hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 一句說話足以KO容溟舟議員
開啟左側

一句說話足以KO容溟舟議員

南韓金仔 發表於 2017-11-16 07:16 來自手機 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2017-11-16 08:48 | 顯示全部樓層
早兩星期先有個自命民望高既區議員想講亞公角問題...最後抽著火水...唯有係那個FB POST深潛..

馬鞍山好多人都唔妥富安呢單野...

當然..唔排除來緊馬鞍山仲有D區更霸道...
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| tszhinchan3 發表於 2017-11-16 09:00 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2017-11-16 08:48
早兩星期先有個自命民望高既區議員想講亞公角問題...最後抽著火水...唯有係那個FB POST深潛..

馬鞍山好多 ...

個個都為利益嫁la
hkbw 發表於 2017-11-16 09:05 | 顯示全部樓層

為利益都有分有品同冇品既...

有D做法..又要走來領功, 但又要抽著火水..發覺著火就話唔關佢事..
仲要搶人地資源..

盡攬資源又唔肯妥協, 馬鞍山起碼有兩個區係咁..

其實再係咁呢, 我就會建議取消重疊路線..例如281X/81C, 89C咁...反正你係咪都要87D/ 89D經亞公角...為更有效運用資源, 殺咁條啦...

等班友等到天荒地老都上唔到車都好...
殺雞焉用牛刀?!
AVW28 發表於 2017-11-16 09:27 | 顯示全部樓層
N287開辦前建議加經濱景和亞公角街都有其他馬鞍山人嘈(按:初初RDP既建議係唔經該兩個小區)。講真,如果個建議係方便更多居民而又對其他本身服務對象影響唔太大既話,我係支持。講N287呢單野,我係選擇支持九巴的新建議,因為係通宵交通黎講,佢地唔似馬鞍山有特快綠VAN搭,只有行哂大個半城河東既N281;至於亞公角街,我又覺得既然條線都要兜錦泰,當行亞公角街仲要比行公路仲要順路既話,呢個又可以接受。

講返亞公角街,我有個疑問,請問是否抽走左40X、87D和89D後就可以唔塞車呢(有意外另計)?當成功抽走左呢三條線,亞公角街去油麻地以南和觀塘就得返d慢車(81C和89C),是否該區區居所欲呢(未計佢地無左去葵涌工廠區、旺角市中心和藍田既車)[雖然有部分可以靠BBI解決]?

樓主,憎人還憎人,但請對事。
LL3850
hkbw 發表於 2017-11-16 09:35 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2017-11-16 09:27
N287開辦前建議加經濱景和亞公角街都有其他馬鞍山人嘈(按:初初RDP既建議係唔經該兩個小區)。講真,如果個 ...

而家朝早有281X, 快過87D啦..

89C...老實講..當89D仲要上黃泥頭, 89C絕對唔慢, 最多只係打過和, 甚至快過89D....

城隧大大個轉車站, 等你富安班人要轉車咩家陣..

所以..其實硬要D車入晒亞公角, 其實好講唔過...
殺雞焉用牛刀?!
micyung 發表於 2017-11-16 10:53 | 顯示全部樓層

有三個問題,想交流下:
而家朝早有281X, 快過87D啦..

1. 281X往九龍方向,有什麼地方快過87D呢?
2. 281X和87D油尖旺的客量分佈?

89C...老實講..當89D仲要上黃泥頭, 89C絕對唔慢, 最多只係打過和, 甚至快過89D....

3. 89D經黃泥頭時89C和89D的班次為幾多分鐘一班呢?
AVW28 發表於 2017-11-16 11:15 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2017-11-15 22:47
作為大水坑居民,40X同89D真係好無謂,因為43X同89C不論車程同時間都差唔遠,
反而87D既話,搞好81C先封得住富 ...

其實2014年既RDP係有講到81C全日拆線,
不過當時就唔係281X+281B,
而係改經太子既281X+縮短版既81C(縮落富安、全日開30分鐘一班、兼假日停開)。
只不過九巴衰格在諗縮數,就係81C+87D+281X只能夾埋用23部車,記住係夾埋!
如果當時個用車數目唔係限得太緊(一條87D都用3X部車)、拆線係維持281X+281B既,
其實個方案係可取。

87D同81C既路線分別,除左經唔經大圍之外,
就係是否行經旺角市中心(定義:北達太子道東、南迄登打士街、西至上海街、東起洗衣街)。
87D行太子道東加大半條彌敦道、81C係窩打老道加其以南既彌敦道(頂多只叫做掂邊)。

我估你地話搞好81C既定義係除左班次和經唔經大圍外,就係旺角既問題。
LL3850
HG3632 發表於 2017-11-16 12:38 來自手機 | 顯示全部樓層

我心目中87D拆法同幾年前RDP差唔多 不過冇左搶錢版81C
281A 不變 ($7.8)

281B 碩門 - 尖東麼地道 ($7.8)
全日

281C 耀安 - 尖東麼地道 ($8.9)
耀安至沙一跟而家81C 之後跟281A到中間道後去尖東
*281X改行青沙

281D 錦英 - 紅磡站 ($9.4)
跟原本87D走線 飛走富安至沙一各站
*馬市特不停恆康街濱景沙一 改停頌安錦鞍 欣安後直出 叫281P
**停警署同雅景台之後直出特班照舊
***停富寶後直達富安班次取消
****87E改叫281E

雖然冇得屈尖沙咀返大圍嘅人俾8.9 但一來慳到車 二來可以搶返唔少馬鞍山客
 樓主| tszhinchan3 發表於 2017-11-16 13:39 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2017-11-16 11:15
其實2014年既RDP係有講到81C全日拆線,
不過當時就唔係281X+281B,
而係改經太子既281X+縮短版既81C(縮落 ...

其實當年係「沙田區區域性重組」,姐係諗住大執,但而家睇番根本就唔係「區域性重組」,原本D建議全部變哂做特別班。得88x、287x(仲要係2013年RDP已經提左)叫做「做左」。真心唔明點解北區條70x取消咁多人反對都企硬,而沙田區咁多線一見反對聲音就即縮?