hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 24 平日上下繁加密班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 24 平日上下繁加密班次

10598C 發表於 2017-11-18 20:23 來自手機 | 顯示全部樓層

bobbycheng 發表於 2017-11-18 20:01
小弟反而覺得26客量唔係真係咁高
之前有排成日都出尖沙咀
夜晚8,9點搭26番順利都好少要企人

根本係54M唔夠車,搞到27、29M包辦埋順天順安順利落彩虹站嘅客... 連42都有人夠膽搭落彩虹站架...

可能夜晚唔多人,但係我朝早見過26去到馬坑涌都可以頂曬閘... 都未計26係彩虹站已經落左一班人

啱啱諗起,其實彩雲彩德先係最慘,中途站永遠唔駛旨意上車...
TuNg''=) 發表於 2017-11-18 20:51 來自手機 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2017-11-18 19:41
證明213D同213X廢…

觀察過213D, 213X都做到滿座至少量企人
無呢兩線26,27應該仲爆得勁。
同埋213X對寶達秀茂坪道客黎講兜少好多而29M就不嬲都係主力做順利上落彩虹至於26咪一樣成日頂閘

其實26,27沿線人口真係多左唔少
安泰都仲未落成哂仲有得升

gu9434@24 發表於 2017-11-19 00:45 | 顯示全部樓層
順利村 發表於 2017-11-18 10:39
以前24仲做緊20分鐘一班兼仲喺先達的年代
係有字軌客跟時間等車
下繁可以上滿一架雙層的

講起24字軌客 我又講番些少..

24未全冷以前 平日07:00啟業開既熱狗 當時仲收緊$3/3.2(主要FZ8217)
係有堆字軌客啟業上車搭出先達(二十個附近)
佢地好多時都會坐係上層打招呼 閒聊直到落車(20分鐘左右)
tommywongch 發表於 2017-11-19 00:45 | 顯示全部樓層

24朝早7點幾喺德朗經常頂閘 一上唔到車就要等15分鐘先有車出旺角 肯加班次係好事
同埋嗰段時間5D 24 108 甚至連埋 5M會一齊到站 巴士埋唔到站就要晒時間等 如果呢幾條線協調到到站時間就更好
tommywongch 發表於 2017-11-19 01:06 | 顯示全部樓層
住左啟德一排, 24係幾有吸引力 走線直接 唔算貴 20分鐘左右到旺角
沙中線通車對24影響唔大(5D同108大啲) 去旺角一定係巴士快啲
畢竟屋邨同啟德站有段距離 承啟道巴士站近好多
計總交通時間的話 巴士唔係冇競爭優勢
tunghang 發表於 2017-11-19 01:49 | 顯示全部樓層
tommywongch 發表於 2017-11-19 01:06
住左啟德一排, 24係幾有吸引力 走線直接 唔算貴 20分鐘左右到旺角
沙中線通車對24影響唔大(5D同108大啲) 去 ...

兩條屋村都有三四幢近啟德站多過巴士站
但沙中線始終要轉車,非繁客量應該只會略減,繁時學生客佔比極重
好難cut得走
lwb701 發表於 2017-11-19 09:35 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2017-11-18 20:51
觀察過213D, 213X都做到滿座至少量企人
無呢兩線26,27應該仲爆得勁。
同埋213X對寶達秀茂坪道客黎講兜少 ...

213X 夜晚返上山都可以坐滿
13X 都爆,但係半車人係麗晶/啟業落車
至於早繁唔洗講,呢家213X仲爆過13X。

安達臣基本上都夠做起條線果陣,唔點解有人話人地無權利坐車..
咩心態
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
10598C 發表於 2017-11-19 09:52 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-11-19 09:35
至於早繁唔洗講,呢家213X仲爆過13X。 ...

講緊安泰邨吖大佬... 三彩都可以冇車搭,安泰更加冇理由有車,佢地行落去利安道仲快過三彩班人行落九龍灣站

反諷啫...唔駛太認真...

不過講真,我就唔信213X有幾多人係去安泰,搭26都快過仲平過213X多多聲

JZ3968 發表於 2017-11-19 10:46 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-11-19 09:35
至於早繁唔洗講,呢家213X仲爆過13X。 ...

13X麗晶商場落車的客 其實有部份都係返啟晴德朗
leo_ku 發表於 2017-11-19 12:11 | 顯示全部樓層