呢個問題一日唔解決, 唔擺膠牌都會擺紙牌
leolaw 發表於 2017-11-16 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層
hardplastic 發表於 2017-11-16 17:30
乜野叫無事無幹?

因為有班車長(係乜地區大家心照, 好易觀察), 長期因為同廠其他車長(例:馬鞍狗,WC狗,KY ...

土二廠?? (呢個詞應該係十數年前嘅叫法).
如果冇估錯...那些站頭全部有低排區路線。假如真係低排區路線, 人哋可能都係政策所限, 迫住要奉命搶環保車/飲尿車。
GR1473 發表於 2017-11-16 22:25 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽